Pagina's

woensdag 23 oktober 2013

Broodkruimels is ook brood

Of bovenstaand zinnetje grammaticaal correct is, daar puzzel ik nog op. Ik las het ooit in een van de boeken van Maria Oomkens, oftewel Scheherazade, die lang in de Libelle schreef.
Feit is dat veel kleine, 1 grote maken en dat werkt twee kanten op.

Kleine besparingen of kleine inkomsten kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk een stuk ruimer zit in je budget. Al die kleintjes bij elkaar maken samen wel degelijk verschil. Elke week een euro in de pot voor de feestdagen geeft je aan het einde van het jaar een goed budget om een leuk diner van te geven.

Aan de andere kant kunnen veel kleine uitgaven samen voor een grote kostenpost zorgen. Een eurootje hier en daar losjes uitgegeven kunnen je maandbudget aardig drukken. Waar blijft dat geld toch!? Vraag je je aan het einde van de maand dan af.

Maar wijs gebruik gebruik van deze kennis.

Bij ons bestaan deze broodkruimels uit:

 • Het rapen van aardappelen en uien (dat laatste is dit jaar jammer genoeg niet gelukt trouwens)
 • Het meerdere malen gebruiken van een theezakje (discutabel, ik weet het...)
 • Halvering van de hoeveelheid waspoeder, afwasmiddel, tandpasta enz.
 • Een boterham mee als we op stap gaan (hoewel niet altijd - wij zijn DOL op dingen buitenshuis proeven)
 • Zo min mogelijk restjes weg gooien
 • Eten uit de minimoestuin (hoewel dat een brood dreigt te worden in plaats van een kruimel)
 • Ja zeggen als iemand groenten, noten of andere lekkernijen voor ons heeft.
 • Maar ook de kleine geldelijke inkomsten van het zorgvuldig invullen van de reiskostenvergoeding, de paar euro die met advertenties op het blog maandelijks wordt verdient en het overschrijven van al het geld wat over lijkt te blijven naar de spaarrekening (ook al is het 'maar' een tientje-het kan op die manier niet zomaar worden uitgegeven en trekt nog rente ook.)


Wat zijn jouw broodkruimels in besparen en 'inkomsten'

9 opmerkingen:

 1. Ruilen van fruit ( wij hebben andere fruitbomen als die mevr en straat verderop, we zijn beiden blij met de ruil) eten uit de (kleine) groente tuin
  Zelf wasmiddel maken ,wassen en afwassen op de nachtstroom, verwarming wat lager , ik probeer korter te douchen, maar dat lukt nog niet( geniet er te veel van)
  Was drogen door op te hangen ( de droger word misschien maar 4x per jaar gebruikt, als hij het ooit begeeft komt er geen nieuwe)
  En we hebben een heel volle voorraad kast, aanbiedingen sla ik echt groot in , grijp nooit mis, en koop ook heel weinig voor de normale prijs.
  En dat allemaal om de hypotheek versneld af te lossen, en dat zal dan de grootste besparing opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vergeet de 'Geld Terug Bij Vertraging' en de gratis kopjes koffie bij het foutlopen van de winterdienstregeling van de NS niet :-)
  Verder doe ik dezefde dingen als Anna, maar wat ik ook doe: ik hou ook de paprikaplanten in de winter over... het volgende jaar staan ze supergroot volop te bloeien en paprikaatjes te leveren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank voor de tip, ik zal mijn plantje binnen gaan zetten

   Verwijderen
  2. Heel interessant!
   Kun je me vertellen hoe je ze overhoud?
   Vorig jaar heb ik dat geprobeerd, maar toen raakten ze onder de bladluis en gingen ze uiteindelijk dood...

   Verwijderen
  3. hoi Nans,
   Af en toe gaat er hier ook wel eentje dood hoor.... maar ik probeer het op deze manier: ik zet ze op een zo licht mogelijke plek neer en zet ze af en toe onder de douche... daarmee kan je ook de eventuele bladluizen eraf spoelen en krijgen ze regelmatig water in een huis met cv (warm en (te) droog)
   Ik zet ze op verschillende plekken in huis neer (woonkamer, wc, badkamer, slaapkamer) zodat de bladluis niet zo makkelijk bij alle vier de planten komt
   Na vorige winter (hun eerste winter) waren de plantjes nogal zielig met weinig blaadjes, maar nog wel groen. Op een gegeven moment zien ze er wel zo zielig uit dat je ze het liefst wegmikt :-) In mei weer naar buiten, regelmatig koeiemest en water erbij en ze fleuren weer helemaal op!

   Dezelfde aanpak heb ik bij mijn sinaasappeltje (16 jaar), citroen (7 jaar) en olijfje (12 jaar). Voor de vijg moet ik nog een goede aanpak vinden (dat ding stinkt in huis!)

   Verwijderen
 3. Ik consuminder al jaren : vroeger uit noodzaak nu uit gewoonte en zie het eerder als een sport om meer met minder te doen. Ik bak al jaren wekelijks op nachttarief 8 broden in 1 oven (4 broden naast elkaar op 2 baklagen). Die broden gaan na afkoelen en snijden in dagporties in de diepvriezer. Eens de broden uit de oven benut ik de ovenwarmte voor het bereiden van een ovenschotel, lasagne of bakken van taart of cake. De broodkruimels van het broodsnijden laat ik drogen en gebruik die dan later als (gratis) paneermeel.
  Ik was enkel met een volle wastrommel en de was wordt altijd opgehangen om te drogen. Een droogkast heb ik ooit gehad maar nooit gebruikt omwille van het elektriciteitsverbruik en de slijtage aan kleding en linnengoed. Wassen en strijken gebeurt enkel op nachttarief.
  Ik heb een grote groententuin en heb alle jaren een mooie opbrengst. Het 'teveel' om te consumeren wordt klaargemaakt om te diepvriezen of uitgedeeld aan buren en familie. Vaak krijg ik dan andere zaken terug die ik dan ook weer niet moet kopen. Van de meeste groenten neem ik zaadjes die ik het jaar nadien gebruik op opnieuw te zaaien. Lukt perfect met tomaten, courgettes, pompoenen, boontjes, paprika en pepertjes. Ik koop dus zelden nieuw zaaigoed. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik spring zuinig om met water en giet het toilet door met emmers regenwater : het kost me enkel wat moeite en de toiletten zijn ook doorgespoeld. Nog bijkomend voordeel : regenwater bevat geen/minder kalk dus zo goed als geen kalkafzetting in de toiletpot. Ik heb dus zelden een duur antikalkmiddel nodig om de toiletpot proper te houden en dat is beter voor én mijn portemonnee én het milieu.
  Ik recykleer al wat ik kan recykleren : sponshanddoeken met versleten plekken worden getransformeerd tot washandjes, schotelvodden of slabbetjes voor de kleinkinderen. De 'rest' van de handdoek gaat in een doos met vodden die nuttig kunnen zijn bij het uitvoeren van klusjes in en om huis.
  Lakens verslijten altijd op de 'ligplaatsen' maar de randen zijn dan nog in perfecte staat. Als ik zo'n laken heb, scheur ik het laken doormidden, draai de twee stukken om zodat ze met de goede kanten tegen elkaar liggen en naai die terug aan elkaar vast. Ik werk de naad dan af met een platte naad en die ligt in het midden van de matras zodat niemand er last van heeft. Op die manier kan een hersteld laken nog een hele tijd verder gebruikt worden.
  De werkoverhemden van mijn man slijten aan de kraag. Bij de meeste overhemden lukt het om de kraag uit de kraagstaander te halen, die om te keren en opnieuw vast te stikken. Geen kat die ziet dat de kraag 'gekeerd' is en het overhemd kan nog een hele tijd verder gebruikt worden.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mensen ik doe weer volop inspiratie op van jullie!
  Wat leuk al die verschillende bespaarkruimels.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mijn man koop ik altijd identiek dezelfde sokken : zelfde kleur, zelfde breiwerk, zelfde samenstelling. Ik herstel nog sokken net zoals in de oude tijd maar tegenwoordig is het moeilijk om stopgaren te vinden dat past van kleur en dikte van de te stoppen kous. Gekochte stopwol gaat ook vaak af vna kleur bij het wassen zodat je na een tijdje ziet dat een kous gestopt is. Aangezien al de sokken van mijn man identiek zijn en ik een hele collectie in gebruik heb, verkleuren ze allemaal gelijk in de was. Heb ik een sok met een versleten plek of een gaatje dan offer ik gewoon één sok uit de collectie op. Ik trek het garen van het beengedeelte uit, rol dat op een bolletje en ik heb het perfecte stopgaren voor de kousen van mijn man : zelfde kleur, zelfde kwaliteit van garen waardoor je amper ziet dat ene sok gestopt is. Soms gebeurt het ook dat een bepaalde sok niet meer te stoppen valt of al meermaals gestopt is en die houd ik dan weer opzij als 'stopgaren'. Vanzelfsprekend heb ik dan een sok over en die kan dan samen met een andere eenzame sok terug een paar vormen aangezien al de sokken van mijn man identiek zijn.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen