Pagina's

woensdag 27 november 2013

Speelgoed

Inmiddels zijn we voorzichtig wat speelgoed bijeen aan het garen. Kopen durf ik nog niet (straks bellen ze niet...), maar de ruilwinkel heeft soms prachtige spullen en familie en vrienden brachten al wat speelgoed mee.

In eerste instantie was alles leuk en prima, maar inmiddels begin ik een mening te vormen over speelgoed en hoeveelheden...

Mijn conclusie is dat ik alleen echt leuk speelgoed in huis wil halen, waar kinderen een poos plezier van kunnen hebben. Dus wel zo'n kinderkeukentje (die van I.kea is erg leuk), of een kleed met autowegen, maar geen vage plastic, breekbare zooi.

Nou had ik al niet heel veel van het laatste hoor, wel waren er een paar dingen het huis binnengeslopen die 'mwah' waren. En die mogen dus bij het volgende rondje richting ruilwinkel fijn weer weg.

Het lastige is: wat dan wel aan te schaffen?

Welk speelgoed was bij jullie kinderen vanaf 2-3 jaar langdurig een grote hit?

Ik zoek ook nog iets wat op de zintuigen werkt, zonder dat het echt te babyachtig is (dus iets wat zacht is en knispert / rinkelt).  Iemand tips? 

18 opmerkingen:

 1. Klei? Voorleesboekje? Duplo? (wel van plastic, maar gaat wel lang mee)
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het kinderkeukentje van Ikea staat hier de meeste tijd werkloos te zijn. Dochter kijkt er niet naar om. Bezoek wel 5 minuutjes dan. Volgend jaar gaat hij bij schoonzus in de weg staan.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Duplo is hier een grote hit het kinderkeukentje van de gele I ook. Sensorisch doet scheerschuim het erg goed, lekker kliederen op tafel, en klei. Ook de zandbak wordt in de tuin wordt intensief gebruikt net als de water piratenboot van L.ittle T.ikes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier werd de houten treinbaan erg gewaardeerd op die leeftijd. In de loop der jaren kwam er steeds meer uitbreiding en wordt nog steeds gebruikt.
  Een grote favoriet waren ook de zonnekindpoppen. Ik heb ze zelf gemaakt en ook telkens een nieuwe gemaakt passend bij de leeftijdsfase.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. voor de zintuigen hadden wij mooie gekleurde lappen en simpele muziekinstrumentjes, bijvoorbeeld een bellenring. Knutselen even bijenwas, of met papier. Ook broodjes bakken, lekker kneden en vormen, is heel leuk.
  Wij gingen elke dag naar buiten. Spelen in de zandbak met water, het park in, in de plassen stampen en blaadjes zoeken. Genoeg uitdaging voor de zintuigen zou ik zeggen,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het hangt ook heel erg af van de interesses van je kind. Met de houten treinbaan en de kinderwagen wordt nauwelijks gespeeld, maar het keukentje is ondertussen wel aan vervanging toe. Ook met de duplo wordt echt elke dag gespeeld. Knutselspullen zijn hier niet aan te slepen, met puzzelen is dat hetzelfde, ook al zijn dat vooral fases. Ik vind het zelf wel moeilijk om iets goed in te schatten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lastig om aan te geven. Mijn zoon en dochter keken beiden niet om naar hun duplo terwijl een goedkoop prultelefoontje veel gebruikt is.
  Wij hadden ook een keukentje met pannetjes etc. keukentje werd nooit gebruikt maar de pannetjes wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij verschilt het echt per kind, maar ik denk dat creatieve dingen het altijd wel goed doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn dochter van 2 1/2 speelt op dit moment veel met duplo en blokken. En met een pop en een flesje. En met allerlei dingen uit de keuken, zoals een zeef, bestek, bordjes en bakjes en meetkan. En boeken. En kleuren in een kleurboek. En een oude, kapotte mobiele telefoon. En het liefst met water, takjes en blaadjes. Ik merk dat er al snel te veel speelgoed is en dat ze dan stopt met spelen. Heb je al eens aan een abonnement op de speelotheek en bibliotheek gedacht? Het laatste is gratis en het eerste kost bij ons 22,50 per jaar om iedere 3 weken 2 stuks speelgoed te lenen. Datgene wat vaak wordt gekozen vraag ik dan op een verjaardag of voor 5 december.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O ja, en de meningen van dochterlief en mijzelf over wat leuk speelgoed is kunnen nog weleens verschillen. Prachtige houten educatieve speelgoed (duur) doet ze niets mee en een goedkoop plastic föhntje van de kermis loopt ze wekenlang iedereen de haren mee te föhnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zoonlief speelde even met duplo, maar was te leergierig dus heel veel spelletjes gedaan. Dochterlief speelt het liefst met de pop en buggy en zodra ik in de keuken stap staat zij er ook om alles uit de laden te halen. Dus het verschilt zo per kind. Dat je het eigenlijk pas weet als het kindje er is.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Duplo was en is nog steeds leuk, houten treinbaan werd pas leuk met veel onderdelen/uitbreidingen. Zoon van 6 speelt er nog steeds veel mee (met duplo en treinbaan) en zijn broers van 9 en 11 doen ook regelmatig nog mee. Voor beide soorten speelgoed geld hier in huis wel: hoe meer ervan, hoe meer speelmogelijkheden en dus ook leuker spel ermee mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Houten blokken, kunnen ze mooi de motoriek mee stimuleren. Duplo wil ook altijd goed. Een "aankleedbeer" zodat ze kunnen leren strikken, knopen en ritsen. Boekjes met aaibare afbeeldingen en geluid erin.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Trix houtenspeelgoed heeft leuke dingen. Wij hebben deze vis met wormpje voor een kindje van 4 maanden gekocht, maar bij jouw beschrijving moest ik daar wel gelijk aan denken. Voor oudere kinderen heeft ze ook leuke dingen. Zoals een houten broodrooster. http://www.trixhoutenspeelgoed.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1641&category_id=102&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=39

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Volgens mij was Duplo altijd wel een succes. Dat is bovendien solide, en goed voor de creativiteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben gekozen voor een paar lijnen: o.a Dupla, daarna overgaand in Lego. (Kan ook Plymobil zijn.) Houten blokken (goede grote en vormen, Haba) Kapla plankjes. Eigen gemaakt ridderkasteel met ridders/dieren (schleich). En verder veel geleend bij de speel-o-theek. (spelletjes, puzzels maar ook vormenstoof). Natuurlijk veel knutsel en tekenspullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dank jullie wel voor alle ideeen! Hier kunnen we zeker wel wat mee.
  Duplo wordt door jullie het meeste genoemd als speelgoed waar graag mee gespeeld wordt, dus daar schaffen we dus in ieder geval wat van aan.

  Verder denk ik, door de verschillen die er nou eenmaal zijn tussen kinderen, dat het handig is om van verschillende dingen iets te hebben (een pop, wat pannetjes, een autootje) en dan zien we wel waar mee gespeeld wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh ja... en knutsel en tekenspullen natuurlijk.. :-)

  BeantwoordenVerwijderen