Pagina's

maandag 11 november 2013

Vocht in huis

De winter lijkt in alle druilerigheid langzaam zijn intocht te doen, net voor Sinterklaas. 

Hier betekent dit lekker films kijken, gure maar mooie najaarswandelingen, mokken zelfgemaakte chocolademelk en.... vocht in huis.

Elk jaar verrast het me weer. 
Dit jaar is het vooral beneden snel klam. 
Boven gaat het eigenlijk wel goed als we 's morgens een kwartiertje luchten en daarna de schuifjes nog een poosje op een heel klein kiertje zetten. 

Beneden ben ik nu ook 's morgens aan het luchten, voordat de kachel aan gaat. 
Aanvullend haal ik een wisser over de ramen achter. Die ramen zijn kennelijk minder goed geisoleerd dan aan de voorkant, waardoor er veel waterdamp op gaat zitten. 
Het is wel even wat werk (hoewel.... inmiddels ben ik in 5 minuutjes klaar), maar ik heb nog nooit zulke schone ramen gehad!

Hebben jullie ook zo snel last van vocht in huis?

8 opmerkingen:

 1. Nee, zelf geen last van in dit huis. Maar dat komt deels ook omdat ik goed lucht en ventileer. Ik heb geleerd dat je altijd moet ventileren en dagelijks kwartier moet luchten. Frisse lucht warmt namelijk beter op. Ik doe het zoals jij ook doet, smorgens voordat de kachel aangaat. Tijdens het koken gaat de afzuiger aan. De ventilatieroosters in de ramen staan continu open en het badkamerraam gaat na het douchen kwartiertje open, in die tijd ruim ik boven op en daarna gaat het raam weer dicht. Hopelijk blijven vochtproblemen lang weg in dit huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier een deel van de roosters continu open (ook op zolder), zodat je altijd luchtstroom hebt door het hele huis en een klein beetje verlies van warmte, maar dat nemen we op de koop toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kwestie van goed luchten, wij hier boven luchten minimaal 3 uur per dag en dan alles boven open nu sinds kort mechanische ventilatie aan en alle roosters open.

  Luchten is heel belangrijk hier heb hier wekelijks 30 meter wasgoed hangen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik ken dat probleem, we hebben een goed geïsoleerd huis maar daarin schuilt ook het probleem, door de goede isolatie is er ook weinig kans op natuurlijke ventilatie en aangezien we allemaal vocht produceren kan dat niet weg, omdat het nu kouder wordt buiten gaat zich dat als condens hechten aan onze ramen.
  De oplossing die ik nu op advies van een geraadpleegde expert toe pas altijd een raampje open op een kier in ons geval heb ik achter het klapraampje altijd op een kier openstaan. Het vocht probleem is een heel stuk minder alleen als we met heel veel visite zijn dan slaat het nog tegen de ramen. Het gasverbruik is er absoluut niet door toegenomen omdat droge lucht beter opwarmt dan vochtige lucht.
  Probeer het maar eens een stookseizoen uit,

  Groeten Berna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook veel vocht op de ramen, eigenlijk snap ik niet helemaal hoe het kan, we hebben overal nieuw dubbelglas HR+ en ++ en verder alles goed geisoleerd, we zetten ook de ramen overal open maar stoken niet boven, we hebben beneden de houtkachel aan. Merk wel als we met cv stoken (boven dus ook) dat het dan een stuk minder beslagen is, maar om daat de houtkachel nou voor uit te laten...snachts gaan hier wel de ramen dicht, en heb ook geen roosters overal maar anders vind iedereen het veels te koud. neem dat vocht maar op de koop toe, het is maar een paar maanden per jaar...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou zal het toch eens meten want anders zul je toch meer moeten luchten.

   Tussen 40/60 % is goed in huis.

   Veel hoger, spreek uit ervaring had vroeger in oude woning 82% je stookt je een ongeluk :(

   Verwijderen
 6. Luchtvochtigheid hier in huis is 52% (volgens mijn weerstation, erg leuk zo'n ding) Wat mensen hier boven schrijven begrijp ik niet, ventilatieroosters continu open?! Dan tocht je toch gewoon weg in huis Bah, moet er niet aan denken die koude vlagen steeds als je lekker op de bank zit. Ik doe er eentje elke nacht open om de boel te ventileren. En luchten doe ik de slaapkamer de hele dag, daar staat het raam dan best ver open. Maar 's nachts wel lekker dicht. Gelukkig nooit last van vocht/ waterdamp op de ramen aan de binnenkant. Kennelijk is dit appartement wel goed geïsoleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier wel goede isolatie, dubbel glas e.d. Maar doordat de gordijnen strak langs het raam zitten, toch iedere ochtend vocht op de ramen.

  BeantwoordenVerwijderen