Pagina's

woensdag 25 februari 2015

Goedkoop speelgoed

Sinds de komst van zoon gaat er aardig wat speelgoed om hier in huis (naar mijn bescheiden maatstaven dan... ). Toch is het geen noemenswaardige kostenpost.

Veel speelgoed krijgen we. Ik zeg altijd ja op een enthousiaste gift en kijk dan wat leuk is voor zoon (al dan niet tijdelijk). De rest gaat naar de ruilwinkel, waar ik soms ook weer speelgoed haal. Daarnaast zijn we lid van de speelotheek. Dat laatste gebruik ik om speelgoedwensen uit te testen en om regelmatig te kunnen wisselen met spellen. 

Zoon mag bij de ruilwinkel en de speelotheek altijd één ding uitzoeken wat hij leuk vindt. Hij blijkt goede keuzes te maken: de dingen die hij uitkiest worden lange tijd intensief gebruikt. Heel knap vind ik het, dat een jong kind al zo goed weet wat hij echt leuk vindt.

Wat ik ook grappig vind is dat zoon speelgoed vaak heel anders gebruikt, dan dat de 'bedoeling' is. Zo   gaan krijtjes en pionnetjes in de pannetjes en wordt de pizza uit het pizza-balansspel verkocht in de winkel. Oude dozen zijn om postbode mee te spelen.

Gratis en bijna gratis speelgoed is niet alleen fijn omdat het geen / weinig geld kost,het maakt het ook laagdrempelig om speelgoed uit te proberen. Zo had ik al heel lang het idee om een watertafel voor zoon aan te schaffen. De watertafel van de speelotheek bleek echter totaal oninteressant om mee te spelen. Zoon heeft liever een paar plastic melkflessen en wat bakjes.

En heel soms kopen we dan nog eens iets. Als zoon jarig is, met de kerst, of heel - heel soms als we iets tegenkomen wat precies aansluit bij zoon zijn spel op dat moment.


Geef jij veel geld uit aan speelgoed?
(al dan niet voor jezelf ;-))

4 opmerkingen:

 1. Ja, hier is zoon (8 jr) knettergek van The Legends of Chima, een fantasiewereld van Lego. De dozen zijn prijzig, maar door heel goed op te letten weten we ze vaak fors goedkoper te bemachtigen. Hij speelt er bijna 24/7 mee, dus het geld is goed besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk zo'n speelotheek!
  Toch eens uitzoeken of we dat hier ook hebben.

  Hier is de ervaring dat duur en ingewikkeld speelgoed met allerlei mogelijkheden meestal amper gebruikt wordt.
  Kranten, dozen, papieren, wc-rolletjes: die doen het supergoed! Aan elkaar plakken, kleuren, helemaal goed.

  Ook buitenspelen met stokken, zand, gras en wat er maar voor handen is doet het erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In het begin kregen we echt heel veel speelgoed van onze buurvrouw en van de kraamvisite. Maar in januari heb ik heel veel van toet toet gekocht (tweedehands) via mijn nicht. €50 voor speelgoed met een totale winkelwaarde van rond de €250! We zijn er heel blij mee, ondanks dat ik van tevoren had gezegd dat er geen speelgoed met batterijen in huis zou komen. Maar het is echt zó leuk, alles reageert op elkaar en Tobias is er ook altijd heel enthousiast mee aan het spelen en leert tegelijk kleuren, weertypes enz. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super! Van dat toevallige speelgoed leert een kind het meest. Fantasieverhalen maken met allerlei dingen zoals je zoon met de pizza;s en ontdekken hoeveel kopjes water er in een grote kom gaan, knutselen met allerlei materiaal daar van leert een kind heel veel. Groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen