Pagina's

zaterdag 18 januari 2014

Knijpers

Ik heb al houten knijpers sinds ik voor het eerst op mezelf ging wonen. Het zijn de enige knijpers die ik ooit kocht. Alleen lijkt de kwaliteit van die dingen de laatste jaren achteruit te gaan.

Sommige knijpers knallen al uit elkaar als ik ze voor de eerste keer op het wasrek klem. Geen nood: alle losse delen verzamel ik in een bakje en als dan echt alle knijpers uit elkaar liggen, besteed ik een tandenknarsend zenmoment om die dingen weer in elkaar te zetten (handig als je haast hebt en net nog even snel een wasje op wilt hangen). Dat die dingen dan de eerstvolgende keer weer uit elkaar knallen nam ik dan maar op de koop toe, net zoals de vieze plekken op mijn witte was van zwartgeworden knijpers.

En toen was ik het opeens zat. Op een moment (voordat bekend werd dat ze met zwaar onderbetaalde chauffeurs uit het oostblok werken) zag ik een heel stel witte plastic wasknijpers bij de I.kea.
En weet je wat?

Ik, de milieubewuste, consuminderende anti-plastic-persoon, heb ze gekocht!
Het is een aanschaf waar ik nog dagelijks blij mee ben, omdat deze knijpers verdorie wel in elkaar blijven zitten!

En wat vind ik het nou jammer dat er kennelijk zulke rotzooi verkocht wordt als zijnde houten knijpers, dat je van pure armoede en onwerkbaarheid overstapt naar plastic.

Nou ja... ik hoop dat deze in ieder geval nog heel lang meegaan.

Voor jullie de gewetensvraag.
Knijpers: hout of plastic?

16 opmerkingen:

 1. De meesten die ik ken gebruiken hellemaal geen knijpers meer , maar het gehele jaar door de wasdroger , dus een nieuw setje moet er wel af kunnen toch , ik zelf koop ze bij de action voor een habbekrats

  Groet Gerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan er wel af, maar ik vind het gewoon jammer dat de houten knijpers zo waardeloos van kwaliteit zijn, dat ik dus maar overstap op milieuvervuilend plastic. Waarom zijn die knijpers zo waardeloos? Ze dienen op die manier niet eens hun doel meer.

   Verwijderen
 2. binnen houten en buiten plastic knijpers. De houten heb ik meegenomen vanuit Nederland en we wonen hier nu 7 jaar. De plastiken hier gekocht en als je het over rommel wilt hebben dan komen deze knijpers op plaats 1. Elke dag knalt er wel een kapot en ik behandel ze nog wel zo goed. Lokale bevolking hier laten hun knijpers na gebruik op de lijn hangen en ik zorg er voor dat ze na gebruik in een mandje zijn en dan niet meer in de volle zon of vorst, maar deze liefdevolle behandeling helpt niet. Plastic is hier duur maar zeker niet duurzaam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een jaar of 2 ook nieuwe houten (goedkope) bij gekocht. Wat een waardeloze zooi. Ook deze liggen, nog voor je ook maar iets hebt opgehangen, in tweeën op de grond. Heb wel een aantal jaren gelden plastic knijpers van de A.ldi gekocht. Deze zijn ook fijn in gebruikt, net als mijn 34 jaar oude houten knijpers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hier ook plastic. degene die stuk zijn, zijn door de kids gesloopt.. gaan lang mee idd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb er van alles door elkaar, bijeen gesprokkeld gedurende de jaren. Waarschijnlijk gekocht bij een supermarkt als ik er tekort kwam. Toch gaan bij mij de houten over het algemeen langer mee dan de plastic. Maar misschien zijn die van ikea wel gewoon van betere kwaliteit. Dan heb je het toch goed gedaan, door die te kopen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit zou mijn verhaal kunnen zijn. Ik ben zuinig op mijn restje oude houten knijpers. Want dat was tenminste kwaliteit. De meneer in de winkel was bekend met de klacht van de huidige houten knijpers en adviseerde plastic. Dat deed ik maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier houten knijpers, gaan af en toe stuk maar de meesten zien er nog netjes uit en zijn nog heel. We hebben nu in 18 jaar tijd pas 2 keer 'n nieuwe set bijgekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn 30 jaar gehuwd en ik heb nog een aantal houten wasknijpers van 'toen' in omloop. Ik gebruik liever de plastieken versie omdat, als een was te lang moet ophangen vooraleer hij droog is, het hout kleur afgeeft op het wasgoed.
  Met plastieken wasknijpers heb je dat probleem niet.
  Er zit inderdaad een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende plastieken wasknijpers en ik heb ook al eens een soort gehad waar ik niet tevreden over was omdat de knijper uit elkaar sprong.
  Na een paar jaar 'versterft' de plastiek van de knijpers en breken er soms stukjes van af maar meestal zijn die dan nog een tijdje bruikbaar. Is er dan toch eens een deel volledig kapot, dan houd ik het tweede deel opzij tot ik eens een volgende wasknijper heb waarvan er één stuk kapot is. De twee overgebleven stukken kunnen dan een nieuwe wasknijper vormen. Ik heb dus een aantal 'samengestelde' wasknijpers uit twee kleuren.....Als ik wasknijpers koop, dan koop ik direct een paar pakjes zodat ik meerdere gelijke heb om, eens ze stuk beginnen te gaan, met elkaar te combineren liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Van de houten knijpers kreeg ik zere handen toen ik nog veel last had van reuma. Heb de houten knijpers toen weg gedaan.
  Ik vind de kwaliteit van plastic knijpers nogal achteruit gegaan. Ik heb nog prima knijpers van 20 jaar en nog langer geleden. Knijpers die ik nu koop zijn vaak na een jaar al stuk of bijna stuk. Het plastic breekt gewoon af.
  Ik heb geen wasdroger en de knijpers gebruik ik dus vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. de plastic knijpers 'verweren' in de zon. Ze worden 'craque' en verkruimelen dan.
  Ik heb houten knijpers. Nooit nat laten worden (regen) en ze gaan nu al 27 jaar mee. Ik heb ooit een set nieuwe erbij gekocht, ik weet niet meer waar. Deze werken prima

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Houten knijpers en geen droger. Wel altijd de was binnen, want buiten kan ik niet drogen. Weet niet meer waar ik ze kocht, lang geleden, maar voldoen prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hout, maar 'k herken het probleem, zelfs als je, zoals ik, geregeld WEL de droger gebruikt.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier geen knijpers nodig alles kan zonder ook op het wasrek :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk onderwerp: wasknijpers. Hier heb ik op mijn blog ook uitgebreid aandacht aan besteed: http://www.inhaalslag.com/p/tips-voor-de-was.html (even naar onderen scrollen). Mijn voorkeur zou dus normaal gesproken ook uitgaan naar houten wasknijpers. Maar die lieten vlekken achter op de witte was. Of geldt dat alleen voor wasknijpers die ooit vies waren geworden?? Ik gebruik de houten knijpers nu alleen nog voor deco doeleinden. De meeste (goedkopere) plastic wasknijpers zijn perfect geschikt om de kinderen uit te leggen wat het woord "materiaalmoeheid" betekent... Die knakken echt zo uit elkaar. O.k. vindt ik de "betere" wasknijpers van Blokker. Die hebben een soort rubbergedeelte, waardoor de was ook bij harde wind goed aan de lijn blijft zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. houten knijpers gebruik ik, maar ik zet ze eerst wel 24 uur in koud water, dan geven ze nooit meer af (bij mij tenminste niet) qua kwaliteit heb ik dezelfde ervaringen als jij, ze vallen regelmatig uit elkaar. Ik heb wel eens van plastic gehad, maar die bevielen me niet zo goed. Helaas ;) ben ik nog jong en heb geen 'oude' houten knijpers, ik ben wel benieuwd of die het beter doen :)

  BeantwoordenVerwijderen