Pagina's

zaterdag 11 april 2015

Waterpokken en havermout

In onze regio heerst een ware waterpokken epidemie. Ik zag vorige week al kinderen op school met een gezicht vol met plekjes en inmiddels is ook zoon aangestoken.

Vandaag was het aantal rode plekjes verdriedubbeld met gisteren. Op een aantal plekjes zit al een blaasje. Zoon is niet echt ziek, wel slaapt hij lang en heeft hij last van jeuk. Voor dat laatste zocht en vond ik een goed huismiddeltje: havermout!

Ik doe de havermout in een washandje wat ik dichtbind. Dat gaat dan weer in het warme bad- / waswater. 's Morgens was ik zoon even met een washandje en 's avonds gaat hij in bad.
Tot nu toe lijkt dit te helpen tegen de jeuk. Alleen halverwege de dag gaat het kriebelen. Wat ik daartegen kan doen weet ik niet goed. We hebben calendula emulsie, maar dat lijkt me niet prettig op open plekjes. Zou calendula olie helpen?

Iemand ideeen?

14 opmerkingen:

 1. Een keer extra in bad? Met de havermout? Gr sonja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oef... de middagpauze duurt een krap uur. Met reistijd en eten halen we het maar net. Badderen tussendoor gaat 'm niet worden.

   Verwijderen
 2. KidsClin schijnt goed te helpen.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Insmeren (dik) met Sudo-creme.
  Wij gebruikten altijd zemelen ipv havermout :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is er een verschil tussen zemelen en havermout?

   Verwijderen
 4. Mentholpoeder gebruikte ik voor de kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las dat mentholpoeder tegenwoordig wordt afgeraden ivm het risico op littekens bij gebruik bij waterpokken. Die ga ik dus maar niet proberen.

   Verwijderen
 5. Toen onze kinderen windpokken hadden, haalden wij bij de apotheek een lotion op basis van menthol. Mentholpoeder helpt ook heel goed tegen de jeuk maar die lotion bleef veel meer 'ter plaatse'. De lotion was een magistrale bereiding die de apotheker zelf maakte .liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nestosyl. Verdooft de huid een beetje, speciaal voor jeuk. Pleister erover heb je minder nodig. En Waterreus de open plekken, je wilt iets dat de plekken zo snel mogelijk uitdroogt. Het virus zit immers in het vocht. Misschien koortslipcreme. Waterpokken is ook een herpesvariant. Of iets met zink, dat droogt vlot uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de tips. Indrogen gaat op zich wel snel geloof ik. Ik zie weinig blaasjes, Wel korstjes en rode plekjes.

   Verwijderen
 7. Wij hebben het onbehandeld gelaten en met een paar dagen was alles al goed ingedroogd. Mijn kinderen waren dan ook rond de leeftijd van 1 dat ze het kregen, oudste heeft het 2 maal gehad, de eerste keer was hij een maand of 4. Het schijnt dat als kinderen het onder de 1 krijgen er kans bestaat dat het nogmaals terug komt, en dit gebeurde helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor je opmerking. Alleen havermout is dan misschien ook wel voldoende... Dat laatste lijkt wel aardig te helpen tegen de jeuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij laten het ook lekker onbehandeld, zolang er geen hoge, lees 39 + is niet aan doen ze drogen vanzelf in, bij jeuk is er nu ook een speciale kinder variant menthol poeder. Ze slapen wat meer ach dreinerig, gaat wel weer over

  BeantwoordenVerwijderen