Biologie op de keukentafel

Nee, niets bloots ;-)
Ik zag een poosje geleden op kindertijd een filmpje over een bosje witte bloemen die in een vaas met kleurstof werden gezet. De bloemen werden roze-rood.

Toen kreeg ik vorige week een bosje witte tulpen in de winkel en zette ze op tafel. Het waren geen tulpen die lang mooi gingen blijven en dus besloot ik het proefje met de (voedings)kleurstof thuis te herhalen.

We mengden wat blauwe voedingskleurstof met het water en keken wat er gebeurde.

Het blijkt dat de tulpen best snel kleuren. Met een paar uurtjes kwam er al duidelijk een blauw waas over de tulpen. Inmiddels (een dag later) zijn de nerven al flink blauw. Het mooie is, dat je zo heel goed kunt zien dat de tulpen in de vaas het water opzuigen tot in het topje van de bloemblaadjes. Dat is iets wat ik zelf niet wist.

Zoon kijkt tussen de bedrijven door steeds even hoe het met de tulpen staat.

Kortom: een geslaagde proef met een klein budget.

Reacties

  1. Wat een geinig experiment. Ik kende dit helemaal niet! Leuk om eens te proberen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is leuk. Ik heb helaas geen witte tulpen alleen rode.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is jammer, want daarmee werkt het niet.

      Wel mooi, rode tulpen.

      Verwijderen
  3. Onze biologieleraar sneed vroeger de steel van de tulp in tweeen en dan de ene helft in gekleurd water en de andere in gewoon. Werd de helft van de bloem gekleurd. Geinig proefje inderdaad. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts