Pagina's

zondag 27 oktober 2013

Minimalistisch wonen: Rietveld-Schroderhuis Utrecht

Gisteren hebben we (met museumjaarkaart) het Rietveld-Schroderhuis in Utrecht mogen bewonderen. Nu hou ik niet zo van de kleuren die Rietveld gebruikt, maar van dit huis was ik helemaal weg. Ik zou er zo intrekken!

Het bijzondere aan het huis vond ik de combinatie van veel licht, ruimtelijkheid en praktisch minimalisme. Sobere, kale ruimtes met dan toch weer een super handig plankje, kastje of rekje, precies waar je het nodig hebt. Brede ramen die helemaal open kunnen, waardoor er 3 tot 6 meter open raam ontstaat voor een direct buitengevoel. Bureaus met neerklapbare bladen. Ontzettend praktisch ingedeelde kasten en als kers op de taart een hele woonetage waar je de wanden naar believen bij of weg kunt schuiven. Een etage met woonkamer, hal en 3 slaapkamers kan door het schuiven en dichtklappen van panelen omgetoverd worden tot een vrijwel open ruimte. Ook de badkamer kan grotendeels worden ingeklapt, ondanks de wastafel en het zitbad. Over alles in het huis is nagedacht. Tot het plankje voor het horloge van mevrouw Schroder aan toe.

Zucht... helemaal weg van het huis dus. Manlief vond het trouwens maar zo-zo. Teveel concept en te weinig comfort. Ik kreeg van de bezichtiging heel veel zin om mijn huis leger te maken.

De bewoonster vertelde in een documentaire dat ze eerst moest wennen aan de kaalheid van het huis, maar dat het haar heeft geleerd dat je maar heel weinig nodig hebt als mens en dat dat prettig is. Nou... als dat geen minimalisme is :-). Overigens heeft zij de binnenzijde van het huis samen met Rietveld ontworpen. Mevrouw Schroder heeft tot aan haar dood in het huis gewoond en hield erg van het huis (en volgens mij ook van Rietveld, die na de dood van zijn vrouw ook in het huis kwam wonen)

Voor architectuurliefhebbers en mensen die graag nadenken over praktische oplossingen voor inrichtingszaken is het een echte aanrader. Wel reserveren van tevoren, want er mogen maar iets van 12 mensen tegelijkertijd mee het huis in en de rondleidingen zijn vaak een dag van tevoren al volgeboekt.


Heb jij een wens tot minimalisme?
Of vind je juist dat dingetjes het huis afmaken?
En is je huis nu zoals je het wenst?5 opmerkingen:

 1. Klinkt heel mooi, voor elk "probleem" een oplossing in de vorm van plankje, deurtje, uitschuif dingen en kleppen. Maar ik denk dat je dan ook zo ingesteld moet gaan leven, elke keer alles op zijn plaats en opruimen. Nu zou ik dat wel kunnen maar vrees dat dat met vriend nooit goed komt. Die is van: dat is daar terecht gekomen en daar kan dat dan ook wel blijven liggen, als is het 10 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Houd niet zo van Rietveld.... Ouders van mijn vriendje van vroegah hadden het huis op die manier ingericht... Sfeerloos! Houd wel van het precies genoeg-idee. Van dekens op de bank, kandelaars en schapenvachtjes. Die dingen voegen ook daadwerkelijk wat toe. Warmte en licht en comfort....

  Als ik niet zou willen verhuizen, verfde ik muren donkerrood, taupe, knettergroen en donkergrijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De stoelen zag ik ook niet zo zitten, maar de ruimte was echt mooi. Mogelijk scheelde het qua sfeer dat Rietveld het huis samen met een vrouw heeft ontworpen (en dan een vrouw, die wist dat ze in het huis ging wonen)

   De gids vertelde dat mw Schroder het huis in de loop van de tijd had aangekleed. Er zouden 'zelfs' gordijnen hebben gehangen, maar (zei hij) het huis was teruggebracht tot hoe het bedoeld was.

   Met zoiets ben ik het dus oneens: een huis is nooit kaal bedoeld. Een huis is bedoeld om in te wonen en aangekleed te worden. Op de foto's van vroeger zag het er gezellig uit (hoewel nog steeds minimalistisch :-))

   Verwijderen
 3. Klinkt als iets waar ik weleens zou willen kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker de moeite waard. Er zijn staat ook een documentaire over het rietveld-schroderhuis op uitzending gemist.

   Verwijderen