Pagina's

zaterdag 14 februari 2015

De zin van het consuminderen (deel 2)

Jullie reacties hebben me wel aan het denken gezet zeg!
Want er zijn best nog wel dingen die nuttig zijn om voor te sparen, waar we nu nog niets mee doen.

Huis afbetalen, pensioenpotje maken voor de man, spaarpotje voor onvoorziene bedrijfsuitgaven en misschien een campertje voor de vakanties. Opeens  moet ik nog veel méér gaan consuminderen! ;-)

Hoe maak ik het nou behapbaar voor mezelf, dat er ook echt een duidelijk doel komt...?

Eigenlijk springt 1 doel er wat mij betreft bovenuit, maar dat vergt wat uitzoekwerk.Ik wil heel graag de hypotheekduur terugbrengen naar 20 jaar. Dat zou betekenen dat we nu nog 12 jaar te gaan zouden hebben. Oftewel... dan zijn we klaar als we halverwege de 50 zijn (in plaats van halverwege de 60). Dat geeft ruimte mochten we tegen die tijd minder willen gaan werken.

Het plan is om enerzijds de inleg te vergroten tot het maandelijkse rentebedrag geminimaliseerd is, om dan met een aantal inleggen de loopduur te verkorten. Nou krijg ik zelf niet uitgerekend wat hierin het meest gunstig is, dus daar moet ik de hypotheekverstrekker voor benaderen.
Die moet me dan maar vertellen wat ik de komende 5 jaar in moet leggen om bovenstaand plannetje tegen zo laag mogelijke kosten uit te voeren.


Zin heb ik niet in het uitzoekwerk, maar wel in de kortere looptijd van de hypotheek.

Ik ga de boel eerst eens met de man bespreken. Eens kijken wat die ervan zegt.
Misschien komt er nog een ander fantastisch doel uit.

7 opmerkingen:

 1. Wat voor hypotheekvorm hebben jullie? Want op basis daarvan kun je misschien zelf ook al een en ander uitrekenen. De hypotheek-adviseur heeft namelijk niet altijd het beste met je voor, heb ik van andere bloggers begrepen :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een spaarhypotheek, waar ook al een inleg inzit.
   We hebben niks aflossingsvrij en de rente staat 30 jaar vast. Hardstikke degelijk dus, maar wel een constructie waarmee je nogal 'vast' zit. En geen idee hoe ik uit zou moeten rekenen hoeveel / in hoeveel stappen ik geld in zou moeten leggen voor 10 jaar hypotheek eraf...

   Tips zijn welkom!

   Verwijderen
  2. Oei, de spaarhypotheek vind ik altijd zo ingewikkeld. Volgens mij moet je dan binnen een bepaalde bandbreedte blijven bij het aflossen en kan je dat inderdaad niet echt zelf uitrekenen :( Balen!! En inderdaad met 30 jaar vaste rente zit je ook heel erg vast :(

   Verwijderen
 2. Ik legde dit toen ook voor aan de Rabobank, om een lang verhaal kort te maken was het een slecht idee. Want renteaftrek, want besteedbaar inkomen, want blablabla. Hmmm.... Toch he, hoe minder rente je betaalt, hoe korter en over hoe minder geleend geld... des te beter. Adviseur of niet. Maar over extra inleggen op de spaarhypotheek werd wel heel erg moeilijk gedaan bij ons. Terwijl het gewoon kan....
  Sparen voor je eigen huis en voor financiële rust, das toch sowieso geen verkeerd doel? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha nee, zeker niet!

   Ik wil alleen niet aflossen, maar inleggen in het spaargedeelte.
   En dat maakt het rekenwerk (voor mij) ingewikkeld...
   En dus wordt het zo'n uitstelklus-obstakel....

   Met dit jaar een hernieuwde poging om het wel duidelijk te krijgen.

   Verwijderen
 3. Dat kun je volgens mij inderdaad niet goed zelf uitrekenen. Met het extra inleggen zit je toch met de bandbreedte. Wij hebben ook een spaarhypotheek, wat je zegt, heel degelijk maar je zit wel heel erg vast. En je moet voorkomen dat je problemen krijgt want je zit aan allerlei regeltjes vast. Maar terugbrengen naar 20 jaar zou wel mooi zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gewoon vragen aan je hypotheekvertstrekker:
  Hoeveel je maximaal per jaar in mag leggen (belastingregels bepalen dit)
  En hoeveel looptijd verkorting dit oplevert.
  Ik heb net de bankmevrouw gevraagd hoe vaak ik dit truukje nog kan doen, maar die vraag kan de bankrekenapparatuur niet aan. En omdat al eerder heb bijgestort, kostte het al 2 weken voor ze kon berekenen hoeveel verkorting het zou opleveren als ik (nu een keer) hetzelfde bedrag bijstort als vorig jaar. Dus mijn advies: begin met bovenstaande 2 vragen, en denk daar zelf op verder. Het zou zo maar kunnen zijn dat jij meer vraagt dan de bank computer kan beantwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen