Pagina's

donderdag 14 november 2013

De impact van No impactman

Gisteravond keek ik (waarschijnlijk als laatste van alle consuminderbloggers) naar de documentaire 'No impactman'. Hoewel het een documentaire is, waar wel wat op aan te merken is heeft hij me toch geraakt.

De documentaire gaat over een gezin die hun impact op het milieu terug wil brengen naar nul. Het idee komt van de man, die zijn gezin (vrouw en dochtertje van 2) daarin meesleept. Het is een experiment van een jaar waarin ze in stapjes steeds minder impact proberen te hebben.

Er zit een dubieus kantje aan de documentaire, waar in de documentaire ook niet omheen gedraaid wordt: het is deels begonnen als actie om media aandacht te krijgen voor het boek van de man. De vrouw werkt ook in de publiciteit.

De man lijkt overigens oprecht fanatiek en is daarin ontwapenend. Zijn vrouw smokkelt hier en daar en is niet altijd blij met het project. Iets wat ik me ergens wel kan voorstellen als ik me indenk waar zij vandaan komt... (de vrouw eet aan het begin van de documentaire enkel afhaalmaaltijden, noemt zichzelf tv verslaaft en koopt zich suf aan spullen).

Wat ik leuk vind aan de documentaire is dat je ziet hoeveel het 't gezin oplevert aan samenhang (met elkaar en hun omgeving), het onbevangen enthousiasme van het kind en de wijze waarop de volwassenen elkaar steunen.

Vooral de scenes met het dochtertje zijn grappig. Staat de vader in bad de was te doen (in koud water over de was heenlopen), klimt dochterlief er enthousiast bij ('look mummy, I'm doing laundry!')  , waar de vrouw alleen kan roepen dat het water koud is. (haha zou ik ook doen trouwens- ooit een wollen dekbed op die manier gewassen en dat is bijzonder oncomfortabel kan ik melden).

Een ander ding wat ik uit de documentaire haal, is dat zij als gezin veel meer samen gaan doen doordat zij geen tv meer kijken. 

Dat laatste heeft me aan het denken gezet. Nou kijk ik niet zoveel tv, maar internet slokt wel behoorlijk wat tijd op. Tijd die niet aan manlief, vrienden / familie, wandelen, dingen creeeren, huishouden enzovoorts wordt besteed. 

Ik denk eraan om die computertijd terug te gaan schroeven naar 1 uur per dag.. Nu is misschien niet zo'n goed moment met die nakwakkelende buikgriep. Aan de andere kant.... er waren ooit ook mensen die buikgriep kregen zonder dat ze internet als afleiding hadden...

Hoe veel tijd zitten jullie per dag achter internet en / of de tv?
5 opmerkingen:

 1. Tv nauwelijks, alleen journaal. Maar die i-pad! Ik denk wel 5 uur per dag. Erg he. Ik moet ook gaan minderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nu al echt 2 weken GEEN tv gekeken, bevalt ons heel erg goed, beter slapen, naar bed wanneer je moe bent en niet om een programma af te kijken te laat naar bed, veel meer tijd, en niet zo gejaagd, we houden t nog even vol, laptop is mail en blogjes lezen en dan uit, geniet ervan , liefs marion p.s. we houden elkaar op de hoogte he ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb die documentaire ook nog niet gezien! Dat moet ik eens gaan doen.
  Als ik heb gewerkt, zit ik s'avonds maar even op de tablet, maar als ik vrij ben, dan kijk ik gedurende de dag heel veel, eigenlijk te veel.
  Tv kijk ik heel weinig, ik kijk bijna alles via uitzending gemist op de... Tablet haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tv kijk ik bijna niet, op een enkele detective na. Maar met die tijd achter internet, daar worstel ik ook mee. Het slurpt toch veel tijd op, die ik ook aan andere leuke dingen kan besteden. Moeilijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk achter de computer, dus zit er best veel achter.

  Ik vond die documentaire ook leuk om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen