Experimenten in de keuken

De meeste dingen lopen hier op rolletjes en dus vond ik dit weekeinde weer eens tijd om nieuwe recepten uit te proberen.

Dat betekent ook dat we niet uit eten gingen, maar in plaats daarvan inkopen deden bij een Turks winkeltje in Middelburg. Ik mocht er Thaise rijstpapiervellen (of hoe die dingen in het Nederlands ook heten - in het engels heet het springrollskin), marokkaans sheba kruid en wat verse peterselie en koriander. Bij de wereldwinkel kochten we mangochutney.

Ik heb me dit weekeinde zeer vermaakt met deze ingredienten. Wat een lol kan een mens hebben van een paar euro aan inkopen.

De Thaise springrolls die ik maakte zijn zeker een aanrader. Eigenlijk is het salade in een vliesje, waardoor je het uit de hand kunt eten. De bereiding is een makkie en dus zeker voor herhaling vatbaar.

De verkoper van het Turkse winkeltje was helemaal verbaast dat ik shebakruid kende. Hij wilde weten hoe het in het Nederlands heet, maar ik had geen idee! Thuis hebben we het opgezocht en bleek het in het Nederlands 'absinth' te heten. Wij trokken er marokkaanse thee van, samen met groene thee en een schep suiker. De thee is niet alleen lekker, maar ook rustgevend en goed tegen lintwormpjes als ik internet mag geloven (niet dat we die hebben, maar goed).
Sheba is overigens maar een week of 2 per jaar vers te krijgen. Je koopt het bij de marokkaanse groentenboer.

De pot met mango chutney van de wereldwinkel is volgens mij alweer half leeg. Het is een stil geheim die mangochutney. Volgens mij hebben zelfs de dames in die winkel de chutney zelf nog nooit geproeft. Ze wisten alleen dat hij twee jaar uit het assortiment was en nu dus weer terug is. Ik vermoed dank zij alle klanten die erom bleven smeken. Het is simpelweg de lekkerste chutney die ik ooit proefde.

Kortom: een erg consuminderig, maar smakelijk weekeinde.


Hebben jullie ook zo'n 'geheim' ingredient, waarvan je niet begrijpt dat niet iedereen dat in z'n keukenkastje / koelkast heeft staan

Reacties

  1. Niets geheims maar voor mij een must; paprikapuree mild en scherp (ook uit de Turkse winkel) / Fenegriek / dille toppen / kofte kruiden / selderijzout / eigengemengde nasi/bami kruiden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar gebruik je fenegriek in?
      Ik heb het wel, maar kom het vrijwel nooit tegen in recepten.

      Verwijderen
    2. Fenegriek wordt veel gebruikt in de Griekse en Noord-Afrikaanse keuken in vlees- en visgerechten. Daarnaast wordt dit ingrediënt veel gebruikt in Indische groente en vis curry’s. In Arabische gerechten maakt men van fenegriek gebruik in bereidingen voor gebak en brood.
      Fenegriek kun je gebruiken in rijst en aardappelschotels. Ook kun je het toevoegen aan mayonaise als smaakje.
      Van fenegriek wordt ook thee gezet. Hiervoor moet je geen gemalen/poeder voor gebruiken maar de blaadjes.

      Verwijderen
  2. Ik heb bijna geen kruiden, en ik hoor dat de meeste mensen dat wel hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Absinth! Ik meende dat daar vroeger een ernstig verslavende likeur van werd gebrouwen, waar veel mensen aan dood gingen. Er staat me iets bij dat Renoir of een tijdgenoot een schilderij heeft gemaakt van een absinth drinkster (of haal ik nu van alles door elkaar?)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha nee je haalt niets door elkaar. Ik krabde me ook even achter de oren toen bleek dat sheba hetzelfde was als absinth...

    De combinatie van het kruid met alcohol is link. Zonder de alcohol valt het allemaal erg mee en heeft het kruid bepaalde voordelen. Wel is het licht verslavend en moet je het dus niet dag in- dag uit als thee drinken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nigella!! (Zwarte komijn) het zijn zaadjes die Turkse bakkers op hun brood doen en waarvan de geur je meteen tegemoet komt in een Turkse bakker, heerlijk op brood, in zelfgemkte muesli/granola bij yoghurt en fruit, hmmmmmmmm!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kerrie massala, verse gember, knoflook, laurierblad mogen ook in het rijtje lekkere kruiden niet ontbreken. Verse gember is ook als thee lekker (plakje gember in kopje heet water) en gezond voor je buik.

    Groet Greet

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts