Pagina's

zondag 19 januari 2014

Een systeem voor de vriezer

Ik las een poosje geleden een uitleg van iemand over haar vriezersysteem. Zij had een lijstje met wat er in de vriezer ligt en dan een afkruissysteem als er wat uit de vriezer wordt gehaald.  'Wauw!' was toen eigenlijk mijn enige gedachte, aangezien we hier niet zo goed zijn in planning en organisatie en dus vooral de hats-flatsmethode gebruiken voor veel dingen.

Nu, met manlief 7 dagen per week aan het werk en met soms 1 eter (ik) en soms 3 (man + maat), wisselende thuiskomtijden, weinig tijd en altijd mijn kookbeurt, werd het tijd voor wat meer structuur.

En nou heb ik opeens ook zo'n gelikt vriezersysteem!

Oke.... volgens mij onbewust hardstikke gejat van de hierboven genoemde dame, maar hier komt ie: Alles wat in de vriezer gaat schrijf ik op een lijstje en op het bakje. Bij beiden komt een cijfer (hetzelfde natuurlijk). Op het lijstje schrijf ik erbij voor hoeveel personen het is en wat de invriesdatum is. Haal ik wat uit de vriezer, dan streep ik de desbetreffende regel op het lijstje door. En voila...! Een werkend vriezersysteem. Het lijstje is voor het gemak aan de binnenzijde van het keukenkastje naast de vriezer geplakt.

Het gevolg is dat ik beter weet wat mijn vriezervoorraad is en deze voorraad daardoor meer gebruik.

...... Ik zit me nu wel even af te vragen of ik de gisteravond opgegeten linzensoep nou wel van het lijstje heb gestreept...
Nou ja... een bijna vlekkeloos systeem dus.

Eten jullie vaak maaltijden uit de vriezer?


6 opmerkingen:

 1. Lijstjes zijn handig. Ik heb er een in WORD gemaakt voor beide vriezers. De combinatie 3 lades gebruik ik voor de bereide dingen, per la noteer ik wat erin zit en wanneer ingevroren.

  De grote heeft 7 lades en daarin zitten de basisprodukten, Ik doe ook de groentes, vlezen en kipstukken zoveel mogelijk in verschillende lades bij elkaar, ook met invriesmaand erbij..
  Tijdens de ochtendkoffie en het bekijken van de e-mails open ik deze file en bekijk wat al wat ouders is of waar ik zin in heb. Soms haal ik er voor 2 dagen uit en leg een deel vast in de koelkast.
  Gaat bijna altijd goed als je er een tijdje mee werkt, maar soms vergeet je iets te noteren wat er in of uit gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hanteer al heel lang "jouw" systeem. Ik koop goedkoop schilders tape en plak dat op het bakje. Daar zet ik de datum op (ik heb maar drie lades en iets zit er nooit een jaar in of zo). Het werkt prima! Maar net als jij vergeet ik héél af en toe wat af te strepen. Ik gebruik mijn diepvries lijstje ook bij het maken van mijn weekmenu.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog niet zo vaak, maar ik ben wel bezig met het opbouwen van een vriezervoorraad. Ik heb alleen niet zo'n handige vriezer; zo'n kist. Handig qua ruimte, maar niet qua organiseren, want er zit geen plank of niets in. Ik ben hem nu zoveel mogelijk aan het leegmaken qua oudere dingen en natuurlijk aan het aanvullen qua maaltijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helaas gebruik ik zo'n systeem nog niet. Maar eens in de zoveel tijd ga ik mijn voorraad na, en plan ik alles in. Dan wordt alle vriezer voorraad opgebruikt. Wat restjesmaaltijden betreft, weet ik altijd wel wat ik in de vriezer heb. Verder kijk ik altijd eerst in de vriezer wanneer er nasi of bami op het menu staat. Meestal ligt er wel een kipfiletje of varkenslapje in de vriezer. Zo blijft er niet vaak meer wat liggen.

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik bewaar vooral vlees in de vriezer omdat er vaak te veel in de verpakking zit/grootverpakkingen voordeliger zijn. en brood en spinazie en boerenkool etc, en altijd wel 2, 3 zakjes soepgroente, wat ik door de spagetti, nasi en bami gebruik (man wil er niet te veel groente in, dus dan liever zo dan heel veel overhouden bij zelf snijden) veel meer ligt er niet in. restjes bewaar ik niet, of in koelkast bewaren en vlak erna opeten of gewoon weg. in t begin dat we samen waren wel bewaard, maar we vonden het niet lekker uit de vriezer, of te weinig, of geen zin in de restjes, of wat dan ook, uiteindelijk kon ik het alsnog weggooien dus zonde van mn weinige ruimte in de vriezer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, ik gebruik geen lijstjes! Ik weet eigenlijk wel voor een groot deel wat ik aan voorraad heb. Ik heb een kast met 5 lades en ik heb een lade voor brood, vlees, patat handel, groente en diversen zoals ijs, bladerdeeg etc. Werkt heel overzichtelijk voor mij en ik grijp dan ook (bijna) nooit mis.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen