Pagina's

donderdag 29 januari 2015

Echt nep eten

Met een youtube minnende zoon van vier leer je soms dingen die je anders echt nooit te weten zou komen. Niet dat ze altijd nuttig zijn, maar wel fijn verbazingwekkend.

Zoon is gek van eten en koken. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk een van de weinige kinderen die voor zijn vijfde een eitje kan bakken. Sinaasappels uitpersen gaat ook al vrij goed (hij mag ze alleen nog niet doorsnijden). Het is al met al een ware kunst om hem soms uit de keuken te houden als ik aan het koken ben, want hij zit bij voorkeur overal met zijn neus bovenop (en overal aan).

Op youtube heeft hij nu filmpjes gevonden van kant en klaar pakketjes, waarmee je heel schattig miniatuur eten in elkaar kunt knutselen, zonder te koken. Snoepjes, maar ook noodlesoep, mini pizza's en 'echte' hamburgers. (google even op Kracie happy kitchen).

Volgens de reviews zou het er ook nog eens echt naar smaken. Zoon slaakt zuchten van verlangen en toont me hele reeksen Japanse filmpjes. In een aantal filmpjes worden de 'gerechten' ook nog eens gemaakt in een kinderkeuken met miniatuur keukengerei. (die kon ik natuurlijk niet meer vinden)

Ik beaam dat het er superleuk uitzie en ben hard aan het verzinnen wat voor schattige niet-kook / niet- bak recepten ik kan bedenken die hij zou kunnen maken in z'n ikea keukentje. Want dat is uiteindelijk wat hij wil: echt eten maken in z'n speelgoedkeuken. Hoe schattig (of volgens de Japanners - Kawaii) wil je het hebben?

Alleen gaan we als echte consuminderaar en real food liefhebbers dus even geen vage Japanse eet-knutselsets kopen.

Goede ideeën en recepten zijn zeker welkom.

8 opmerkingen:

 1. Bento's maken? Jij snijden, hij het in bakjes doen, naar zijn keukentje brengen en hij het mooi neerleggen. Je kan sterretjes maken van komkommer of wortel door ze met dat oogje van de dunschiller te bewerken en te snijden, dingen snijden uit plakjes kaas en worst en boterham, rijst in vormpjes stampen..
  Of hem kleine blokjes kaas en augurk aan een prikkertje laten rijgen, of gevulde eitjes laten maken als borrelhapje?
  En voor gevorderden: http://www.boredpanda.com/college-artist-takes-passion-for-food-to-next-level/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht ook een beetje in dezelfde richting als Valhalla. Wij (zusje en ik) hadden vroeger ook zo'n kinderkeuken (met pannetjes en zo nog meer). Wij 'bakten' daar taartjes (plakken cake met slagroom, vruchten, hagelslag enz soms van meerdere dunne lagen). 'Maakten' ook stokbroodjes (voorgesneden in de keuken) maar met een bot mes mochten wij er dingen (kruidenboter, salades, enz) op smeren en daarna versieren met half tomaatje, stukje komkommer enz. Fruitsalade maken (oké, helpen met schil eraf pellen en na het snijden in laagjes in een glaasje doen en dan limonade erbij). Helpen met vlees klaarmaken voor gourmet, gehakt in ontbijtspek inpakken of stukjes hamlap door het ei en paneer halen (heerlijk knoeien!!). Dingen kneden (niet mijn moeders hobby), mochten wij helpen in onze eigen keuken! En wel met hulp van een volwassene (want dingen afwegen is nog best moeilijk) kwarktaart maken! Dat hoeft niet in de oven maar wel in de koelkast (toch een stukje veiliger, maar wel als een echte kok de tijd in de gaten houden dan hè!). Jaren niet meer aan gedacht maar goede herinneringen aan!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig zo'n passie. De jongste van mij was ook zo. Met 4 maakte hij al van alles klaar en zat bij het inkopen doen overal met zijn neus boven op. Letterlijk. En dan schalde zijn stemmetje door de winkel: mamma niet kopen, want ze zijn niet vers( de croissantjes) die werden 1 keer per week gekocht. Met 8 had hij een appeltaart gebakken toen wij bij de buren aan het koffiedrinken waren en er waren steeds van die verrassinge. Hij werd kok en is nu met 32 jaar al 3 jaar eigenaar van een restaurant.
  Met de oven leren werken kan al gauw. Zo lang ze nog klein zijn is het werken met gerechten die echt moeten koken nog link ivm brandgevaar. Gewoon laten meehelpen, deegmaken, dingen voorbereiden etc. Daarnaast zijn er nog dingen die zonder oven kunnen als arretjescake. Kleine pannekoekjes bakken in van die gourmetpannetjes op een gourmetstel is ook al vroeg te doen.
  Met hete vloeistoffen moet je erg voorzichtig zijn. Maar koekjes bakken, broodjes bakken, kaassoesjes maken is best te doen met een kleuter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahhhh ARRETJESCAKE. Vandaag was ik papien en mappenaan het opruimen en kwam mijn map met recepten tegen. Daar zit het recept van mijn oma in uit de 60er jaren, nog echt met diamantvet! heerlijk

   Verwijderen
  2. Je wordt er wel snel misselijk van, kleine plakjes snijden!

   Verwijderen
 4. Grappig zeg. Ik kende dit ook niet. Leuk als je door je kinderen nieuwe dingen leert kennen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. de kids hier maakte jaren geleden in hun mini keuken al een soort suchi... restje rijst van de dag tevoor, sla of bv radijsblad, iets nattigs zoals kwark met een drupje mayo en drupje mosterd, fijne reepjes komkommer... geweldig.. kneden, mengen, snijden, rollen en natuurlijk presenteren aan de gasten... vr gr mamavan8/jette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt goed en haalbaar!
   Hm... ik zie hem zelfs de rijst nog wel in norivelletjes rollen...
   Dit is een interessnte overweging

   Verwijderen