Pagina's

vrijdag 25 oktober 2013

Museumjaarkaart

Met ons uitje in het vooruitzicht ben ik aan het twijfelen over de aanschaf van een museumjaarkaart.

Aan de pluszijde:
 • Ik wil heel graag  een museum bekijken in Utrecht wat zo al 14 euro kost (Het Rietveld-Schroderhuis). Daarnaast is er nog een ander museum wat ook erg leuk schijnt te zijn (museum Speelklok). De toegangsprijs voor dat museum is nog eens krap 10 euro per persoon. Met een museumjaarkaart zouden we met een bezoek aan beide musea de kosten er al voor de helft uit hebben MET de mogelijkheid om vanaf dan vaker naar een museum te gaan. 
 • Ik vind musea leuk, maar niet te lang, waardoor we de 10-15 euro er meestal maar niet voor neerleggen. Met een museumjaarkaart kun je altijd eventjes een museum bezoeken. 

Aan de minzijde:
 • Het ding kost toch weer 50 euro... 100 euro als we er beiden eentje kopen. 
 • Niet alle musea zijn gratis met de museumjaarkaart: een aantal doet simpelweg niet mee.
 • Niet naar musea gaan is een betere besparing. Op dit moment bezoeken we gemiddeld 1 museum per jaar. Overigens vooral vanwege de hoge kosten en de gevoelde verplichting om er dan gelijk een hele middag rond te sjokken. 

Wat zijn die musea trouwens schrikbarend duur zeg!
De prijzen beginnen rond een tientje per persoon. Ik vind dat veel geld.
Je zal er maar met een heel gezin in willen...

Bezoeken jullie wel eens een museum?
En hebben jullie wel eens een museumjaarkaart gehad?
Zo ja: wat zijn je ervaringen ermee?

16 opmerkingen:

 1. wij hebben geen museumjaarkaart, maar een rotterdampas. Daarmee kun je veel korting krijgen op rotterdamse activiteiten en kun je ook veel rotterdamse musea gratis bezoeken. Maar onze ervaring is dat we dat toch niet doen, want je bent elke keer toch weer kosten kwijt voor het openbaar vervoer, eventueel iets te eten daar enz. Dus dat remt dan toch weer af, omdat het nooit helemaal 100% gratis is.... We halen de kosten er vaak wel uit, maar echt besparen? Dat niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er een gehad maar haalde hem er niet uit. Vorig jaar heb ik de pas opgezegd. Inmiddels twijfel ik of ik hem toch niet weer zal aanschaffen omdat ik nu ook een Dalvrij kaart van de NS heb en dus "gratis" kan reizen in de daluren en dus met een museumkaart opeens alle musea die meedoen "gratis" kan bezoeken! De 2 musea in Utrecht die je wilt gaan bezoeken zijn m.i. zeker de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben wel een museumjaarkaart en halen hem er ook uit. Dat laatste houden we wel bij. We gaan vaak in Nederland op vakantie en pakken dan even een museumpje mee. Het grote voordeel vind ik dat je makkelijker een museum instapt. Als het museum niet interessant blijkt te zijn, ga je er zo weer uit. Dat maakt de drempel lager. Het museum van Speelklok tot Pierement is een van mijn favoriete musea, vooral ook leuk voor kleine kinderen. Zeker een aanrader!
  Succes met het maken van een keuze
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een museumjaarkaart. Ik haal die er wel uit.Ook omdat ik regelmatig afspreek met vrienden en dan samen in museumcafee koffie drink. Daar is het aangenaam rustig, voor mij prettiger dan een koffietent of de V&D. Bovendien ga ik dan ook vaak voor een half uurtje even een museum in, ook dat vind ik prettiger dan een hele dag ervoor uit moeten trekken.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb er ook 1 en ik haal 'm er makkelijk uit. As zaterdag ga ik bv al weer 2 musea doen. Van de zomer een dagje amsterdam met 1 museum in de planning maar het werden er 3 die dag. Idd je loopt gemakkelijk ergens binnen. Er zijn maar weinig musea die niet mee doen, maar die hebben vaak een heel lage toegangsprijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik mijn kaart heel veel. Deze week ook al weer drie keer. Ik denk in totaal wel 50 x per jaar. Je loopt inderdaad sneller voor een kort bezoek naar binnen. Nu moet ik wel zeggen dat ik gepensioneerd ben, een ns kaart met vrij reizen dagen heb en in de grote stad woon. En kunstgeschiedenis mijn bijzondere interesse heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh en nog even over de prijs: die is nog lang niet kostendekkend. Wil je lagere prijzen dan zal er meer susidie naar toe moeten,. Daarvan verdwijnt dan een flink deel naar het buitenland, zeker in Amsterdam.

   Verwijderen
 7. Ik heb ook een museumjaarkaart. ideaal hoor even een museum bezoeken en ik kan ook niet uren kijken. Vaak is het er eventjes in en uurtje later weer naar buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind de museumjaarkaart ideaal. Fijn om zo een museum in te kunnen lopen, zonder het gevoel te hebben de hele collectie in je te moeten opnemen. Ook ga ik nu vaker naar het museum. Niet omdat ik per se die kaart eruit willen hebben, maar gewoon omdat het kan. Het wordt laagdrempeliger. Je kan 'm gewoon een jaartje proberen toch? Als het je niet bevalt, doe je m daarna weg.
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb al jaren een museumkaart en ik wil hem beslist niet missen.Je kan zolang blijven als je wil en later weer teruggaan.
  Je komt zoveel te weten op kunstgebied.

  Bovendien betaal je alleen toeslag als het een bizondere tentoonstelling is.
  ik weet niet waar jij je prioriteiten legt maar ik zou hem niet graag missen.Wie weet komen wij elkaar nog wel eens tegen in...een museum.Hartelijke groet,Anneke*

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook een museumjaarkaart en ga Assen en in Groningen naar iedere nwe tentoonstelling . Ook de Fundatie in Zwolle bezoeken we zo'n 3 à 4 keer per jaar. En zo nu en dan een dagje Amsterdam, Haarlem, Rotterdam etc met museumbezoek. We zouden samen wel zo'n 350 tot 400 euro per jaar kwijt zijn als we geen kaart zouden hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben ook een museumjaarkaart. Wij vinden het leuk om andere steden (in NL) te bekijken. Maar het draaide vaak uit op shoppen, want je wordt vaak toch in de verleiding gebracht als je door zo'n leuke stad loopt en allemaal winkeltjes tegenkomt. Nu met zo'n MJK hebben we een doel om de stad te bezoeken, waardoor we eigenlijk het winkelen overslaan, maar wel genieten van de stad.

  Voordeel is ook dat je bijvoorbeeld bij het Anne Frank Huis van te voren kaartjes kan reserveren voor 0,50,- waardoor je niet in de rij hoeft te staan. Wij wonen in de randstad en hebben de kaart er al ruim uit.

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank jullie wel voor alle reacties. Ik heb eens gekeken welke musea er meedoen en daar zitten er een aantal bij waar ik sowieso graag eens heen zou gaan. De kaart is dus aangeschaft voor zowel manlief en mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben hem vorig jaar gehad, toen was ZL1 3 jaar. Hij had dus geen museumkaart, van veel musea hoef je pas te betalen vanaf 4 jaar.
  We hebben er goed gebruik van gemaakt, en we zijn twee keer naar het Spoorwegmuseum geweest, 2 keer naar het Aviodrome, een keer naar het Openluchtmuseum en nog een aantal kleine musea hier in de buurt. Dit jaar hebben we hem niet en dat is ook goed zo.

  Wel willen we volgend jaar weer een kaart aanschaffen, maar dan moet ZL1 ook een museumkaart hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De museumkaart is inderdaad erg voordelig als je regelmatig een museum bezoekt. Zoals je al aangeeft is hij echter niet overal geldig, hier staat een handige lijst met de musea die meedoen in Nederland: https://whichmuseum.nl/nederland/korting-kortingskaarten/museumkaart

  Suzan

  BeantwoordenVerwijderen