Pagina's

dinsdag 22 oktober 2013

Niet voor de hand liggende besparingen

Bij het huren van ons vakantiehuisje, vertelde de vrouw me dat er geen supermarkt of winkel in het dorp was. Er waren wel winkels in het plaatsje 2 km verderop EN er was een oventje in het huisje, waar we afbakboodjes in konden bakken.

Voor mij lag er geen link tussen de afwezigheid van winkels en de aanwezigheid van een oventje, dus ik moest even schakelen in het gesprek.

Later vroeg ik me af of veel mensen echt elke dag om brood gaan. Wij doen dat dus niet. We bakken jaar rond ons eigen brood (zuurdesem in de oven of gistbrood in de broodbakmachine) en zijn daar dik tevreden mee.

De grote voordelen van zelf brood bakken zijn:

 • dat je de grondstoffen in het groot kunt kopen, waardoor er altijd grondstoffen in huis zijn om zelf brood te bakken. 
 • het bakken kost nauwelijks tijd. In een paar minuten maak je het deeg. Rijzen en bakken kost natuurlijk wel tijd, maar daar heb je geen werk aan. Brood halen bij de winkel kost ook tijd.
 • Het brood is vele malen lekkerder en steviger dan bij de bakker / supermarkt. 
 • We bepalen zelf wat er al dan niet in het brood gaat. Wel: sesamzaad, lijnzaad, zonnebloempitten en dergelijke. Niet: 'broodverbeteraar' en andere vage toevoegingen.
 • We hebben altijd voorraad.
 • Het is goedkoper om zelf brood te bakken (in de broodbakmachine in ieder geval). Dat was hier 12-13 jaar geleden de hoofdreden om een broodbakmachine aan te schaffen. De kosten per brood zijn lager dan de prijs voor een beetje lekker brood in de winkel (echt vergelijkbaar brood is van reformkwaliteit, waarmee het prijsverschil nog groter is)  Ik had destijds berekend, dat we onze Panasonic in 1 1/2 jaar zouden hebben terugverdient. Hij heeft het 10 jaar volgehouden, dus dat was een goede aanschaf. Inmiddels zijn we al een poosje aan het bakken met Panasonic nr 2. 
Persoonlijk vind ik het grappig om te merken dat iets wat begon als besparing / test uiteindelijk verworden is tot een gewoonte. Een besmettelijke gewoonte ook nog eens, want meerdere mensen om ons heen zijn ook zelf gaan bakken.

Broodrecepten:
Volkorenbrood
Bolletjes
Zuurdesembrood (als je het desem al hebt)


Welke niet voor de hand besparing is bij jullie echt een gewoonte geworden?8 opmerkingen:

 1. Zelf brood bakken is hier gewoon noodzaak. De helft van het gezin eet glutenvrij en daarvoor bak ik zelf brood. De kant-en-klare broodjes zijn niet te eten (vinden wij dan:-))
  Ik bak zowel in de bbm als in de oven. Wat het nadeel is van de bbm is het gat onder in het brood. En de plakken zijn wel erg groot. Maar voor het gemak is het echt super! Aan zetten en je hoeft er niet bij te blijven. Ook wij hebben een Panasonic met een glutenvrij programma.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Rose garden, mijn tante heeft een bakautomaat van Panasonic waarbij de kneedhaak inklapt en er dus geen gat zit in het brood. Type weet ik niet...
   Mijn moeder werkt al jaren met een Domo en haalt na het kneden van het deeg de haak uit de machine en doet daarna het deeg terug in het bakvormpje. Het deeg rijst dan verder en wordt gewoon gebakken maar ze het geen gat in de onderzijde vna het brood liesbet

   Verwijderen
 2. Ik las ooit op een blog over haar en huid wassen met Aleppo-zeep. Ik zou niet anders meer willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik bak al meer dan 30 jaar zelf ons brood in een heteluchtoven (8 broden per oven : 4 bakvormen naast elkaar op 2 baklagen) Nu is broodbakken een rage maar toen was dat nog echt niet ingeburgerd. Eens de broden gebakken en afgekoeld zijn, snijd ik ze en verpak ze in plastiekzakken per dagportie om te bewaren in de diepvriezer. De kruimels van het snijden van het brood, vang ik op, laat ze drogen en rol die dan plat met de deegrol : goedkoop en lekker paneermeel....
  We hebben ene grote regenput en ik spoel de toiletten altijd door met een emmer regenwater : voordelig want regenwater kost niets en aan de binnenkant van het toilet komt geen kalk zoals wel het geval is als de toiletten met leidingwater gespoeld worden. Ik onderhoud het toilet gewoon met ouderwetse bruine zeep want er is zo goed als geen kalkvorming doordat ik regenwater gebruik. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil hier graag aan gaan beginnen, maar heb geen recept. Graag zou ik het recept willen hebben. Wel voor een beginneling. Misschien kun je mij helpen als ervaren broodbakster. Mijn emailadres is mvandenhombergh@home.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wat links naar broodrecepten toegevoegd aan het blogje.

   Verwijderen
 5. Brood bakken is hier net zo gewoon geworden als bv. koken en ik krijg die gasten echt niet meer aan het brood uit de supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sinds kort bak ik ook zelf brood, dat levert bij ons een vrij grote besparing op, aangezien we 1 van onze 2 vriezers uit kunnen zetten, onze zogenaamde broodvriezer.
  Daarnaast vind ik het ook veel lekkerder en gezonder.

  BeantwoordenVerwijderen