Pagina's

donderdag 24 oktober 2013

Sparen voor de feestdagen

De pepernoten liggen alweer in de winkel met als toegift een onverkwikkelijke gedoe met de VN over zwarte Piet als vermeende uiting van discriminatie.
De feestdagen werden nog nooit met zoveel bombarie aangekondigd.

Een mooi moment om te starten met de voorbereidingen van de 'feestdagen'.

Veel mensen geven met kerst en / of Sinterklaas kadootjes en eten wat luxer dan anders. Dat is een flinke kostenpost op het budget als je niet uitkijkt. In het kader van de kleine besparingen (hoewel...klein?) is het wijs om nu alvast wat inkopen te doen en zo nodig het feestje een beetje bij te sturen.

Is de manier waarop je Sinterklaas, kerst en oud en nieuw viert nog prettig voor je beleving / portemonnee? Zo nee: doe er wat aan! Je bent er vroeg genoeg bij. Doe bijvoorbeeld surprises met sinterklaas in plaats van een berg kadootjes voor iedereen, stel maximumbedragen in of sla ze gewoon helemaal over (al dan niet alleen voor de volwassenen). Ook over de maaltijd (luxe, omvang, taakverdeling) kun je afspraken maken. Hoofdzaak zijn immers niet de spullen en de maag, maar het samen zijn met al dan niet een hogere boodschap.

Aangezien er meestal op dit soort dagen gezamenlijk gegeten wordt en veel huishoudens wel aan kadootjes doen, hiervoor nog wat praktische bespaartips:

 • Trek nu al lootjes, zodat je voldoende tijd hebt om een leuk en betaalbaar kadootje te vinden.
 • Hou de aanbiedingen in de gaten voor de meer luxe producten zoals wijn en vlees. 
 • Koop zaken vooruit: provisiekast en vriezer zijn geduldig.
 • Maak gerechten vooruit. Soep en dergelijke kun je prima invriezen. Een paar erg lekkere en betaalbare soepjes voor de feestdagen zijn bijvoorbeeld venkelsoep, pittige pompoensoep, pompoensoep met gember en knolselderijsoep met mosterd. En laat het nu net het juiste seizoen zijn voor de groenten die in deze soepen gaan....
 • Speur op marktplaats en bol tweedehands naar de 'als nieuw' opties voor kadootjes. 
 • Ga aan de slag en maak dingen zelf. Van nu tot de kerst geeft genoeg tijd om die mooie sjaal te breien. 
 • Stop vanaf nu 2 euro per week in een potje voor de feestdagen.

Heb jij nog goede tips om de feestdagen gezellig EN betaalbaar te houden?

8 opmerkingen:

 1. Als je met meerdere mensen eet, kun je ook b.v. iedereen een gang laten maken, dan verdeel je op die manier én het werk én de kosten een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met kerst mochten beide kinderen een dag een menu uitkiezen en met behulp van ons dat menu koken etc. Jongste was (en is) gek op hutspot met suddervlees en boerenkoolstamp met spek en rookworst, oudste was meer culinair ingesteld en kookte meestal een bizondere soep (vegetarisch) en bakte verschillende broodjes. Beide gek op ijs en fruit dus het toetje was niet moeilijk. Ik heb nooit meer zulke voordelige kerstmenu's gehad :-). Succes, Janne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begin altijd te laat met sinterklaas en kerst, maar dit jaar heb ik me echt voorgenomen om dat anders te doen.... Dus heb nu al alle sint-cadeautjes in huis (lootjes, 15 euro als afgesproken bedrag). Volgende maand beginnen we dan aan de kerst-cadeautjes, waar we ook afspraken voor hebben gemaakt, namelijk dat we per stelletje 15 euro per persoon uitgeven :) Moet alemaal lukken dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. je schrijft doe elke week 2 euro in een potje, is het daaral niet te laat voor, je hebt nog 5 weken tot aan sinterklaas , dan heb je 10 euro??
  je kunt er beter elke maand voor sparen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk kun je er beter het hele jaar voor sparen, alleen heb je daar niets aan als je dat nu pas bedenkt...
   2 euro is overigens inderdaad wat weinig. 5-10 euro zet meer zoden aan de dijk als je nu pas geld opzij gaat zetten.

   Verwijderen
 5. Hier wordt er toch wel strikt de hand in gehouden wanneer wat gevierd wordt. Sinterklaas komt pas na Sint Maarten en Kerst pas na Sinterklaas. Scheelt handen vol met geld. Vooral als iedereen beseft dat het om de tijd die je aan elkaar besteed gaat en niet om de kadoos. Volwassenen krijgen hier geen kadoos van sinterklaas, met kerst worden er ook geen kadoos uitgewisseld en iedereen maakt wat voor het diner. Met Sinterklaas ben ik 15 euro kwijt en met kerst max 25 boven op de gewone boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik koop al vanaf de zomer vakantie af en toe wat spullen voor de feest dagen, zo ligt er in de vriezer al een rollade en wat andere dingen, ook met blkjes fruit voor de bowl iedere week neem ik een blikje mee.
  Verder spaar ik het hele jaar ah zegeltjes, deze lever ik in met de december maand.
  We zijn er dus al lekker mee bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zet elke maand een bedrag opzij voor verjaardagen en de feestdagen. Dan merk ik er niet zoveel van en er is altijd geld in het "feestdagen potje" aanwezig. Dus als ik nu een leuke aanbieding zie, dan kan ik het meteen kopen :-) altijd handig

  BeantwoordenVerwijderen