Pagina's

vrijdag 11 oktober 2013

Gaan we weer sparen in een oude sok?

Ik las vanmorgen op nu.nl over het advies van het IMF aan regeringen om 10 % van het spaargeld van burgers in te pikken om zo het begrotingstekort in 1 keer terug te brengen naar een voor het IMF acceptabel percentage.

Nederland scoort qua staatsschuld volgens hun berekeningen in 2016 het slechtste van de hele klas. en doet het nu ook eigenlijk al niet zo best.

Eerlijk gezegd maak ik me boos en bezorgd om dergelijke berichten. Ik ga toch potverdorie mijn met moeite bijeengegaarde spaargeld niet zomaar weg geven?! Mooi verhaal zou dat zijn. Leef je zuiniger dan veel andere mensen, wordt je daarvoor bestraft! Terwijl spaargeld in deze economisch moeilijke tijden juist zo belangrijk is. Dat is de enige echte zekerheid van veel mensen.

Maar ja... wat moet je dan? Sparen in een oude sok? Investeren in kostenverlagende investeringen? Je hypotheek aflossen, dan wel inkorten? Openen we met zijn allen een spaarrekening in een euro-vrij land?

Doen jullie iets met dergelijke berichtgeving?

16 opmerkingen:

 1. Ik las net bij zakelijke bezuiniger een interessant stukje hierover...

  http://zakelijkbezuinigen.blogspot.nl/2013/10/heffing-op-spaargeld-geen-paniek-gewoon.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje, vooral niet teveel aandacht aan schenken aan dit soort berichten, zeker als het nergens op gebaseerd is :)

   Verwijderen
 2. Ik vraag me dan alleen af WAAROM zoiets is doorgerekend, als het er toch nooit zal komen. Laten die mensen bij het IMF alsjeblieft wat nuttigs gaan doen ipv nodeloze paniek zaaien. Uiteindelijk wordt zo'n onderzoekje weer bekostigd van onze belastingcenten.
  En daarnaast wordt spaargeld al lang belast. Je moet wel een behoorlijk spaarpotje hebben, maar dan betaal je toch vermogensbelasting.
  Maar mocht er ooit een idioot zijn die het verder belasten van spaargelden toch in gaat voeren mag hij/zij garant staan voor de volgende bankencrisis, want dan haalt iedereen toch massaal z'n geld van de bank.
  Eerlijk gezegd heb ik nu.nl geblocked, het is me te veel stemmingmakerij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De enige die paniek zaait is de media en de personen die er vervolgens weer verder op doorgaan, zonder van de hoed en de rand te weten

   Verwijderen
  2. Maar dan nog, waarom wordt zo'n onderzoek gedaan? Dat is gewoon mijn nieuwsgierige aard hoor. Want dat de media in alles hapt tegenwoordig zonder gedegen onderzoek te doen, stoort mij al heel lang. We vergeten misschien wel eens te makkelijk dat het overgrote deel van NL niet hoog opgeleid is en alles letterlijk gelooft wat er in het nieuws komt. Dus heel goed (en met alle respect) dat jij het nuanceert op jouw blog, maar dat lezen toch heel veel minder mensen dan op nu.nl.

   Verwijderen
  3. Met enige waar de media om geeft is bezoekersaantallen en de daarbij behorende opbrengsten uit advertenties/reclames. Dus hoe suggestiever hoe beter

   Verwijderen
 3. Ik maak me niet zo druk, dit kan niet zo maar juridisch gezien en daarbij, het is inderdaad belangrijk dat mensen hun spaargeld (in Nederland) laten staan. Ik geloof dat zoiets roepen "een proefballonnetje" heet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ach een weckpotje vol met geld begraven in de tuin is nog niet zo'n slecht idee, haha, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het gaat om een netto vermogen. Je mag je hypotheekschuld verrekenen. Het zou wel heel zuur zijn voor huurders die helemaal geen schulden hebben! Verschrikkelijk!
  En dan denken ze ook nog dat burgers er geen problemen mee zullen hebben omdat het een eenmalige actie zou zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zou het een test zijn om te kijken,hoeveel weerstand zo'n maatregel oproept?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Cyprus was een test-case hiervoor? Nee, het IMF is liev en heeft het beste met ons voor. Kijk maar naar Griekenland :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer dat aan zoiets onrealistisch, op zoveel blogs aandacht wordt besteed. De banken zouden failliet gaan, het slaat nergens op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelfs op de website van de Elsevier (economie) en de NRC stond dit bericht.
  Zou inderdaad ridicuul zijn om zoiets te doen,alle banken in alle landen van de EU zouden daarna in 1 keer leeggetrokken worden (alle spaargeld zou gaan naar banken in niet EU-landen) en falliet gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haal uw geld af voor het te laat is , punt

  BeantwoordenVerwijderen