Pagina's

maandag 18 mei 2015

Schoonmaken : ochtendroutine

Vorige week schreef ik over mijn avondroutine. Daar hoort natuurlijk ook een ochtendritueel bij. Een belangrijk onderdeel van mijn ochtendroutine is de koffie. Ook al start ik daar niet altijd mee.Iedereen heeft wel iets wat 's morgens niet gemist kan worden. 
Hou die dingen er in ieder geval altijd in!

Het maakt voor mijn ochtendroutine uit of het een schooldag is of niet. Is het geen schooldag, dan strompel ik eerst naar beneden en zet de koffie aan. Pas na het opdrinken van de koffie volgt dan de rest van het ochtendritueel. Overigens plak ik op vrije dagen 30-60 minuten huishouden aan het ochtendritueel vast.

Kopje koffie
Helaas lukt het me niet om op schooldagen te beginnen met koffie om dan langzaam op te starten. We hebben er simpelweg de tijd niet voor (en nee, eerder opstaan is géén optie). En dus hebben we op school- en werkdagen het volgende ochtendritueel:
 • Gezellig even samen echt wakker worden
 • Bedden openslaan en ramen / luikjes open zetten. En passant gooi ik nog wat kinderboeken in de kast en een verdwaalde sok in de was. Spullen die naar beneden moeten gooi ik in de wasmand. Daarmee zijn de slaapkamers netjes.
 • Opstaan, wassen, kleding aantrekken (mijn kleding hangt klaar, zoon pakt het liever 's morgens), haar doen. 
 • Even snel een doekje door de badkamer / over het toilet + even een borstel door het toilet. 
 • Naar beneden. Spullen die beneden horen gaan gelijk mee en worden daar direct weggeborgen.
 • Koffie / thee aan (staat al klaar). 
 • Ondertussen ruim ik de vaatwasser uit (zoon geeft de katten eten)
 • Ontbijt maken (zoon snijdt de banaan)
 • Eten en koffie / thee drinken
 • Ontbijtboel opruimen
 • Weg. 

Het ochtendritueel zorgt er bij ons niet alleen voor dat wij aangekleed en gevoed de deur uitgaan. Het zorgt er ook voor dat de eerste etage netjes is (klaar om zo het bed weer in te duiken 's avonds) en dat de keuken startklaar is voor de avondmaaltijd. 
Samen met het avondritueel zorgt dit voor een altijd (redelijk) opgeruimd huis. 
En dat is heel fijn. 


Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?
En welk onderdeel kun je echt niet overslaan?

4 opmerkingen:

 1. Ik sta om half zeven op en ga dan aan het werk. Om 7.50 ren ik alvast richting school en mijn jongste zoon fietst achter me aan. 10 uur drink ik koffie!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Opstaan, beddengoed open leggen en raam open, douchen en aankleden(kleren liggen klaar) doekje over de wastafel, wc snel schoonmaken, raam open,naar beneden,journaal kijken en krant lezen terwijl ik ontbijt,weg. Ik sla niets over, het is zo routine dat het amper tijd kost.
  Afwas doe ik savonds, aanrecht maak ik leeg en schoon...dat vind ik lekker binnenkomen smorgens.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi ochtendritueel Greet! Ik sla gewoonlijk ook niets over, omdat het weinig energie kost.

   Verwijderen
 3. Werk je dan tot je naar school rent? (haha ik heb vaak het gevoel dat ik naar school ren, alleen is het hier met de auto ;-))

  BeantwoordenVerwijderen