Pagina's

dinsdag 3 maart 2015

Duur minimalisme / Marie Kondo

De laatste dagen vraag ik me af of ontrommelen en besparen nu zo fantastisch samengaan.

De pest met mij is dat ik nogal last heb van vlagen. Op dit moment trekt er (met dank aan Valhalla...) een vlaag Marie Kondo door ons huis. Alleen houden waar je blij van wordt (naast de zeer noodzakelijke dingen als WC-papier neem ik dan aan - of daar wordt je waarschijnlijk uiteindelijk ook blij van).  Dus haalde ik alles uit mijn kledingkast en die van de man en bekeek alles kritisch met in mijn achterhoofd de vraag of het me een 'spark of joy' gaf. 

Nou waren er nogal wat items in die kledingkast, die geen enkele spark deden opleven: kleding die we goon niet dragen, uitgelubberde shirts (van de man), kapotte werkkleding (idem), een kriebel-BH en nog net niet versleten ondergoed. Dus húp weg ermee. 

Alleen krijg je vervolgens het dilemma dat een aantal dingen wel nodig zijn en dus (nieuw) aangeschaft moeten worden. En tja... dan wil ik nu natuurlijk wel iets met een spark...

Dus deed ik deed vandaag twee bestellingen via internet voor sprankelend ondergoed, sokken en pyjamabroeken. Ik ben benieuwd... Er komt gelukkige een stuk minder binnen, dan dat er uit ging (4 vuilniszakken) en de kledingkast heeft er nog nooit zo opgeruimd, leeg en to the point uitgezien als nu. Zelfs de man was er blij mee (!!)

En dan heb ik haar boek nog niet eens gelezen.


Vervang jij kledingstukken als je ze in principe nog kunt dragen, maar ze wel lelijk geworden zijn?

4 opmerkingen:

 1. Hehe.... joysparkelend ondergoed.. mooi joh!
  Of ik het vervang ligt aan het kledingstuk. Meestal gaan lievelingskleren wel tot 'kan echt niet meer' en ik ben niet zo heel moeilijk. Maar van die mwah-kleren, die ben ik wel geneigd iets eerder richting kringloop te sturen. Nu komt veel daar ook vandaan, dus ik lig er niet heel erg wakker van ;)
  Veel plezier van en met je nieuwe dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op dit moment draag ik alleen maar oude dingen, we zitten in een verbouwing met veel troep,stof en sjouwwerk, dan zijn dingen waarbij het geen kwaad kan las er iets mee gebeurt. Deze situatie zal nog wel 2-6 maanden duren.

  Dus mocht je weten dat er iets dergelijks in de planning staan, bewaar dan paar setjes. Oud ondergoed neem ik mee met vakantie en gooi het daar weg. Leg ook dat apart neer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...mijn kleren sprankelen jammer genoeg nooit ;-)
  Mijn kleren zijn praktisch (zwart en denim, natuurlijke stoffen, sterk met veel zakken en niet te ruim) Mijn ondergoed en sokken sprankelen ook geen joy.
  De meeste broeken, rokken en shirts zijn versleten voordat ze gaan lubberen en ik ze tot poetslap degradeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, minimalisme is geen synoniem van zuinig, duurzaam of milieubewust :-)
  Er zijn voldoende blogs over minimalisme die prediken over een opgeruimd huis, maar als je de blogjes leest wordt er regelmatig wat nieuws aangeschaft. Of elke zoveel weken weer kleding weggegooid, die dan toch echt eerst aangeschaft moet zijn ( waarover niet geblogd is). En ook al koop je kringloop/ marktplaats/ tweedehands het is niet altijd zuinig, milieubewust etc.
  Het enige voordeel van minimalisme is het opgeruimde gevoel :-)

  BeantwoordenVerwijderen