Pagina's

zaterdag 19 oktober 2013

Goedkoop overnachten in Nederland

Manlief en ik gaan er graag een paar dagen op uit. Omdat wij het hele jaar door op het platteland wonen, verblijven we dan graag in of bij een grote stad. Omdat wij ook met vakanties consuminderen, maar wel graag comfortabel verblijven is het altijd een uitdaging om een leuk appartementje of hotelletje te vinden.

Voor een paar dagen heeft een verblijf met een keukentje onze voorkeur. Je hoeft je nooit te haasten voor het ontbijt en de koffie is altijd heerlijk. Mochten we uit eten willen, dan kan dat maar het is geen noodzaak. Bijkomend voordeel is dat kamers met een keukentje vaak groter zijn dan een standaard hotelkamer.

Het is leuk om te zoeken naar een goede slaapplek, hoewel ik de prijzen in Nederland persoonlijk aan de hoge kant vind. Vanaf 60 euro per nacht vind je een appartementje of kamer in een hotel of  B&B. Jeugdherbergen zijn lang niet altijd goedkoper en naar onze ervaring nogal gehorig met een gebrek aan comfort.

Er zijn goedkopere kamers en appartementjes, maar dan moet je echt goed zoeken. Een aantal aanbiedings sites lijken goede prijzen te rekenen voor een hotelkamer of appartement, maar dan staat er soms in de kleine lettertjes nog 10-15 euro reserveringskosten, toeristenbelasting, schoonmaakkosten en wat al niet, of is de prijs per persoon.

Voor onze volgende mini-vakantie vonden we gewoon iets via marktplaats. Een klein, vrijstaand gastenverblijf met eigen keukentje voor 40 euro per nacht, in de buurt van een grote stad.

Andere leuke sites / opties met betaalbare overnachtingsmogelijkheden in Nederland zijn:

Vrienden op de fiets: betaalbare overnachtingen voor wandelaars en fietsers. Voor 8 euro ben je een jaar lid en krijg je een overzicht met alle overnachtingsadressen.

Voordelen: betaalbaar (20 euro pp), soms ook mogelijkheid tot warme maaltijd, persoonlijk.

Nadelen: kan ook alleen een kamer zijn in iemand zijn huis. Je moet te voet of fietsend zijn.
De overnachtingen zijn in principe voor 1 nacht.

Boekje goedkoop overnachten van de anwb:
Ik had ooit (jaaaren geleden) een boekje, met daarin allemaal goedkope overnachtingsadresjes. Daar hebben we destijds een paar keer echt leuk mee weg geweest. Goedkoop overnachten Nederland heet het en het is van de anwb. Ik zag op internet dat het boekje kennelijk nog steeds bestaat en 8,50 euro kost. Alle overnachtingen in het boekje kosten maximaal 55 euro per nacht met zijn tweeen. Wat ons betreft is het een leuk boekje om aan te schaffen.

Voordelen: alle goedkopere adresjes staan bij elkaar. Het is een handzaam boekje wat je mee kunt nemen. Er zijn verschillende verblijfsopties (appartementen, huisjes, kamers en bedden).

Nadelen: zelf de verhuurders benaderen. Ik weet nog dat de leukste opties kleinschalig waren en vaak volgeboekt. Daarbij moet je eerst een boekje kopen.

airbnb.nl  hier bieden particulieren hun gastenverblijf of eigen appartement / huis te huur aan. Vanaf 60 euro vind je leuke aanbiedingen.

Voordelen: met wat zoeken vind je een mooi appartement of gastenkamer met alles erop en eraan op een mooie locatie. De kamers en appartementen zijn meer sfeervol en groter dan de doorsnee hotelkamer en het is meer persoonlijk. Er staan reviews op de site.

Nadelen: je moet zelf via de site contact zoeken met de verhuurders. Je kunt bij het eerste contact niet bellen. Niet ieder appartement wat beschikbaar lijkt te zijn is dat ook. De site is wat opdringerig met verzoeken om persoonlijke gegevens. Je hoeft deze echter niet in te vullen. Er komen nog bemiddelingskosten bij. Met prijzen vanaf 60 euro per nacht niet echt goedkoop.


Gaan jullie wel eens een paar nachtjes in een hotel, appartementje of B&B? 
Wat zijn jullie favoriete overnachtingstips en wat is de gemiddelde prijs die je daarvoor wilt / kunt betalen? 

12 opmerkingen:

 1. ANWB heeft ook een site voor bed and breakfast enz.
  Je kunt er zelfs selecteren op allergisch stofmijt, rolstoel enz.
  Bed-and-breakfast.nl is ook voor voordeliger onderkomens.
  Sommige vrienden op de fiets gastadressen staan op een tweede site bij deze bed-and-breakfast site.
  Niet alle gemeenten rekenen toeristenbelasting gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wimdu.nl bevat ook voordelige gastadressen. Vergelijkbaar met airbnb

   Verwijderen
  2. Wimdu is inderdaad ook een interessante site.
   Dank je voor je aanvullingen.

   Verwijderen
 2. Wel eens aan een natuurvriendenhuis gedacht?
  Kijk maar eens bij www.nivon.nl
  Voor € 25,_ per nacht. Huizen worden gerund doorvrijwilligers.
  Als je lid bent betaalje nog minder. Groet yo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hebben we al eens geprobeert. Wel leuk om eens te doen en het was een mooi pand en een goede sfeer, maar echt te gehorig naar onze zin. Daarbij kom je met 25 euro pp op 50 euro me zijn tweetjes per nacht (in laagseizoen overigens wel met kortingsacties) en voor dat geld huur ik dan liever een appartementje.

   Verwijderen
 3. Wij vinden geregeld wat via hotel specials, 2 nachten 50 euro p.p.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij gingen eerder voor 3=2 actie dat is 3 overnachtingen en maar 2 betalen.
  voor 2 personen met ontbijt voor 99 euro.
  Maar dat is alweer twee jaar geleden Het is nu wel wat duurder geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We gingen afgelopen week twee nachtjes in een hotel. Je hoeft je dan ook niet te haasten voor het ontbijt, want dat wordt geserveerd tussen 6 en 11 uur.
  Uitjes had ik geboekt via vakantieveilingen, zoals uiteten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn zulke ruime ontbijttijden. Veel hotels hebben ontbijt tot 10 uur en dat is voor ons op vakantie net iets tev vroeg. Dan zijn we overigens al wel wakker, maar nog niet wakker genoeg om in zo'n ontbijtzaal te zitten :-)

   Verwijderen
 6. Mijn dochter en ik gaan regelmatig met vakantieveilingen weg. Ik heb al een paar keer gehad dat ik 50 euro betaalde voor twee personen 2 nachten inclusief ontbijt. Ik ga donderdag met haar naar Duitsland en betaal dan ook maar 50 euro. Dat is 12,50 pp per nacht. We hebben nog maar één keer gehad dat het wat tegenviel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mij heb je tegenwoordig wel handige apps om goedkope hotels te spotten en boeken.

  BeantwoordenVerwijderen