Pagina's

maandag 1 juni 2015

Een matig georganiseerde moeder

Bij het klaarleggen van de spullen voor vandaag werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt: onze zoon heeft personeel.

Niet omdat hij dat zelf nou zo graag wil (hoewel...), maar omdat de combinatie van zijn leeftijd (vier) en de organisatorische ingewikkeldheid om hem heen dat vragen.

'Huh?' Hoor ik nou zelfs mezelf denken (het is half zeven 's morgens terwijl ik dit stukje tik, dus het merendeel van mijn brein staat op 'huh', dus als jullie dat verder allemaal niet denken, dan is dat niet raar)Let op:
Eerst bedacht ik me dat het vriendenboekje waar zoon mee thuiskwam ook weer mee moet naar school. Daar moest alleen nog een foto in - foto gepakt, geknipt en geplakt.

Zoon wam vorige week drie keer thuis in een broek van school. Die dingen zijn gewassen (go me!) en kunnen dus terug. Maar waar is die derde broek? Is die Hemabroek van school? Hebben wij een Hemabroek? Geen idee. Er gaan twee lange broeken en drie onderbroeken terug en dan zien we wel of er nog een vreemde broek boven water komt.

Dan ligt er nog een formulier voor deelname aan het huttendorp. Moest vrijdag eigenlijk al ingeleverd zijn, maar ben ik vergeten. Welke dagen wij in augustus mee willen helpen (...?). 

Goed: de snack voor school klaarzetten. Beker zit nog in de vaatwasser, maar fruit kan wel.
Want... maandag is geen schoolfruitdag. Ook geen gymdag, dus dan kan zoon gewoon veterschoenen aan.

Dan vanmorgen de juf nog even aanschieten over de schoolreis en over de oogsticker die zoon er steeds afpulkt (extra sticker in de tas) en dan door naar mijn werk.


Ondertussen zit ik me af te vragen hoe moeders van meerdere kinderen dit doen. Wordt je hier steeds beter in?
Of wordt je gewoon minder precies als je meer koters rond hebt lopen?


Wie het weet mag het zeggen! :-)

14 opmerkingen:

 1. Je wordt er handiger in en je leert nee zeggen. Hulpouder zijn gaat al lastiger als je meerdere kinderen hebt (er moet er altijd wel weer eentje naar logopedie/tandarts/zwemles) etc dus dan zeg je dus nee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en als iedereen dat zou doen?

   Verwijderen
  2. Kind mag alleen meedoen als je helpt, dus als ik zoon opgeef, dan zit dat eraan vast. En logischerwijs willen ze dan nu al weten wanneer wie kan.

   Verwijderen
  3. Hier ook 3 kinderen, en tegen helpen op school werd ook regelmatig 'nee' gezegd. Zeker toen ik nog kinderen thuis had zitten. Ik ga geen oppas regelen om op school te kunnen helpen. Nu ze alle 3 op school zitten help ik 2 vaste ochtenden met kopieerwerk. Helpen op sportdagen is niet echt aan mij besteed...

   Verwijderen
  4. Draai het eens om. Het basisonderwijs is inmiddels doorspekt met allerlei leuke 'dingetjes' waarvoor hulpouders nodig zijn. Dingetjes die maar zijdelings iets met leren te maken hebben maar veel meer in de sfeer van entertainment zitten. Wat is er mis met gewoon leren en de leuke dingen voor thuis met de ouders bewaren? Gewoon weer wat meer reinheid, rust en regelmaat. Het basisonderwijs is inmiddels een grote jungle vol onrust. Het viel mij op dat er binnen het basisonderwijs geen gewone week meer is waarin niet iets bijzonders georganiseerd wordt. Waarvoor uiteraard weer veel hulpouders nodig zijn dus begint het gesoebat weer wie wel en niet kan en waarom sommige ouders altijd en anderen nooit meehelpen (Ken jij een, nou vooral twee lees- of luizenvader(s)?) En lezen blijkt juist slechter te gaan sinds er leesmoeders worden ingezet.

   Ik weet dat ik me op glad ijs begeef maar het probleem is door het onderwijs zelf veroorzaakt en dus lijkt het me voor de hand liggend dat de oplossing ook daar vandaan moet komen. Niet van de ouders.

   Verwijderen
  5. Ik help op school ook niet hoor... en ben sterk voor standaardweken. Eerlijk gezegd hoef ik al die moeders in de klas niet.

   Er is wel gevraagd of ik wil helpen bij het huttendorp. Misschien is dat iets zeeuws? In ieder geval gaan ze dan in het dorp hutten bouwen en spelletjes doen in de week voordat school begint. Kinderen kunnen alleen meedoen als ouders zich opgeven om te helpen. En dat snap ik ook weer wel.

   Verwijderen
 2. mijn geheim? agenda op telefoon met diverse alarmen. gisteravond ging hij af: bso formulier invullen. een oja moment. Vanochtend 3x alarm: formulier mee, overblijfformulier printen op werk en extra opvang regelen.

  ik word anders compleet gek. Vooral die vooraf ingestelde alarmen zijn super.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van die alarmen ga ik onthouden.
   Ik werk nu met een weektakenlijstje en daarvan afgeleidde dag-takenlijstjes, die ik aan mezelf mail. Dat werkt redelijk.

   Verwijderen
 3. Pfff... ik heb drie kids: van 16, 12 en 4 jaar, en ik ben nog steeds hopeloos in dat soort zaken. Als ze groter worden fungeer je dan ook nog eens constant als taxi... Soms moet ik alle activiteiten zelfs in een schema bijhouden om er zelf nog aan uit te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL! (sorry..) ik zie gelijk een heel ingewikkeld schema met heel veel vakjes voor me... Hoop niet voor je dat je schema er echt zo uitziet.

   Goed om te horen dat ik niet de enige moeder ben die het best ingewikkeld vind om overzicht te houden voor het hele gezin.

   Verwijderen
 4. Hier 3 jongens in de leeftijd van 12, 10 en 8... Het onthouden van alle sportclubjes, fruitdagen, gym, zwemles, spelen bij vriendjes, excursies etc. blijft wel eens een probleem. Zo heb ik één van mijn kinderen wel eens laten staan bij de kinderboerderij... Die moest daar opgehaald worden, terwijl wij keurig bij school stonden te wachten. Ach, kan gebeuren, en geloof me, ik ben niet de enige bij wie dat wel eens gebeurt is. Op de planner staan alle gymlessen, sportclubjes etc. ingevuld. Maar dan moet je daar als moeder wel elke dag even op kijken... meestal doe ik dat pas als ze al naar school zijn. Maar het gaat steeds beter. Oudste zoon gaat volgend jaar naar het VO en zal zelf ook ein-de-lijk eens een beetje georganiseerd moeten worden. Ik vind het ook onhandig dat tegenwoordig communicatie met school via mail gaat. Een brief mee naar huis die ik in het zicht kan hangen werkt beter bij mij. Gezien de leeftijden ben ik ook niet meer elke dag op school te vinden en mis je ook wel eens informatie.

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De planner is voor ons ook een livesaver (als we erop kijken).

   Eigenlijk wel van de zotte dat het allemaal zo ingewikkeld moet.
   Ik zal eens aan mijn moeder vragen of dat in mijn jeugd ook al zo ingewikkeld was.

   Verwijderen
 5. Ik weet niet precies wat huttendorp Is, maar wij organiseren in Brabant denk ik iets vergelijkbaars. Het is een week en het kost bijna niks. Ik begeleid al meer dan 10 jaar een groepje basisschoolkinderen en het wordt de laatste jaren steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden om alles draaiend te houden. Veel ouders zien het als goedkope kinderopvang en gaan zelf extra werken of nemen rust. Als dat zo doorgaat, zullen we het over een aantal jaar niet meer kunnen doen. Terwijl we maar twee ouders nodig hebben per groepje, dus met een dagje helpen per kind zouden we al heel ver zijn. Ik begrijp dus wel dat ze inmiddels die verplichting hebben gesteld. En stiekem is het hartstikke leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap de verplichting ook en het is ook hardstikke leuk om mee te doen. Sowieso voor zoon. En dus helpen we.

   Verwijderen