10 bespaartips rondom eten

Ik kreeg laatst een reactie bij één van m'n berichtjes dat mijn blognaam niet (meer) past bij de inhoud. Natuurlijk weet ik dat best. Die geest van mij rolt overal heen, maar de laatste tijd weinig naar bespaarblogjes. 

En toch wordt er nog steeds zuinig geleefd. Het zit in allerlei kleine, dagelijkse dingen die ik zelf niet altijd goed meer zie, omdat het gewoontes zijn geworden. Dingen die bij ons gezin horen en die daardoor niet meer opvallen. 

Als ik echter om me heen kijk, dan doen we een aantal dingen wezenlijk anders dan veel gezinnen om ons heen. Daarom, toch maar weer eens een blogje over besparen. 


Besparen op eten : bespaartips


Let op: de keuzes die wij maken zijn sterk gekleurd door persoonlijke voorkeuren. Wat bij ons past hoeft niet percé ook bij jou te passen. Iedereen bespaart op zijn / haar eigen manier. 

10 bespaartips rondom eten: 


  1. Ga zo min mogelijk naar de winkel: boodschappen doen kost tijd en energie. Daarbij is de kans aanwezig dat er ongeplande items in het karretje belanden. Hoe minder vaak je boodschappen doet, hoe minder ongeplande items - hoe minder kosten.
  2. Maak een boodschappenlijstje voordat je gaat winkelen. Check hierbij voorraadkast en koelkast.
  3. Kijk naar de aanbiedingen van 'jouw' supermarkt en verwerk die in het boodschappenlijstje. Dit is niet alleen handig bij het kopen van de wekelijkse dingen, maar ook bij het onderhouden van de voorraad en voor seizoensaanbiedingen.
  4. Koop basics en kook zonder pakjes en zakjes. Voorgesneden groenten (zoals bamipakketten) zijn soms leuk, maar je bent zelfs in de aanbieding vaak meer kwijt dan als je dingen los koopt.
  5. Maak een weekmenu, of - als je net zoals ik niet zo'n ster bent in weekmenu's - check tegen het einde van de week wat er nog ligt en maak daar een kleine planning op, zodat etenswaren ook echt gebruikt worden.
  6. Eet met de seizoenen mee.
  7. Bak zelf brood. Dit is met name besparend als je duurder brood eet en als je bakt met een broodbakmachine (want die verbruikt minder stroom dan een oven).
  8. Probeer de hoeveelheden bij het koken af te stemmen op wat er daadwerkelijk gegeten wordt en vries de rest in, of eet het de volgende dag op bij de lunch (niet dat het me zelf altijd lukt om deze tip te volgen, maar steeds vaker wel dan niet.
  9. Schrap het merendeel van de toetjes, frisdrank, liga en andere zooi. Al die dingen zijn eigenlijk enkel loze vulling. Ze brengen je niets, maar tikken wel aan op het huishoudbudget.
  10. Ga je ergens heen? Neem eten en drinken mee. 



Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Wat is jouw belangrijkste bespaartip qua voeding? 

Reacties

  1. Eigenlijk passen wij de meeste van jouw tips ook toe: vooral minder naar de supermarkt gaan was hier een heuse besparing, je breng toch altijd weer iets extra mee... En frisdrank komt er hier ook niet in, soms tot ergernis van de kinderen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha zoon heeft ook liever cola dan appelsap :-)
      Tja... ik vind taart ook lekkerder dan brood... maar dat eten we daarom toch ook niet dagelijks

      Verwijderen
    2. Wat ik dan wel weer schrikken vond is dat appelsap meer suiker bevat dan cola.
      Ilse

      Verwijderen
    3. Is dat zo? Dat wist ik weer niet... Gevoelsmatig geef ik dan toch liever die appelsap, met fruitsuikers, dan cola. Overigens wel met mate: 1 klein bekertje per dag. Verder is er thee of water.

      Verwijderen
  2. Oh, krreg je die opmerking echt? Ik vind juist dat al jouw blogjes juist de strekking hebben van leuke dingen doen met zo min mogelijk kosten. Dat is toch besparen/zuinig doen en vooral genieten van kleine dingen? En je schrijft met een nuchtere, optimistische stijl. Een plezier om te lezen vind ik altijd, ook als je schrijft over minder leuke dingen als vermoeiheid ofzo. Dat hoort allemaal bij het leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch even nieuwsgierig en eens gekeken om welke opmerking het dan ging. Bleh, wat een zeikerige opmerking plaatste die anoniem. En je reactie was wel een hele nette hoor!

      Verwijderen
    2. Dank je wel! Het is een leerdoel van me om niet te fel te reageren (vooral als er een kern van waarheid in zit ;-))

      Verwijderen
  3. Met punt 7 ben ik het niet helemaal eens . Ik bak al jaren brood. Ik bak er 4 tegelijk omdat er niet meer in een keer in de oven passen. We hebben dan net niet genoeg voor een week [4 pers.], maar ik koop er dan voor het weekend nog een stokbrood of een zak bolletjes bij Ik gebruik wel een kneedmachine. Vroeger deed ik het wel met de hand ,maar dat is me nu te veel werk. Een brood kost aan meel [biologisch] en gist nog geen €0,65 . De oven gebruik ik dan in het weekend [laag tarief],dan is de stroom gedeeld door 4 broden ook te verwaarlozen. Ik moet de broden dan nog wel invriezen, maar dat zou ik anders ook doen ,geen bakker in de buurt! Meel koop ik per 25kg bij een molen.
    En als de kinderen vragen wat eten we vanavond zeg ik steevast de AANBIEDING

    Riet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je aanvulling Riet! Als je meerdere broden tegelijk bakt (of op een andere manier een slimme combinatie maakt met brood en andere gerechten) dan vallen ook die kosten erg mee en is een broodbakmachine niet per definitie goedkoper of handiger.

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts