Grote ongemerkte besparingen

Toen ik startte met consuminderen hadden wij een weekbudget van ongeveer 60-70 euro. Daarnaast gaven we maandelijks nog eens zo'n 60-70 euro uit aan voorraadinkopen en dan regelmatig nog wat extra aan kattenbrokjes, een voorraadje vlees enzovoorts. Het geld ontglipte ons soms gewoon en het kwam voor, dat de maand iets langer was dan ons huishoudbudget aankon.

Maandelijks werd er dan ook nog 120 euro gespaard voor eventuele instortende apparaten, kleine klusjes, de woonverzekering en om de gemeente- en waterschapsbelastingen te kunnen betalen. Als die hun rekeningen stuurden, dan haalden we het geld weer van de spaarrekening om ze te betalen.
Soms haalden we ook wat geld van de rekening om het einde van de maand te halen.

Nu, twee jaar verder, storten we nog steeds maandelijks hetzelfde bedrag (550 euro) op de huishoudelijke rekening, maar ziet ons huishoudboekje er heel anders uit.

Onze wekelijkse uitgaven zijn gedaald naar 30 euro per week (of minder).
Er wordt maandelijks een extra bedrag uitgegeven aan voorraad OF kattenbrokjes (oke, en soms toch aan allebei omdat ik niet zo'n heel goede planner ben). Gemiddeld is het totaalbedrag aan extra maandelijkse huishoudelijke aankopen wat lager dan twee jaar geleden.

Door de besparingen op wekelijkse en maandelijkse uitgaven aan boodschappen kan er meer van hetzelfde geld. En dus wordt er meer betaald vanuit de lopende rekening en wordt er minder (tot niets) van de spaarrekening afgehaald.

Jaarlijks sparen we hierdoor nu zo'n 1400 euro in plaats van 400. Dat is een verschil van 1000 euro!

En het mooiste is nog, dat deze besparing voor ons gevoel geen verschil in luxe oplevert.
Morgen schrijf ik hoe we die besparing halen zonder gemis aan luxe.


Waar zitten bij jullie de grote, ongemerkte besparingen?

Reacties

  1. Een goede vraag! Omdat de kinderen ouder worden, stijgen de kosten, waardoor ik niet echt een besparing ervaar. Maar we komen met hetzelfde geld uit uiteindelijk. Dus dan moet er toch wel bespaard zijn, aangezien de kosten stijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk ook wel in de boodschappen.... Sinds ik niet meer met pakjes en zakjes kook, maar met basis-ingrediënten, gaat dat allemaal een stuk makkelijker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij ons zit de besparing op de algemene uitgaven van spulletjes etc. Voor boodschappen zijn wij ook gedaald. Hierdoor hebben wij feitelijk nooit meer geld nodig van de gezamenlijke spaarrekening en redden we het met het budget dat we hadden vastgesteld toen we gingen samen wonen. Iedere maand 1000 euro naar de gezamenlijke rekening en daar alles van betalen. Zoals je weet sparen we nu structureel 500 euro per maand op dezelfde rekening. Dit gaat met de tijd alleen maar groeien door de aflossing op onze hypotheek en hopelijk minder uitgaven in het algemeen of betere bezuinigingsrondes op andere vlakken zoals energie of tv en internet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toevallig heb ik net een blog geschreven over ons boodschappenbudget. De besparing in het koken zelf, ligt zeker in het alles zelf snijden en niks uit pakjes en zakjes. Maar dat is bij jullie een leuke ongemerkte besparing!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk ook de boodschappen. meer plannen en dus minder kopen. Waardoor er minder weggegooid wordt. En dat de katten nu alleen brokken krijgen i.p.v. blikvoer. Ze krijgen wel een goed merk, royal canien, maar dan nog ben ik goedkoper uit. Behalve op dit moment, want er hebben er 2 dieetvoer, maar dat is tijdelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik dit zo lees dan kan ik nog meer besparen dan ik al doe op dit moment.Geeft mij meer zin!! Nou mijn man nog zo ver krijgen,hij is altijd bang dat we te weinig hebben (ook al is de proviandkelder prima gevuld). Ik hou wel van een uitdaging.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts