Zijn Belgen dan toch beter?

Vanavond waren we op een cursus van een Belgische adoptiestichting en het viel ons op dat de dingen daar toch net even anders gaan dan bij ons.

Het begon al met het lidmaatschaps- en cursusgeld. Voor 12 euro zijn wij beiden lid. Als je lid bent betaal je de helft van de cursuskosten en dat was in ons geval 3 euro per persoon. De koffie en thee werd aangeboden voor een euro per glas. Daarvoor kon je zelfs een biologische jus d' orange nemen.

De cursus zelf was van hoge kwaliteit, met tegelijkertijd veel theoretische en veel praktische informatie. We hebben zo'n 2 1/2 uur met een hele groep zeer geinteresseerd zitten luisteren. Daar zaten mensen bij die zich al flink ingelezen hadden, maar ook mensen die vrij blanco binnentraden.

Het was eerlijk gezegd de eerste cursus / informatiebijeenkomst rondom adoptie waar we echt voldaan van huiswaards keerden. De verplichte VIA cursus hadden we nooit afgemaakt als het niet verplicht was  geweest. De informatiewaarde vonden wij matig, en voor die 900 euro die we moesten betalen kon er nog geen gratis kopje koffie vanaf. Het vond wel plaats in een duur pand, dat wel. Een latere avond over de adoptie van een kindje met een special need was naar onze zin te nietszeggend / te algemeen en kostte voor twee personen zo'n 70 euro. De avond begon een uur later, door een fout van de organisatie en werd voor hetzelfde geld wel op de oorspronkelijke eindtijd gehouden. Veel reistijd, voor een relatief korte informatieavond, met voor ons weinig / geen nieuwe informatie. Naar zoiets gaan we dus niet meer, want zonde van het geld en de tijd.

Er zijn wel hele toffe betaalbare adoptiegerelateerde cursussen die door een groep vrijwilligers georganiseerd worden, maar dat is weer enkel in het Oosten van het land en dus voor ons onbereikbaar. In Belgie kiezen ze ervoor om dit meer landelijk te organiseren en dan op twee centrale locaties.

Doe ons dus maar de Belgische variant: centraal georganiseerd, een betaalbaar zaaltje, lage cursuskosten en veel en degelijke informatie.

Ik vraag me af of deze werkwijze bij onze zuiderburen ook op andere vlakken wordt ingezet.
En wat is dat toch dat alle instanties hier van die dure panden nodig hebben? 

Reacties

  1. Wat een fijn bericht! Wij ontdekken ook steeds meer dat je in België niet betaald voor de poeha, maar gewoon voor wat nodig is of voor wat de kosten zijn. Met zwemlessen, in musea enz. Gewoon veel praktischer. Geen dure panden, geen modern gedoe, maar wel gewoon prima. En leuke originele acties en normale prijzen voor je koffie en thee. Alleen restaurants zijn duurder, dat dan weer wel. :-)

    Die keren dat ik net zo verwonderd was als jullie over iets in België heb ik achteraf even een e-mail gestuurd om extra te bedanken. bij een georganiseerde boswandeling of bij zwemmen. Het hoeft niet, maar voor de organisatoren is het wel een opsteker ( die ook niets kost en wel leuk is om te krijgen en te geven).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben degene die de cursus gaf ook persoonlijk bedankt inderdaad. Interessant om te lezen dat die goede combinatie van kwaliteit en prijs ook in andere zaken zit. In de zorg is het overigens ook beter geregeld (vinden wij).

      Verwijderen
  2. Jee, wat een prijzen rekenen ze hier dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dochter heeft 2,5 jaar in België gewoond en wij waren meer dan eens verbaasd over de verschillen met Nederland (erg vaak in het voordeel van België). De enige reden dat Dochter en Schoonzoon zijn teruggekomen naar Nederland was dat Dochter ziek werd en bleef van de heimwee naar haar familie. Groet, N(euro)otje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jeetje, dat is wel pittig. Kan je inderdaad beter in BE zijn, maar dat merkten wij ook toen we er nog veel kwamen. Stukken vriendelijker en menselijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aanvullende opmerkingen van een belgische lezer. Als buren blijken het toch echt heel verschillende landen en culturen te zijn en voor bepaalde dingen is België inderdaad beter of gemakkelijker maar ik noem even vlug enkele Nederlandse toppers: de natuur, het toerisme, de ruimtelijke ordening, de vriendelijkheid en de lagere prijzen voor voeding. Wij komen bijna elke vakantie genieten van Nederland:-) Margay

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts