De moestuin: zelf compost maken

Met dit derde jaar van groenteteelt op beperkt oppervlak merk ik dat er vooruitgang wordt geboekt. Die herfstkweek kwam er dan wel niet heel soepel achteraan, maar onze minimoestuin telde al 2 teeltgangen dit jaar.

We zijn dit voorjaar tijdig begonnen met een lenteteelt, Daarna kwam de zomerteelt. Alles werd steeds redelijk op tijd voorgekweekt en na elke teeltgang werd eigengemaakte compost door de aarde heengespit.

Met name die compost heeft even wat voeten in de aarde gehad (haha), maar daarvoor lijken we nu een goedwerkend systeem te hebben. Mocht je ook zelf compost willen maken, dan is de herfst een goede tijd om te starten. Je kunt dan in de lente mooi van start met je eigen compost.

Ons 'systeem' bestaat uit 2 delen:
  • We hebben een compostsysteem met een compostbak met daarnaast een compostkuil. De compostkuil is deel twee van het composteerproces. Ik schep de compost bij wisseling van de groenteplanten uit de kuil en verdeel het over de tuin. Vervolgens schep ik de inhoud van de compostbak weer in de kuil. De compost is hiermee gelijk gekeerd (moet eens in de paar maanden). Het geheel in die kuil dek ik af met (min of meer) gedroogd gemaaid gras. Zo droogt de inhoud van de compostkuil niet uit. Nieuw groenafval gaat weer in de compostbak. Overigens laat ik altijd een restje compost achter in kuil en bak, wat ik dan weer door de nieuwe voorraad heenschep. Dat zou het composteerproces moeten versnellen. Ik heb overigens het idee dat het composteerproces sneller gaat in de kuil, dus misschien worden het ooit nog wel eens twee kuilen naast elkaar.
  • Wij gebruiken bokashi emmers om compost te maken van al het keukenafval (ook gekookt eten, brood en dergelijke). De inhoud van de emmers wordt 's zomers met de inhoud van de compostbak / compostkuil vermengd. In de winter (als de moestuin leeg is) spit ik de inhoud van de emmers ter plekke onder de grond. 
Het resultaat van dit alles mag er zijn: de aarde is nu mooi donker en rul: je schept de aarde makkelijk om, zo los is zij. Ook zit de aarde inmiddels vol met wormen (wat gelijk zou staan aan goede kwaliteit van de grond).


  


Reacties

  1. Klinkt goed! Ik heb ook begrepen dat wormen een goed teken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben kippen die al ons groenafval opeten. Als dan strooien zijn hun poep in de tuin:)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts