Pagina's

vrijdag 14 februari 2014

Waar zouden we zijn zonder de trein

In mijn geval dus in een heerlijke, verwarmde auto...

Vandaag een dagje gebruik gemaakt van het OV en ik weet weer waarom ik het de laatste jaren mijd..
Ten eerste is de reistijd een uur langer per enkele rit.
Daar betaal je dan ook nog eens meer voor dan als je met een zuinige auto rijd en je mag er extra voor zeulen als je spullen mee hebt.

Vervolgens zat ik op de heenweg eerst in een onverwarmde trein ruim een uur te rillen van de kou, met ervoor en erna een overstap met wachttijd op een winderig perron. De dichte, verwarmde schuilhokjes zijn namelijk al jaren verdwenen (net zoals een aantal WC's in treinen en het koffiekarretje)

Terug reed er als klap op de vuurpijl ook nog eens geen trein van Utrecht naar Rotterdam. Ik kon omrijden via Schiphol... Omdat mij dit een uur extra reistijd zou gaan kosten heb ik vervolgens noodgedwongen de bus genomen, ondanks mijn reeds aan de NS betaalde retourtje. Na een busrit over zowat alle dorpen rondom Utrecht, met ervoor en erna een kleine, maar zeer vervelende onbeschutte wachtsessie in de snerpende wind en regen, haalden mijn ouders mij gelukkig op bij de bushalte.

De enige twee voordelen die ik aan het treinreizen heb kunnen vinden is dat er soms wifi in de trein is  en dat je kunt werken / lezen in de trein.

Of deze twee kleine voordelen echter opwegen tegen al het ongemak en de extra kosten......?
Daar ga ik nog maar eens een nachtje over slapen (als ik eindelijk thuis ben).


Reizen jullie wel eens met het ov?
E is dat uit vrije keus, of noodgedwongen?


14 opmerkingen:

 1. Nee ik ga nooit met het ov, inderdd de wachttijden, kosten en de ongemakken wegen bij mij niet op tegen lekker warm in de auto zitten ect.. oke je heb ook files maar dan nog zit je warm, droog en hoef je niet te zeulen.
  Daarin tegen kiest dochter bijna altijd voor het ov maar dan koopt ze wel aanbieding trein kaartjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn mening is dat als je niet in de Randstad woont, OV absoluut verspilling is van je tijd, geld en je humeur. Ik zing liever in mijn eentje in de auto mee met mijn favoriete muziek, dan in de trein te zitten, met wachttijden, geen garantie van zitplek en belachelijk langere reistijden. Overigens neem ik wel vaak lifters mee. En dat vind ik vaak erg gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ga volgende week naar de hhb. Ik kom 1-2 keer per jaar in de trein. Als ik geen haast heb. Overigens de hhb is 11 uur open en we stappen om 7 uur op. Als we dan niet over zijn..... Vorig jaar ben ik ook naar de hhb geweest en vlak voor Amsterdam was er een bommelding en toen hebben we ook een kleine omweg moeten maken. Dus wat het volgende week gaat worden....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De trein vind ik niet zo erg. Er is veel te zien en ik vind het ook altijd erg leuk om gesprekken af te luisteren. Het is gezellig, vind ik. Mits je een zitplaats hebt, dan....
  Dat openbaar vervoer gewoon echt veel beter is voor het milieu zou voor mij toch de belangrijkste reden zijn mijn auto weg te doen. OV combineren met een abonnement op Greenwheels (voor als een auto echt makkelijker is...), dat overweeg ik weleens....
  het comfort, of gebrek daaraan, op stations... dát is wat mij ervan weerhoudt vaker met de trein te gaan... en het busgedoe om op de plaats van bestemming te komen...

  Dus ja. Doe mij de auto maar.... toch....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sinds de auto kapot is neemt mijn man de bus naar zijn werk. Als alles gewoon rijdt is dat veel prettiger dan de auto voor hem, en 9 van de 10 keer rijdt alles gewoon - betekent wel dat één keer in de twee weken gemiddeld er een klacht naar de busmaatschappij gaat, vanwege buschauffeurs die een kwartier te laat aan komen kakken op het busstation omdat de koffie zo lekker was, terwijl de reizigers in de regen en kou staan te wachten tot het zijne hoogheid de chauffeur behaagt om aan te komen en de bus open te doen, dat soort dingen.

  Met de trein heb ik bijna nooit last, behalve dan inderdaad dat de wc's wegbezuinigd zijn. Maar omdat ik tot een jaar geleden student was, ben ik volgens mij ook wat meer gehard wat dat betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik reis ook graag met de auto, dat is veel voordeliger. Ik woon niet naast een station, ook niet echt op fietsafstand ofzo. Daarnaast vind ik het openbaar vervoer echt heel erg duur. Mijn auto rijd ik zakelijk. Dat betaal ik natuurlijk alsnog wel zelf, maar ik kan daardoor wel tegen een op zich aantrekkelijk bedrag op elk moment reizen. Best fijn als je afgelegen woont en ook huisdieren hebt, die misschien wel een op een onhandig tijdstip naar de dierenarts moeten. Ik vond de trein met school nooit zo erg, maar als je echt ergens op tijd moet zijn is het niet prettig. Tenminste, de laatste paar keer dat ik hem gepakt heb, had ik steeds oponthoud om echt de meest vreemde redenen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We wonen op het platteland, 20 minuten van een station, maar we gaan regelmatig met de trein ( wel met de auto daar heen, het busvervoer is om het uur)
  Wij vinden het heerlijk, stappen in en rijden naar onze bestemming.
  Wel graag met een kruidvat , blokker of ah kaartje, gewoon zou het te duur worden.
  En inderdaad, soms is er vertraging, naar we staan niet in de file :-)
  Kortom hier tevreden treinreizigers, ik herken me niet in je blog
  De koffie karretjes zijn er inderdaad niet meer , nu zijn het studenten met een koffierugzak ( duur maar dat waren de karretjes ook, zou je dat er gezien je blognaam voor over hebben gehad? )
  Als je gewoon was blijven zitten en via Schiphol was gegaan, had je warm gezeten, misschien wel eerder thuis geweest, en bij vertragingen is er een geld terug regeling ( dat krijg je in de file niet)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog nooit een student met een koffierugzak gezien, dus dat zal wel alleen op bepaalde trajecten zijn.

   Als ik via Schiphol was gereist, dan was ik een uur langer onderweg geweest, dan nu met de bus. Aangezien dan andere afspraken in de problemen zouden raken heb ik de bus genomen.

   Weet je, een uur meer reistijd is misschien niet zo erg als de reistijd niet zo lang is. Als je echter van Zeeland naar Utrecht reist, of als je een andere weinig rijdende aansluiting wilt halen, dan ben je zo nog een extra half uur - uur kwijt om ergens te komen. Dat is dan anderhalf uur vertraging + de 3 1/2 uur die de reis oorspronkelijk al duurde.

   Ik vind 5 uur reistijd een beetje veel.... Daar kan echt geen file tegenop.

   Verwijderen
  2. Een uur langer onderweg naar Rotterdam bedoel ik dus.
   De vertraging voor het vervolgtraject had ik er nog niet eens bijgerekend.

   Verwijderen
 8. Veel met de trein, vooral lange afstanden. Is veeeeel goedkoper dan met de auto. Voor 15 euro kom ik niet heen en weer naar utrecht inclusief parkeren. Vergeet niet je verzekering, belasting en afschrijving mee te rekenen in de autokosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan hier op het platteland niet zonder auto, dus die verzekering, belasting en afschrijving betaal ik toch. In feite betaal ik die voor piet snot als ik mijn auto thuis laat staan en met de trein ga... Afschrijving, verzekering en belasting rekenik dus niet mee in m'n treinritje.

   Verwijderen
 9. Voor kortere afstanden is auto voor mij altijd goedkoper en gemakkelijker. Hier station heeft een rechtstreekse verbinding met Den Haag. Die 1 keer per jaar dat ik daarheen ga neem ik altijd de trein. Gratis met Boekenweekgeschenk of met kaartje van Kruidvat. Kan altijd zitten omdat ik voorin het traject in stap. Dit zou met de auto 380 km zijn (retour) dus zelfs alleen aan benzine al stukken duurder. Reistijd is vergelijkbaar. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik reis met het OV noodgedwongen en ik haat het. Er is altijd wat, mis daardoor aansluitingen overvolle trams, metro's, bussen. Moet je er weer een laten gaan omdat hij zo vol is dat je er niet meer in past. En duur...!!! Als het kon zou ik liever met de auto gaan.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 11. toen ik jong was veel met de trein geweest. vriendje in een andere stad op 2,5 uur reizen enz, naar school, enz. maar ja toen geen rijbewijs dus was de enige optie en wel redelijke aansluitingen altijd. (wel altijd gedoe, net met tentamens of belangrijke dingen van schoold at de trein niet reed. wat was ik dan blij dat mn ouders een restaurant hadden wat pas 10u open ging en mn vader me dus kon brengen naar school! ) maar ik ben erg blij dat ik nu een rijbewijs heb! vooral met de kids! is geen doen met ov, eerst met de bus naar t station, dan nog met de trein naar waar je wil, daar weer met de bus en lopen, te druk voor dochter en te veel gesleep met wandelwagen enz

  BeantwoordenVerwijderen