Pagina's

zaterdag 21 februari 2015

Flexibele gordijnen

Het is weer zaterdag en dus tijd voor m'n klusje van de week.

Dit keer legde ik een gordijn uit. Het is een wit katoenen gordijn, wat mijn moeder ooit voor mij naaide, toen ik voor het eest op mezelf ging wonen - 24 jaar geleden.
Het gordijn hangt sindsdien in elk huis waar we wonen en wordt al naar gelang de hoogte van de ruimte uitgelegd, of krijgt juist een grotere zoom.

Het plafond in mijn eerste huis was ruim 3 meter hoog, dus passen doet het altijd.

Het gordijn hangt nu al een paar jaar in de keuken, zo'n 30 centimeter boven de grond, wat echt een lelijk gezicht is.
Naaien lukte niet in het uurtje, maar de boel hangt gespeld klaar.
In plaats van een gordijn wat 30 cm boven de vloer zit er nu een nette 2 centimeter tussen vloer en de onderkant van het gordijn. Zelfs met de spelden er nog in is het een verbetering.

Ik blijf het wonderlijk vinden dat een eenvoudig zelfgemaakt gordijn van goedkope, ongebleekte katoen zo lang mee kan gaan. Het gordijn is met de tijd alleen wat witter geworden.

Hoe lang gaan jullie gordijnen mee?

6 opmerkingen:

 1. Overgordijnen hebben we niet aangezien we overal rolluiken hebben. Aan de straatkant van het huis hangen glasgordijnen om inkijk te vermijden. Die glasgordijnen zijn er die mijn schoonmoeder ongeveer 40 jaar geleden maakte voor haar huis . Toen wij huwden, verhuisde zij net naar een appartement waar ze haar gordijnen niet meer kon gebruiken. Ik kreeg die gordijnen en kon ze in ons huurhuis gebruiken.Enkele jaren daarna bouwden we een bescheiden rijwoning waarin ik alle glasgordijnen van mijn schoonmoeder kon hergebruiken. Ik moest er wel wat aanpassingen aan doen omdat de gordijnen te lang en te breed waren. Drie van de zes glasgordijnen van mijn schoonmoeder doen nog dienst en hangen aan de ramen aan de straatkant maar de andere drie die we aanvankelijk ook hadden, heb ik moeten weggooien omdat de stof volledig verstorven was en in gaten viel bij het wassen. Ik denk dat de laatste glasgordijnen, die ondertussen toch al 40 jaar in gebruik zijn, het zullen begeven bij de volgende wasbeurt want ik zie precies strepen verschijnen in de plooien van het gordijn (wellicht ook verstorven door het zonlicht)
  In elk geval ben ik er zeker van dat, als je nu nieuwe gordijnen koopt, ze geen 40 jaar meer zullen meegaan want de kwaliteit is niet meer zoals vroeger. Tja, 40 jaar moeten ze zeker niet meer meegaan want dat zullen wij ook niet.....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 40 jaar.... wauw! dat zijn wel hele degelijke glasgordijnen geweest.

   Verwijderen
 2. We hebben bijna overal rolgordijnen. In de woonkamer hangen ze (al) bijna 12 jaar en zijn een keertje gepimt. (schulprandje eraf geknipt) Op de slaapkamers zijn ze verduisterend en een aantal zijn aan vervanging toe. Bij de jongens hangt er op de slaapkamer nog gordijnen voor de rolgordijnen en die hangen er ook al 12 jaar. Gordijnen die 12 jaar geleden niet mee konden naar de huidige woning zijn weggegeven aan familie en daar hangt het nog steeds voor de ramen. Ja, ons ben zunig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow daar kan ik me niks bij voorstellen haha. Onze gordijnen hebben hun beste tijd wel gehad. Ze zijn verkleurd in de zon. Wanneer we een huis gaan kopen, gaan we investeren in mooie gordijnen. In de rest van het huis hangen luxaflex.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het mooie aan witte gordijnen: die verkleuren niet.

   Gekleurde velours gordijnen die ik had gaan veel minder lang mee, door verkleuring en doordat ze op een gegeven moment vaal en kaal worden.

   Verwijderen
 4. vorige week de gordijnen vervangen, de oude waren nog van mijn ouderlijk huis, uitgerekend dat ze minstens 35 jaar oud zijn, ik heb een trouwfoto van mijn zus in het hoekje van de slaapkamer van mijn ouders en zij is dus al zolang getrouwd.
  Ze waren op, helaas. Ik hoop dat ik met deze ook zo lang doe.
  liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen