Marie Kondo: administratie

Bij mijn vervroegde moederdag heb ik mezelf het boek 'opgeruimd' van Marie Kondo kado gegeven. Knikkend van herkenning zat ik de eerste hoofdstukken te lezen. Herkenning zonder moeite. Ik kon er wel wat mee. Mijn boeken, waarvan ik dacht dat er echt niets meer van weg kon, zijn inmiddels nog verder uitgedund. Bijna alle Agatha Christies, klusboeken (ga ik echt zelf ooit een auto repareren...?) en de kookboeken die ik niet ga gebruiken gaan weg. En zo nog wat dingen. Moeiteloos.

Toen kwam ik bij het hoofdstuk over administratie. Ik heb het een paar keer moeten lezen enkel om te kunnen bevatten wat er staat. De vuistregel is dat je (bijna) alles wegdoet. Alleen contracten, paperassen die nog echt nodig zijn (denk aan verzekeringsbewijs auto of zoiets) en nog af te handelen zaken wordt bewaard. Alles moet in 3 mappen kunnen passen, waarvan de map 'nog afhandelen'' eigenlijk leeg moet zijn. Gebruiksaanwijzingen, loonstrookjes, (betaalde)  rekeningen enzovoorts. Dat alles kan richting de shredder.

Ik ben nu bij map twee en heb 'm leeg weg kunnen zetten. Een paar blaadjes gingen naar de eerste map (contracten / overeenkomsten). De rest kon weg.

Shockerend vind ik het. Hoe kan het dat ik nooit zag dat het merendeel niet bewaard hoeft te blijven?
En hoe kan het dat ik ook echt snap dat de meerderheid gewoon weg kan. Dat ik het aandurf om los te laten. En past mijn volledig administratie straks in drie dunne mappen in plaats van in tien dikke? 

Het maakt me ook nieuwsgierig naar de administratie van anderen.
Want misschien ben ik één van de weinigen met zo'n blinde vlek en zitten jullie thuis allemaal al lang met een enkele ordner, waar alles in zit. 

Hoe omvangrijk is jouw administratie?

Reacties

  1. Te groot... maar ik durf niks weg te doen, want 'je weet maar nooit' ...

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb drie multomappen, maar bewaar veel.
    Niet omdat ik niet weet dat het weg kan, maar omdat het fijn is om ook terug te kunnen kijken.

    Hier dus wel loonstrookjes, betaalde rekeningen, oude zorgverzekeringpolissen etc.

    Het is een enkele keer ook handig gebleken, bijvoorbeeld bij een zorgverzekeringrekening die twee jaar later alsnog betaald moest worden. We konden toen op onze polis laten zien dat het wel degelijk mee verzekerd was.

    Waar ik wel achter ben gekomen: bankafschriften kan je digitaal maximaal 1,5 jaar terugkijken. Wij krijgen altijd twee jaar later nog de belastingdienst op onze dak met een extra controle. Dan worden het dure afschriften als je ze bij de bank op moet vragen (€ 5,= per afschrift). Regelmatig downloaden en opslaan dus!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat van die bankafschriften wist ik.
      Ik krijg ze nog op papier en bewaar bankafschriften (te) lang.
      Polissen van verzekeraars bewaar ik ook. Die zijn m.i onderdeel van een contract en dus belangrijk genoeg om te bewaren.

      Verwijderen
  3. Ik heb twee ordners en een map voor mijn financiële administratie. Betaalde rekeningen doe ik weg zo gauw ik zie dat het is afgeschreven. Gebruiksaanwijzingen bewaar ik wel, maar dan alleen van spullen die ik nog heb en ook gebruik. ;-) In mijn ordners zitten geen papieren ouder dan twee jaar. Na twee jaar doe ik zulke papieren weg. Een huurverhoging van tien jaar geleden hoef ik echt niet te bewaren... Afschriften bewaar ik vijf jaar en doe ik daarna weg. Ik heb een papierversnipperaar en daar gaan zulke papieren allemaal doorheen. Er staan meestal hele persoonlijke gegevens op en ik wil niet dat iemand anders die per ongeluk onder ogen krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik bewaar mijn administratie 5 jaar (en het lopende jaar uiteraard) en sommige zaken nog iets langer. Per jaar een ordner. Bonnen met garantie, altijd verstandig om die te bewaren natuurlijk. Alles wat ouder is dan 5 jaar kan weg. Handig als de Belastingdienst toch nog wat info moet hebben, of mijn accountant. Ben ook een tijd bewindvoerder van iemand geweest en ook die administratie moet bewaard worden.
    Goede tip van die afschriften!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb geloof ik drie mappen, zou nog eens moeten controleren. Het staat op mijn takenlijstje. Vooral wat garanties en handleidingen betreft moet ik regelmatig opkuisen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb alle papierwerk in een grote bak zitten. Zonder sortering of wat dan ook. En er zit dus ook een heleboel tussen wat eigenlijk weg kan.
    Verschrikkelijk systeem eigenlijk, want als ik eens wat nodig heb is het stress en zoeken naar een speld in de hooiberg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei... dat lijkt me niet prettig.
      Wel knap om het dan bij 1 bak te houden... ;-)

      Verwijderen
  7. Hier is mijn bewaarlust heel handig gebleken. We hadden nog steeds een map staan met alle facturen van alle verbouwingen die we gehad hebben. Waaronder een factuur van een grote kraan waarmee beton werd gebracht voor de bijkeuken. Die factuur in combinatie met een foto waarop de kraan te zien is en onze grensafscheiding zorgde kort geleden voor het bewijs voor bevrijdende verjaring waardoor we zo'n 70 m2 grond in eigendom hebben gekregen van de gemeente. Dat had ons anders toch echt een paar duizend euro gekost. Dus iedereen mag van mij alles weggooien, ik ben blij met die paar extra ordners die vol zitten met onzinnige dingen maar me toch niet echt in de weg staan. Voor de zekerheid zullen we maar zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts