Pagina's

vrijdag 24 januari 2014

Is dit alles (oehoehoe hoe!)

Pas zo'n 30 jaar na de hit van Doe Maar weet hoe goed de tekst echt is. Je bent je leven aan het leven, de dingen gaan best wel goed eigenlijk en dan opeens bekruipt je als veertiger zo'n  'Is dit alles?' gevoel.

In dit geval belde vriendin omdat ze ermee worstelde, maar jammer genoeg wist ik precies waar ze het over had. Zelfs vanaf mijn oncomfortabele wachtbankje voor de adoptie.

Het jammere is namelijk dat je niet alles tegelijk kunt. Je kunt niet EN mama zijn en voor de helft van het inkomen zorgen (met koophuis, auto en weet ik het niet) EN een jaar op wereldreis, terwijl je man niet mee wil en je kind naar school moet. Je hebt maar 1 leven en niet alles past er tegelijkertijd in. En dat betekent dat sommige andere dingen misschien wel nooit gaan gebeuren.

En dus doe je braaf dezelfde dingen dag-in dag-uit, die ervoor zorgen dat je dagelijkse leven enigszins op rolletjes loopt terwijl je zachtjes de tekst van Doe Maar neuriet.
Niet ontevreden, maar wel in een sleur.

Vanuit dat 'is dit alles' gevoel bedacht ik me een paar weken geleden dat ik meer tijd wil om de wilde haren die ik heb in de wind te laten wapperen. Het stukje ik wat zich nog 20 voelt heeft gewoon ook ruimte nodig, anders wordt de boel zo saai en uber-verantwoordelijk.

Dus heb ik besloten dat ik een dag minder ga werken. Nu al, voordat er kindjes zijn. Zo kan ik nu nog even genieten van m'n rust / ruimte en het alleen op de wc zitten zonder dat er iemand aan de deurkruk loopt te rukken.

Ik ben heel blij dat de mogelijkheid tot minder werken er ook is, met manlief zijn aantrekkende bedrijf en al ons consuminderen. Het geld voor de adoptie hebben we en het is met 3 dagen werken nog steeds mogelijk om wat te sparen, ook al is dat dan minder dan eerst.


Stel je trouwens niet al teveel voor van mijn wilde haren... Toen ik het er met manlief over had bromde die 'je gaat zeker weer geulen graven...' Waaruit weer eens blijkt dat die man me veel beter kent dan ik soms door heb.19 opmerkingen:

 1. Geulen graven? :) Ja, herkenbaar, om 7.00 uur in de auto (nouja, deze week iets later) richting werk. Ontploft huis vanwege het vele werken. Tijdelijke blijdschap (dag of twee, om in Doe Maar trend te blijven) wanneer het salaris gestort is. Lekker genieten van je wilde haren dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja van die dagen bedoel ik: racen naar het werk, keihard werken, racen terug met onderweg boodschappen doen, eten koken en ondertussen vaatwasser uitruimen, post lezen, nog even dit en nog even dat en om 19.30 uur moe op de bank achter de tv.
   Vrijdag poetsen, klusjes doen, achter dingen aanbellen, naar tandarts / kapper / andere stomme regeldingen doen enz enz...

   Verwijderen
  2. Mbt die geulen: ik groef ooit een geul van 14 meter lang en 70 cm diep (40 cm breed) in de zeeuwse klei, omdat ik een betonnen fundering onder m'n te metselen muurtje wilde....

   Iedereen verklaarde me voor gek, maar het muurtje staat er inmiddels, op betonnen fundering (zelf gestort ook). Het is maar wat je leuk vind he ;-)

   Verwijderen
  3. Nou, mijn kleuter en net-kleuter-af komen gewoon langs als mama op de wc zit. Als zij op de wc zitten moet de deur dicht maar bij mij is het open huis, want er moet altijd echt even iets gevraagd of gekletst worden als mama even uit zicht is:)

   Verwijderen
 2. Lekker genieten inderdaad :) Met een baby kan je ook nog wel op het toilet zitten in je eentje hoor ;) Als je het goed in je schema weet in te plannen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een kleuter wordt het al wat lastiger...

   Verwijderen
  2. nee, makkelijker juist, die snapt dat de deur op slot zit. ☺

   Verwijderen
  3. Mmm een kleuter die zich net aan het hechten is zou volgens mij wel eens aan die deurkruk kunnen hangen hoor.

   Maakt ook niet uit. Ik geniet nu gewoon nog even van het rustig op de wc zitten :-) Hoe het straks ooit is, dat zien we dan wel weer.

   Verwijderen
 3. Dat alles 'willen' klinkt zo bekend ....... En ja een dag heeft 24 uur niet meer, niet minder en inderdaad je kunt niet op alle plekken tegelijk zijn...... En ach wilde haren wapperen prima in de wind.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een hypotheek en een auto, daar kun je wel vanaf komen ( auto iets gemakkelijker dan hypotheek) en zeker de eerste vijf levensjaren van een kind kun je echt wel een wereldreis maken en als je zelf les gaat geven ben je niet aan schooltijden gebonden!
  Veel plezier, Janthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij moet je een geadopteerd kind niet meteen mee op wereldreis nemen; en mogelijk zijn de geadopteerde kinderen ook ouder dan vijf jaar, dat weet ik niet.

   Verwijderen
  2. Inderdaad! Ik denk dat ons toekomstige kindje (s) erg gebaat zijn bij rust, reinheid, regelmaat (licht, lucht en liefde) en een plekje waarvan ze weten dat ze daar gaan blijven.

   Daarbij is een wereldreis echt geen droom van manlief.

   Dus nee... vooralsnog geen wereldreis.

   Verwijderen
 5. Een interessante keuze! Hindert het werk je dan zo zeer bij het zelf invullen van je leven denk je? En wat vind je van het gemopper dat Nederlandse vrouwen zoveel parttime werken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb altijd 3 dagen gewerkt, tot 3 jaar geleden. Mijn motto is dat ik werk om te leven en niet andersom.

   Niet dat ik mijn werk niet leuk vind (integendeel), maar met 4 dagen intensief werk, het complete huishouden, een man met een eigen bedrijf waar ik gemiddeld ook 4-8 uur per week insteek, het leren van hongaars en zo nog wat dingen blijft er erg weinig ongeplande, fitte tijd over.

   Mbt de vraag over wat ik van het gemopper op part-time werkende vrouwen vind: ik vind het gezeik (excusez le mot...)

   Ik bepaal toch zeker zelf wel hoe veel of hoe weinig ik werk?!
   Met mijn inkomen van 3 dagen ben ik in staat om de helft van onze vaste lasten te betalen en te sparen en leuke dingen te doen.

   Persoonlijk hoop ik dat manlief op een gegeven moment ook part-time kan gaan werken (hoewel lastig met een eigen bedrijf) zodat we samen onze wilde haren in de wind kunnenlaten wapperen :-)

   Verwijderen
 6. Geweldige beslissing. Ik heb vroegah toen manlief vaarde ook een tijd 3 dagen gewerkt, om zo gewoon lekker tijdens zijn verlof vier dagen samen te kunnen zijn. En daarna ook bijna altijd vier dagen, omdat ik dan op vrijdag kon poetsen en de boodschappen kon halen, zodat de weekenden vrij waren voor leuks. Heel plezier met geulen graven en hoop zo voor jullie dat het kindje er snel is!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met een kindje lijkt het al een wereldreis als je naar de supermarkt de slager en de kinderboerderij gaat :)
  Een fietstocht met een picknick tussendoor, in de zomer een tentje bouwen in de tuin van oude lakens...

  Samen genieten, van je kind en van elkaar, daar kan geen wereldreis tegenop.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geniet er van! Van je vrije tijd en de rust en de ruimte! Heerlijk toch dat jullie dat door het consuminderen kunnen beslissen. Dat je die vrijheid hebt om minder te gaan werken.
  Net wat je zegt; je werkt tenslotte om te leven, en als het financieel kan en je wilt het moet je er gewoon voor gaan, en er van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie beslissing! Ontzettend knap en goed dat je die stap genomen hebt. Je kunt inderdaad misschien niet alles, maar meegaan in de sleur is ook weer het tegenovergestelde. Wel soms de meest voor de hand liggende stap, maar zeker niet eentje die je het meeste oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen