Pagina's

zaterdag 21 december 2013

Wie rijk is krijgt extra

We hebben dit jaar zowaar 3 kerstpakketten gehad. Eentje (een blik vol snoep) gaven we gelijk weer door. We kunnen daar nou eenmaal niet zo goed mee omgaan.

De andere twee dozen bevatten beiden allerlei etenswaren: crackers, sap, noten, pasta, pesto, kerststol, chocolade enzovoorts. Samen met de groenten die we nog hebben valt er eigenlijk weinig bij te kopen qua boodschappen. Kerstpakketten zoals ze bedoeld zijn dus.

Raar is het ergens wel: die kerstpakketten zijn van oudsher een soort extraatje zodat ook de (werkende) minderbedeelden iets luxer kunnen eten met de kerst. De echt minderbedeelden (mensen met een kleine uitkering) krijgen naar mijn weten echter geen kerstpakket. En wij, die niet rijk zijn, maar toch ook echt niet arm krijgen er drie...

Heb je een echt goede baan, dan krijg je meestal meer, luxer en groter. Eigenlijk net zoals het werkt met afscheidsrecepties en kado's. Hoe meer je al hebt, hoe meer je ook nog krijgt.

Het blijft een rare wereld.


14 opmerkingen:

 1. Klopt. Hoewel ze het op het werk van mijn vriend gelukkig wel eerlijk doet; iedereen krijgt hetzelfde pakket, of je nou management of schoonmaker bent. Cadeaus van connecties, die meestal naar het management gaan, worden ingeleverd en onder alle werknemers verloot.
  Dat laatste vond mijn vriend sinds dit jaar trouwens wel jammer xD Omdat de interim manager waar hij onder viel steken liet vallen, is hij meer contacten op gaan pakken om te zorgen dat dingen nog goed gingen, dus hij staat nu in meer klantenbestanden. Dus waar hij vroeger toch al niets in te leveren had, heeft hij dat nu wel haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn man heeft in zijn 32-jarige loopbaan nog nooit een kerstpakket gekregen. Ik ben al bijna 30 jaar TBM dus voor mij zeker geen kerstpakket.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het klopt , hoe hoger aan de top hoe meer extras, denk aan bonussen, relatiegeschenken, grotere kerstpakketten , hoe vaker hapjes met de feestdagen zoals kerststollen en kerstkransen met de kerst , gebak bij feestelijk gelegenheden , niet voor niets is er het oude gezegde, de duvel schijt altijd op de grote hoop, maar je kunt je daar beter maar niet al te druk over maken, uit de ouderdom van het gezegde blijkt wel, dat dit niet iets is wat snel zal veranderen, ik probeer daarom extra te genieten van wat ik wel krijg en heb en probeer waar mogelijk ook af en toe wat te geven aan iedereen die het nog minder heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook wij kregen er (heel gênant) 4 dit jaar. We delen veel, geven wat weg en gebruiken veel bij de normale maaltijden. De gebruiksvoorwerpen gaan naar een winkel van "terre des hommes", die dat dan weer mooi kunnen verkopen. Voor hen winst en voor de kopers ook. Maar wij verbazen ons hier thuis ook altijd over het systeem van: de rijken krijgen juist de VIP kaarten voor voetbal en meer van dat soort zaken. De werkende mens krijgt ook veel extra's in de vorm van Kerstborrels en pakketten Het is maar net hoe je er zelf weer mee om gaat. Goed om erbij stil te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vandaar,dat er mensen hun pakket aan de voedselbank geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. we verbaasden ons bij vriend dat er uberhaupt kerstpakketten gegeven werden terwijl er binnenkort 200 man ofzo uitgaan door reorganisatie.. en elke maand een groentepakket, net voor kerst altijd dubbelzo groot, dit jaar ook. net gratis een deel weggegeven wat wij zeker niet oprkijgen of niet lusten. vind het zo zonde om weg te gooien. gelijk een deel van t kerstpakket erin waar ze hopelijk blij mee is :) als je heel veel krijgt idd lekker weggeven :) zijn anderen er weer blij mee. ik krijg zelf geen kerstpakket als gastouder. maar vind het wel prima ook zo. we hebben genoeg :)(meer dan genoeg)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In mijn woonplaats hadden ze een actie waarbij je lang houdbare producten kon inleveren. hiervan maakten ze kerstpakketten voor de minderbedeelden :) er konden uiteindelijk veel kerstpakketten worden gemaakt. Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi wat Laura schrijft . Wij krijgen soms een kerstpakket van ons vrijwilligerswerk maar niet van de uitkerende instantie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat is niet echt zo hoor, Euroman zit in de contineu dienst verdiend (naar ons inzicht) niet slecht, maar al 30 jaar nog nooit een kerstpakket ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een WWB uitkering en ook voor mij zit er al een paar jaar niks extra's in (gelukkig red ik het allemaal nog met gewone en gezonde maaltijden en hoef ik niet naar de voedselbank). Jammer dat de rijken steeds rijker en de armen steeds armer worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. en dan te bedenken dat de artikelen in het kerstpakket allesbehalve gezond zijn: suiker, zout en vet! Niet aanpakken zou ik zeggen!
  Groet,
  Beat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. verschilt per pakket.. wij hebben een italiaans pakket.. pasta, blikje tomaten, olijfolie, olijven, ok een zakje chips, een fles wijn, een soort van gerecyclede wijnfles (platgesmolten zodat het een plankje is voor hapjes...) kruidenzakje voor een gerecht. verschilt gewoon heel erg per pakket. man had ook een extra gevulde doos met groenten (2 ipv 1) (maar zoals al eerder gezegd een groot deel weggegeven :) )

   Verwijderen
 12. Nu je het zo zegt is dat inderdaad een aparte paradox.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij krijgen ieder ons eigen pakket. Het openen van zo'n pakket is echt net alsof je een cadeautje uitpakt. Mijn pakket had dit jaar een thema, het pakket van mijn man was niet helemaal bij elkaar passend, maar er zat genoeg "lekkers" in. Wij geven onze pakketten al een aantal jaren weg aan mensen in onze omgeving die wel wat extra's kunnen gebruiken en ik moet zeggen dat voelt goed.

  BeantwoordenVerwijderen