Hoe deden we dat toch?

Gisteravond, in bed na weer een dagje doorbikkelen, vroeg ik mezelf hardop af hoe het toch kon dat we zoveel harder moeten werken dan vroeger.

Manlief en ik hebben al allerlei soorten werk gehad en van alles gedaan, maar nog nooit werkte we constant onder zoveel druk als nu.

En waarvoor vraag ik mezelf wel eens af... Ik bedoel: we hebben dan wel een koophuis (geen villa), maar verder is onze levensstijl nou niet echt anders. Er staan hier geen nieuwe meubels, we geven nog steeds praktisch niets uit aan vakanties en we rijden in een oud, klein, zuinig autootje.
En wat er anders is, komt voort uit manlief zijn eigen bedrijf (bezit oude bestelwagen, werkplaats enz) en is ook zo goedkoop mogelijk geregeld.

Naar mijn idee zijn veel dingen duurder geworden en is de druk in de maatschappij op perfectie hoger geworden. Het eerste zorgt ervoor dat je meer geld nodig hebt, het tweede dat je harder moet werken voor hetzelfde geld.

Of we doen iets verkeerd.... Ik ga er in de kerstvakantie nog eens over denken.

Jullie enig idee?


Reacties

  1. Misschien toch dat eigen bedrijf? Voor veel mensen betekent een eigen bedrijf veel uren maken en weinig verdienen... Met als voordeel natuurlijk dat je eigen baas bent, en dat sommigen ook geluk hebben en uiteindelijk veel geld gaan verdienen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigen bedrijf is wel hard werken, maar manlief heeft al jaren een eigen bedrijf en daarvoor had ik een eigen bedrijf. En het is nu echt wel harder werken dan eerst.

      Verwijderen
  2. Ondanks dat manliefs inkomen elk jaar wat stijgt, heb ik ook het gevoel dat we nog steeds geen stuiver meer overhouden. We hebben het goed hoor, en dit is geen klagen maar wel een constatering. Wanneer je inkomen stilstaat of zelfs iets daalt (ik weet niet of dat bij jullie het geval is), dan denk ik inderdaad dat je dat nog meer merkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het inkomen van ons is in vergelijking met 10-15 jaar geleden behoorlijk gestegen. Toen konden we er wekelijks van uit eten, nu niet meer....

      Verwijderen
  3. Het valt me op dat basisdingen zoals zorgkosten, energiekosten, brandstof, autobezit zoveel duurder zijn geworden dan vroeger. In de jaren '80 was dat beter betaalbaar.
    De luxe was toen juist duur. Een videorecorder voor 1600 gulden, een tv voor een dikke 1000 gulden. Magnetrons was iets dat alleen rijke mensen bezaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb eerder harder gewerkt, maar nu valt het me zwaarder. Er zit veel meer druk achter, op een of andere manier. Ik denk dat onzekerheid ook meetelt. Bijvoorbeeld voor wat betreft de hypotheekrenteaftrek, wetswijzigingen, enzovoorts. Daarnaast is alles ook gewoon duurder geworden. Wel ben ik nu weer bezig met aan mijn energie werken, waardoor ik hoop deze weer efficiënter in te kunnen zetten, om zo een goede balans te krijgen tussen voldoende inkomsten aan de ene kant en voldoende tijd voor mezelf aan de andere kant.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is er een verband tussen zo hard bikkelen en hogere kosten? Of moet je gewoon heel hard bikkelen en is de werkdruk in het algemeen hoger geworden?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij mij heeft de hoge werkdruk er mede toe geleid dat ik op was na 45 jaar werken. Het werk wat ik al jaren deed, en goed in was, werd steeds gecompliceerder om uit te voeren en ik moest dan ook meedenken met beleidszaken en meer participeren etc. etc. allemaal dingen waar ik weinig van wist Het gevoel van constant achterlopen en druk van bovenaf maakten me totaal overspannen en uiteindelijk tot arbeidsongeschiktheid op 62 jaar. Nu ben ik blij met de rust die ik heb, maar was graag nog tot 65 doorgegaan met alle bijbehorende voordelen. Nu is rondkomen steeds moeilijker aan het worden. Geen klagen hoor maar gewoon de feiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is het niet ook de kriezus, waardoor minder mensen meer moeten doen, met meer verantwoordelijkheden en taken, maar zonder de tot voor kort gebruikelijke extra beloning? Dat is wel iets dat ik geregeld om me heen hoor, in elk geval.

    Ik herken het gevoel, of eigenlijk het feit. Hoewel ik niet de uitgaven in excel bijhoudt, komen wij wel minder makkelijk uit. Maar ook logisch, met benzine die de 1,80 aantikt, stijgende voedselprijzen, hogere zorgkosten, duurdere verzekeringen, en tja wat niet.... alleen de hypotheekrente is laag geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klopt. Hiero ook. Wat vroeger door 10 man werd gedaan moeten wij nu met 4 man doen. En owee als je er wat van zegt, voor mij 10 andere.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het leven is ook gewoon veel duurder geworden, kijk alleen maar al naar de zorgkosten, je eigen risico, de dagelijkse boodschappen.. had je vroeger een kar vol met boodschappen voor 50,- mag je nu blij zijn met 1 klein tasje!

    Voorheen hielden we meer over van het salaris om van te leven en te sparen maar als nu de vaste lasten betaald zijn mag je blij zijn dat je het eind van de maand red!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. tja ik woon pas 6,5 jr op mezelf. is voor mij niet heel veel verandert, behalve dat we ondertussen een gezin hebben met 2 kids. altijd gezorgd voor overzicht van inkomsten en uitgaven. en dat zal wel meer geworden zijn natuurlijk, maar ik werk maar parttime, man werkt fulltime met overuren, maar niet t idee dat we te veel moeten werken om rond te komen, gelukkig (besef ook altijd dat we in een luxe positie zitten met mijn part time werk vanuit huis)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts