Kruimeltjes zijn ook brood

In het hele peinzen over de zin van (en in) het consuminderen heb ik bedacht dat het een goed idee zou zijn om weer eens wat dingetjes aan te pakken die best anders kunnen. Niet alles tegelijk - want dat werkt niet.

Ik start met iets wat me al tijden irriteert. Het zal ons niet hypotheekvrij maken, maar het raakt voor mij wel aan de basis van het consuminderen. Wij gooien namelijk zeer regelmatig een stuk van ons zelfgebakken brood weg.

We bakken, houden dan vaak (niet altijd, want dan zouden we minder bakken) 1/3 tot 1/4 van het brood over. Dit is te weinig voor de volgende dag en dus wordt er weer een brood gebakken.
Voel je 'm al aankomen...? dat restje van de dag ervoor verdwijnt in de kliko en het geheel herhaald zich. Zonde van het brood en van ons bakwerk.

Daarom ga ik me de komende tijd 'ns richten op het gebruik van héél het brood.

Dus maakte ik vandaag wentelteefjes van het restje brood van gisteren. Daarvan hield ik vervolgens weer een kapje en wat korstjes over en een restje beslag. Dat heb ik bij elkaar gemikt, de staafmixer erop gezet en vervolgens ook gebakken. Smaakte gewoon als de rest van de wentelteefjes, dus prima experiment.

De mannen waren er blij mee.


Wat doe jij met 'oud' brood?




Reacties

  1. Als ik het brood heb gebakken snijd ik het doormidden, en doe het in de vriezer. Dan haal ik per dag een half brood er uit. Dat hebben we niet helemaal nodig per dag, maar we gooien het nooit weg. Ik doe de plakjes in de broodrooster en dan is het weer extra lekker. Rianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik bak momenteel niet zelf brood, maar toen ik dat deed, bakte ik 3 (grote) broden in de oven op maandag. Na het afkoelen sneed ik ze en vroor ze in. Uithalen, 5 min ontdooien: klaar! De restjes doen het geroosterd heel prima. Of ik legde de kapjes 2 dagen te drogen op het aanrecht, verkruimelen met de deegroller en voila: gratis paneermeel! Verder kunnen ze als vulling in vanalles. Ze maken de vulling wat steviger. En als ze echt te oud zijn, maar NIET beschimmeld, dan kunnen ze naar de eendjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn man doet oud brood graag in het broodrooster, ik maak er wentelteefjes van (gewoon mét korst) en anders maken we de paarden/kippen/vogeltjes of hond blij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik bak al jaren elk weekend (nachttarief) zelf ons brood in een heteluchtoven. Per keer bak ik 8 broden : 2 baklagen boven elkaar met 4 bakvormen naast elkaar. De kosten van de verbruikte elektriciteit mag ik dus verdelen over de 8 broden.
    Eens de broden gebakken en afgekoeld zijn, snijd ik ze en verpak ze in plastiekzakken per dagportie. Een dagportie is voor ons een half brood. Ik steek dan alle broden in de diepvriezer en neem elke avond een pakje brood uit. Wij hebben nooit oud brood dus nooit verlies. Heb ik op het onverwachts eters (kinderen, kleinkinderen) dan neem ik gewoon een paar extra dagporties uit de vriezer. Ik kan meestal goed inschatten hoeveel extra brood ik bij onverwachts bezoek moet bij uitnemen omdat ik de eetlust van mijn extra 'eters' ondertussen al ken.
    Als ik brood gebakken heb en brood snijd, heb ik altijd veel kruimels van het snijden. Die kruimels laat ik drogen. Eens droog, rol ik de kruimels plat met de deegrol en ik heb gratis paneermeel waarvan ik zeker weet dat er geen extra toevoegingen in zitten.
    De titel : 'Kruimels zijn ook brood' is bij ons dus zeker van toepassing.....
    liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier bakken we zelf brood. Brood wat overblijft verkruimelen de kinderen en bak ik nog even na in de na warmte van de oven als we brood hebben gebakken. Ik vries die gebakken kruimels in en gebruik het als paneermeel. Als ik voldoende paneermeel heb zijn de kippen of katten blij met een restje brood. Groetjes Anna.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank jullie wel voor het delen van je werkwijze en tips.
    De tip van het gelijk snijden en dan jnvriezen is een handige.
    Dat zou hier ook wel kunnen werken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts