Pagina's

maandag 4 mei 2015

Schoonmaken in het huishouden

Één van de dingen die ik wel belangrijk vind, maar waar ik niet graag veel tijd aan besteed is het
huishouden. Jarenlang worstelde ik met het vraagstuk hoe ik de combinatie snel en schoon zo optimaal mogelijk kon krijgen.

 'Zelfs' de optie van een werkster of poetsvrouw is al eens voorbij gekomen. We redden het echter nog steeds prima zonder, ook in de drukke combinatie van werk, kind en andere dingen.

Een belangrijk onderdeel hierin is het wekelijks schoonmaken van de dingen die het snelst vies worden. Hierdoor oogt het huishouden altijd (uh... meestal... ;-)) redelijk schoon. En dat is prettig. Ook prettig is het, dat dit poetsen wekelijks maar een uurtje in beslag neemt.
En een uurtje is meestal nog wel vrij te maken.

schoonmaken met plumeau en microvezeldoekjes

Ons wekelijkse schoonmaakrondje gaat zo:

Beneden en boven stoffen met de plumeau (kost me ongeveer 7 minuten, want we hebben geen beeldjes / frutsels)
Houten trappen even stoffen met de plumeau.
Hele huis stofzuigen
Lichtknopjes / deurklinken / pakplekken / onderste 30 cm van ramen woonkamer poetsen
In de keuken tegeltjes, buitenkant kastdeurtjes en aanrecht schoonmaken.
Wc beneden poetsen.

Natuurlijk kan dit alleen als je huis opgeruimd is en je weinig frutsels hebt.


Heb jij ook een vaste routine in het schoonmaken?

7 opmerkingen:

 1. Mmm... dit klinkt wel te doen! Hoewel ik niet denk dat ik het met stofzuigen erbij binnen een uur kan doen, maar toch. Ik heb geen vaste routine, maar zou 'm wel moeten hebben. Ben er namelijk ook eentje die niet houdt van veel poetsen, maar wel van een schoon huis. Doe jij trouwens de badkamer dan niet? En de keuken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Keuken zit in het rondje. Badkamer doe ik globaal bijna iedere ochtend. Dit omdat we een superstoffige badkamer hebben en een jongetje wat nog wel eens onder de bril door plast. Stel je er trouwens niet teveel van voor: dat is in 2 minuten gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mezelf een schoonmaakster gegund. En o: wat is dat fijn! Ze komt iedere week drie uurtjes en dan doet ze het hele huis: de wekelijkse ronde én alle andere schoonmaakzaken. Met een baan, een man met een baan, een klein kind, een kat en heel veel andere dingen die ik leuk vind heb ik geen zin om tijd te besteden aan het huishouden. En o wat voelt het iedere week weer heerlijk als ze geweest is, een echt kadootje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt als een fijne werkster en daarmee een goede oplossing!

   Verwijderen
 4. Wij hebben ook een werkster gehad want man heeft een drukke geen negen tot vijf baan en ikzelf werk ook nog 25 uur met twee pubers (nou ja een pre puber). De eerste hulp was een gouden. Heel erg fijn. Zij ging helaas verhuizen en daarna is het huilen met de pet op. De ene kwam steeds veel te laat, de andere belde met enige regelmaat af. De laatste was in het begin heel goed maar dat werd snel minder. We hadden overigens een witte werkster. Nu zijn we even gestopt. Op maandag ben ik vrij en dan stofzuig en stof ik. De keuken mag zoon doen na het eten. De badkamer en de wc doe ik elke ochtend even snel. Af en toe stoomt man de vloer en de badkamer/wc. Hij vindt dit een leuk klusje. Opruimen doe ik op vrijdagmiddag (ook vrij) maar het mag best een beetje rommelig zijn.
  We hebben geen dieren dus dat scheelt
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben (ooit, lang geleden) ook verschillende keren een werkster gehad. De ene was inderdaad stipter / sneller / grondiger dan de andere. Het is soms even zoeken naar een goede. We hebben nu alleen nog een werkster voor noodgevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik overweeg soms ook wel eens een werkster. Maar voel mezelf niet prettig wanneer er een werkster is. Heb het in het verleden wel gehad en liep dan op eieren.

  BeantwoordenVerwijderen