Pagina's

zondag 3 november 2013

Waar hang je die was?

Een van de lastige dingen van dit natte weer vind ik het vraagstuk 'waar hang ik de was?'

Voorheen hing de boel op zolder, maar we merkten dat de zolder daarmee erg klam werd en dat vonden de zolderplaten niet zo leuk.

Manlief voelde vervolgens een noodzaak om goed te ventileren als er was hing. Hij zette dan ramen wagenwijd open om te luchten en vergat ze vervolgens dicht te doen. Ik rende dan s' avonds het huis door om ramen en deuren dicht te sluiten.

Dat lijkt een handige combinatie, maar als het 's middags heeft geregend dan is de boel boven al nat. Bovendien wordt je huis er zo koud van als de temperaturen dalen en dat was nou weer niet de bedoeling van de isolatie...

Nu met een bijna gerenoveerde zolder hang ik de was dus liever ergens anders.

Nu hangt ie in de woonkamer in de weg te hangen.

De poezen klimmen op het wasrek en soms klieren ze ermee door aan de langere stukken te gaan hangen zodat de helft op de grond terecht komt om er dan tevreden op te gaan liggen.


Zucht..... ik mis de zomer!Waar hangt bij jullie de was? En waarom is dat (on)handig?

19 opmerkingen:

 1. Nog steeds op een niet geisoleerde zolder. En als ik het bovenstaande lees dan houden we dat zo. Ik wil mijn wasdroogplek niet kwijt, de wasmachine staat daar ook. Elder hebben we geen ruimte. Nu is het helder weer, dus het zolder(dak)raam staat open. Het is wel weer wennen met het vochtige weer dat je meer dagen moet uittrekken voor een droge was inderdaad. En elk moment droog weer pakken om het raam open te zetten, en er aandenken om het ook weer te sluiten als het vochtiger wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een oud huis met hoge plafonds. De was hangt bij ons in de hal, als je binnen komt. Daar maakte Jan een wasrek met katrollen voor aan het plafond. Naar beneden halen, ophangen en weer omhoog trekken. Ook hangt er nog een kleintje in een andere hoek van deze hal, voor de sokken en het ondergoed. Het bevalt heel goed, mijn droger ging stuk en we doen het al een aantal jaren oop deze manier. (Wel doen we het bovenraam in de hal boven de deur zo nu en dan eens open om het vocht een weg naar buiten te bieden.) Ik schreef er ooit een blogje over. "Wasrek plafond". Misschien ff googelen??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vroeger, voor de geboorte van dochter, had ik het op een slaapkamer te hangen, maar zij slaapt daar nu. En nu hangt het in de bijkeuken, en ik gebruik de droger. Anders krijg ik het allemaal niet droog, want de bijkeuken is de enigste plek waar het kan. In de woonkamer drogen vind ik zo armoedig lijken en ook geen ruimte voor trouwens met 2 kinderen over de vloer. Of je moet het er neer hangen als je s avonds op bed gaat maar dan ben ik blij dat ik alleen mijn tanden maar hoef te poetsen, zeg maar...

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik hang mijn was in de zomer buiten onder het terras, en in de winter boven ons houtfornuis, gewoon in de kamer aan het plafond, ik heb in engeland zo,n mooi ouderwets victoriaans rek besteld en de houten latten erin gemaakt, met een touw hevel je het hele rek omhoog en omlaag, kan het niet meer missen, zoveel gemak, je hoeft het niet op te bouwen en op te ruimen, je was is in 1 nachtje droog, warmte stijgt naar boven en je kan er gewoon onderdoor lopen en ik heb niet eens zo'n heel hoog plafond. wij wonen in een huisje van 54 m2 dan moet je wel iets verzinnen he?, succes ermee, liefs marion het is echt een mooi rek van gietijzeren houders waar je dan de houten latten inmaakt, dat rekje kan in allelei kleuren

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Indien mogelijk hang ik de was buiten te drogen en als het regent hang ik hem op een wasrekje binnen. Vroeger, voor de zolder geïsoleerd was, hing ik de was bij slecht weer altijd aan wasdraden op zolder maar aangezien de isolatie nu hang ik geen natte was meer op zolder. Natte was op een geïsoleerde zolder hangen is, vragen om problemen denk ik want het vocht van de drogende was moet 'weg' kunnen. Op een goed geïsoleerde zolder zit geen tocht dus je kan enkel ventileren door de veluxen open te zetten. Zet je in de winter de veluxen open, dan komt de koude binnen en dat is nu ook niet weer de bedoeling. Idem bij regenweer want dan komt erzelfs nog vocht van buitenaf binnen. Ja, eerlijk gezegd 'mis' ik mijn oude zolder : er zat altijd een lichte tocht, ik kon probleemloos mijn was ophangen en laten hangen tot die droog was en tot ik zin had om hem van de draad te halen. Nu staat er in de living een wasrekje dat overal in de weg staat. Nog een geluk dat we maar met twee meer zijn en niet zo extreem veel was meer hebben of toen de kinderen nog thuis woonden. Tja, isoleren heeft het voordeel dat de warmte op zolder gehouden wordt en nu het ietwat kouder begint te worden, voelen we wel het effect van de zolderisolatie : geen tocht meer op zolder, onderliggende kamers voelen 'warmer' aan. Zelfs beneden koelt het precies minder vlug af (nu is het nog 18° en de centrale verwarming heeft dit jaar nog niet aangestaan en dat is onze enige verwarmingsbron) liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb rekjes in het trapgat, aan de balustrade van de overloop op de 1e verdieping (wij hebben geen zolder). Op zich is dit een prima oplossing, de was is binnen 1 dag droog, zomer of winter. Het enige nadeel is dat het zichtbaar is voor iedereen die aan de (voor)deur komt, vooral als het lange lappen betreft zoals een dekbedovertrek. Daar moet je ook echt omheen laveren als je binnenstapt.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik tel de weken naar het voorjaar al af. Wat een ellendw om de was droog te krijgen. Ik hang het aan de deuren en we hebben 1 groot rek in onze slaapkamer. Daarnaast gebruik ik de droger veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'k Heb een rekje in de douche hangen, niet ideaal maar verder geen ruimte en de woning kent ook geen 'tochtige' ruimtes dus maak 'k gerust gebruik van de droger,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Buiten heb ik een dubbel wasrek onder een afdak, en voor echte nood eentje in de badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik hang het in de winter vaak op in onze slaapkamer. De lucht is daar erg droog, luchtvochtigheidsgraad van 20% ofzo. Dan is het juist wel prettig om daar de was op te hangen, en het is ook nog eens snel droog.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben in de luxe omstandigheid dat wij een inpandige garage hebben en nog een studeerkamer en een andere ruimte. Daar hangt en staat geregeld was. In die andere ruimte had ik de was hangen, maar nu is het buiten zo aan het waaien dat ik de rekken vlug buiten heb gezet. Over een uurtje zal het wel droog zijn en dan gaat het naar binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb 1 groot wasrek staan in mijn woonkamer. We hebben een vrij lange woonkamer, en aan het einde voor de schuifpui staat deze. Boven een convectorput, dus snel droog. Een armoedig gezicht? Ach, ik heb een huishouden met 3 kinderen en boven zijn alle slaapkamers bezet en niet groot. Ook hebben wij geen balustrades waar wasrekjes in een trapgat kunnen hangen. Om nu voor de mening van anderen een droger te gaan gebruiken gaat mij wat ver. Het is een stukje woonkamer wat verder niet gebruikt wordt, we hoeven er niet om heen te lopen oid. Dus staat het mij niet in de weg!

  Groetjes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Om het trapgat op zolder heb ik waslijn gespannen, daar passen makkelijk twee grote wassen op en het hangt lekker in de luchtstroom. Droogt nu wel minder snel, maar dan hangt het maar wat langer. In de zomer hangt het geregeld buiten. Zet boven tot ergernis van ML ook altijd de ramen voluit open.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bij ons hangt de was op de zolder aan lijnen en in het trapgat hangt er een rek voor de handdoeken, verder heb ik nog een los wasrek staan op de zonder voor het kleingoed. De hele zolder hangt nu dus vol met 5 wassen.
  Duurt wel even voor het droog is hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Onze zolder is nog maar voor de helft geïsoleerd, en op het ongeisoleerde gedeelte hangt de was op een rekje en de grote dingen in het trapgat. Heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat de boel straks bij isolatie vochtiger zal blijven. Ik krab mezelf dus nog eens goed achter de oren of we dan het tweede gedeelte wel moeten gaan isoleren...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. de enige plek die ik heb om de was te drogen is in de woonkamer, vroeger stond het op mijn slaapkamer maar dan was mijn beddengoed altijd klam, dus daarom wilde ik het daar niet meer drogen, in de woonkamer vind ik ook niet echt prettig,maar je moet toch wat, gelukkig zijn we maar met zijn tweeen mijn dochter en ik dus erg veel was hebben we niet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. het meeste gaat bij ons in de droger, de rest hangt in het trapgat bij de zolder en als ik weinig heb dan hang ik het over de box van de kids, in de woonkamer dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. een deel gaat in de droger (ondergoed, sokken, handdoeken , broeken en in de winter beddengoed) De rest hangt op een rek in de badkamer en evt. in het trapgat en als ik heel veel heb dan op een extra rek dat ik dan in de woonkamer zet.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik was 's avonds eerst een bovenkleding was, die wordt in het trapgat gehangen en als ik een handboeken ed was heb, doe ik die daarna en in de droger. Deze staat naast het trapgat . Dan droogt het beiden snel. De volgende ochtend is de bovenkleding droog en draai ik een nieuwe was die wel langer op kan hangen in het trapgat.
  Ik zet ook mn ventilatierooster open van mn dakraam. Misschien is dat een optie voor je?

  BeantwoordenVerwijderen