Pagina's

vrijdag 13 februari 2015

De zin van het consuminderen

De laatste dagen ben ik aan het nadenken over de zin van het consuminderen. Waarom wil ik het? Wat is mijn doel ermee?

In eerste instantie was het ooit noodzaak. Daarna werd er een poosje wat luxer geleefd en toen besloten de man en ik dat we graag een kindje wilden adopteren, waar we flink voor moesten sparen (even voor de mensen die daar rare dingen bij denken: vrijwel alle kosten zaten in Nederland / in onbetaald verlof, het huren van een huis daar, notariskosten, vertalingskosten, nog meer onbetaald verlof enz enz)

Geld voor een eventueel tweede kindje (mocht dat kunnen / mogen) hebben we ook al apart gelegd, omdat we verwachtten, dat we met een koter minder makkelijk zouden kunnen sparen.

Goed... dat is dus allemaal rond en geregeld.

Waar zou ik dan verder voor willen sparen? Nieuwe meubels of een nieuwe auto boeien me niet en vind ik onzin om veel geld aan uit te geven.

Eigenlijk zou ik het liefst zodanig consuminderen dat zowel manlief als ik meer vrije tijd hebben, dat we allebei een beetje ontspannen rond kunnen keutelen. Beetje uitstapjes maken, hobby's doen en zo.
Alleen is manlief volop bezig met zijn eigen bedrijf en zit hij helemaal in de werkmodus. Hij WIL helemaal niet minder werken! Hij glimt bij elke order die hij binnenhaalt. Wat ook een hele prestatie is in deze tijden van crisis. Daar heb ik ook begrip en respect voor.

Maar daarmee is wel m'n volgende consuminderdoel in 1 keer foetsie...

En consuminderen zonder visie / doel vind ik moeilijk merk ik.
Want wat is de zin er dan van?


Waarom consuminderen jullie?


14 opmerkingen:

 1. Ik consuminder niet bewust, ik houd alleen geld over aan het eind van de maand nadat ik alle dingen die ik belangrijk vind heb gedaan. En als dat bedrag per maand structureel erg hoog wordt overweeg ik om minder te gaan werken. Maar net als je man vind ik mijn werk gewoon heel erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg fijn dat je man zo'n plezier in zijn werk heeft, dat is heel belangrijk.
  Maar niemand kan in de toekomst kijken. Je zou kunnen sparen voor als de zaken minder goed gaan of als er om een of andere reden extra investeringen of uitgaven nodig zijn. Misschien is ook een doel in de vorm van recreatie, vrijetijdsbesteding een idee, met (kleine) kinderen ook belangrijk.Fijne dag, groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mmm een campertje (tweedehands) is wel een wens...

   Verder doen we al best veel met zoon.

   Verwijderen
 3. Of ik echt nog consuminder weet ik helemaal niet. Ons boodschappenbudget heb ik hoger gezet omdat het kan. Wij sparen iedere maand ruim. De potjes vullen zich weer. Ons doel is een hypotheekvrij huis en zoals ik het nu kan overzien, mits wij beiden in goede gezondheid blijven verkeren, zit dat erin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sparen voor de toekomst van je kind lijkt me ook een mogelijke motivatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen we al. De kinderbijslag + een maandelijks klein bedragje van mijn ouders gaat naar een rekening voor zoon. Dat zal geen gigantisch bedrag worden, maar wel een flinke basis geven om te kunnen studeren (of een eigen bedrijfje te starten of... whatever).

   Het bedrag hoeft van mij ook niet te groot te zijn, omdat ik vind dat kinderen zelf ook best bij mogen dragen aan hun eigen studie.

   Verwijderen
 5. Wij kunnen goed leven van ons modale salaris, houden elke maand geld over wat automatisch naar de spaarrekening gaat. Hebben er niet bewust een doel mee.
  Man moet nog anderhalf jaarwerken voor hij met pensioen gaat, is dan 65 en 6 maanden. Hij heeft geen zin om eerder te stoppen, en kan het ook nog goed aan. Zelf ben in 3 jaar geleden gestopt omdat ik het niet meer leuk vond. Over 2 jaar is de hypotheek afbetaald, dus daarvoor ook niet noodzakelijk consuminderen. De kinderen krijgen regelmatig iets, en verder zien we wel. Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik herken wel wat in je verhaal. Aflossen was ons doel. Dat is nog niet helemaal klaar, maar de echte kick is er wel af, omdat we geen gevaar meer lopen. Er is nog heel veel wat we kunnen doen met ons geld (zoveel is het ook weer niet), maar de echte noodzaak lijkt wat weg en dat voelt eigenlijk helemaal niet zo lekker (schaam-schaam) We gaan nog even door met aflossen en geven zo her en der om ons heen soms een aandeeltje in wensen van anderen/familie. Dan denk ik altijd maar: wat hebben we het toch luxe! En dat alles van 1 loon! (aan de onderkant van modaal)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je omschrijft het mooi, met dat de kick eraf is.
   Het idee om af te lossen (of in ons geval in te leggen in de spaarhypotheek, daar zie ik wel wat in)

   Verwijderen
 7. Wij hebben opgroeiende kinderen, sparen dus voor hun studie..hoe minder studie schuld hoe beter straks voor hen. Daarnaast is het een way of living, zo min mogelijk weggooien, dingen zelf maken, groenten zelf snijden, groenten kweken etc. ik vind het belangrijk dat de kinderen die kant ook zien. Dat ze een goede financiële opvoeding krijgen, dat heb ik zelf nl. helaas niet gehad. Dat niet alles van zelf komt en je er voor moet werken , en dan bedoel ik niet alleen werken bij de werkgever,.... Hypotheek aflossen ook belangrijk, geeft meer adem ruimte op den duur..en verder..voor onverwachte zaken, leuke dingen etc. Groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik consuminder, spaar en los mijn hypotheek af júist omdat ik net zoals jouw man een eigen bedrijf heb. Voor ons zelfstandigen is er niet zo veel geregeld. Denk bijvoorbeeld aan: geen recht op WW of WAO. En geen pensioenopbouw.Dat moet je dus zélf regelen, door een buffer op te bouwen en door te sparen voor als er iets gebeurt, of voor later als ik oud ben....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik consuminder net als de anderen voor een afgelost huis en om verdere terugval in inkomen op te lossen, voor de studie van een kind en om een tegenvallend pensioen op te vangen en ook om nu fijn te leven,. Want door te consuminderen blijft er geld over voor dingen we graag willen.
  Toen we niet consuminderden hadden we nooit ergens geld voor, was altijd op, en dat ging op aan kleine dingen en onbenulligheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij zijn beiden 65+. Ons huis is bijna hypotheekvrij.
  We hebben een aardig pensioen, En toch consuminderen wij. Met mate, want genieten doen we ook. Van een weekendje uit bv. goede voeding ed.
  Maar wij willen graag de regie in eigen hand houden voor als we nog ouder worden.
  En met de huidige verzorgingsstaat zullen we steeds zelf meer moeten bijdragen.
  Prima, we houden er nu al rekening mee. En kunnen dan misschien later iets in de particuliere sector regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij consuminderen omdat we willen sparen en aflossen. En dan vooral zodat we steeds minder afhankelijk zijn van Sanders werk, zodat hij misschien minder kan gaan werken of werk kan gaan doen dat minder goed betaald, maar waar hij wel passie voor voelt (gelukkig voelt hij zich nu ook prima op zijn plek in zijn functie)

  BeantwoordenVerwijderen