Pagina's

zaterdag 12 oktober 2013

Autoverkopers en tweedehands auto's

We zijn nog steeds op zoek naar een nieuwe auto en dus heb ik gisteren een paar interessante advertenties nagebeld.

Meestal doet manlief dat omdat hij meer verstand heeft van auto's en ik altijd het idee heb dat hij meer korting krijgt op dergelijke zaken.

Maar goed ik ging deze keer dus bellen.
Wat wil je weten als je een nieuwe auto koopt?
Hieronder mijn vragen:
 1. Is de auto nog te koop (duh...)
 2. Wat is de uiterste prijs? (volgens manlief altijd gelijk vragen)
 3. Wat is er bekend van het onderhoud van deze auto?
 4. Is het een import auto / zo nee zit er NAP op?
 5. Zit er een reservewiel bij, of een plakset?
 6. Wat is de conditie van remmen en banden?
 7. Is de distributieriem vervangen?
 8. Zitten er onderhoudsboekjes bij?
 9. Waar is de auto in onderhoud geweest?
 10. Heb je er zelf mee gereden?
Nou heb ik me tijdens het bellen echt zitten verbazen aan het gebrek aan kennis over de auto. 
De eerste (bovag) garage heeft de auto altijd zelf in onderhoud gehad, maar kwam qua onderhoud niet verder dan dat het ding alle beurten had gehad. Met 90.000 op de teller zal er heus nog wel eens iets vervangen zijn mag ik hopen! 

Voor mij is een onderhoudsgeschiedenis een check of er binnenkort nog onderhoud gedaan moet worden. Dit wil niet zeggen dat ik de auto niet wil: ik wil gewoon geinformeerd zijn.
Mijn eigen garage kan al het onderhoud aan onze auto's zo in de computer aflezen. 

Maar goed: knul 1 wist echt niets en verbond me snel door naar knul 2 die me wel antwoorden zou kunnen geven op mijn vragen.

Ook knul 2 bleef echter vaag in zijn antwoorden. Bij mijn vraag over de conditie van banden en remmen kreeg ik als antwoord dat ze bij aflevering aan de apk-eisen zouden voldoen. Ja... zo ken ik er nog wel een paar. Het maakt vanuit mijn optiek veel uit of een band nog net 4 mm profiel heeft of dat ze er net 2.000 km op zitten. Dat van de plakset / reservewiel wist hij ook niet en meneer stond niet naast de auto... 

Enfin... ik ben geen scheet verder gekomen, hoewel de rijklaarkosten er wel gelijk afgehaald werden en ik tijdens het gesprek nog een paar mogelijke onderhandelingspunten opmerkte. Alleen weet ik dus niet of het met deze beperkte info zin heeft om erheen te rijden.  

Ondertussen vind ik het heel irritant dat een autoverkoper me niet gewoon kan vertellen wat hij verkoopt. Ik ben hier toch verdorie niet de expert?! 

Of zou hier ook een stukje niet serieus nemen in meespelen?

Ik denk dat het in ieder geval voor mijn / autoverkopers hun gemoedsrust beter is als manlief 
voortaan belt. Ik kreeg halverwege het gesprek zin om die knul dingen toe te gaan bijten als 'wat weet je nu eigenlijk wel?' en  'Wie hoort hier nu iets van auto's te weten!' 

Waar storen jullie je aan bij verkopers?

11 opmerkingen:

 1. Kansloos die vragen daar heb je niks aan. Rijklaarkosten werden eraf gehaald dus het gaat om autobedrijven wat weten die van een auto die hun in voorraad hebben, niks. En nee ze hebben er nooit mee gereden :)

  En als jij gegevens wilt hebben maken die ze wel aan maar of zaken echt vervangen zijn dat weet je dan toch nog niet.

  Plakset of reserve wiel dat kun je toch zelf op voorhand uit zoeken bij gegevens van een auto.

  Het lijkt mij verstandig dat jullie echt iemand meenemen die verstand van auto,s heeft en een auto koop je niet per telefoon die moet je zien, voelen ervaren en zo kun je eerdere slecht schades ook tijdig ontdekken en bv achterstallig onderhoud zien en dat zie niet per telefoon en dat gaat een gladde autoverkoper jouw niet vertellen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij gaan ook echt wel kijken hoor, maar geen zin om een heel eind te rijden voor piet snot.

   Verder is het gewoon ook wennen. Bijna alle auto's die we tot nu toe kochten, waren rechtstreeks van een particulier.

   Verwijderen
  2. Maar waarom zo ver zoeken ? Als ik hier rond mijn woonplaats tot 25 km kijk heb ik al duizenden auto,s tot mijn beschikking. Ik heb wel eens meer dan 50 auto,s beken voor aankoop dus wil je graag dicht bij de deur dit bekijken.

   Auto,s kopen van particulier vindt ik erg goed idee, ik koop altijd van iemand die hem minstens 5 jaar in bezit heeft dan kan hij ook een stukje onderhoud overleggen. Iemand die maar een jaartje of 2 meer rijd gaat vaak niet investeren in auto die hij/zij weg doet.

   Tja en die banden dat vindt ik niet zo heel belangrijk of er op de voorste 2, 6 mm zitten en achterste maar 4 er zijn veel belangrijker dingen. Motor/remmen/ algehele staat van onderhoud/ verborgen schades/ carrosserie staat/ophanging wielen veren/schokdempers etc.

   Mijn ervaring leert dat ook particuliere verkoper hun auto goed aanprijzen hij moet verkocht worden dus de roest die je wel ziet daar wordt telefonisch nooit wat over gezegd en dat staat ook niet in de advertentie.

   Rij zelf alweer bijna 8 jaar in mijn laatste auto en mijn vrouw bijna 4 jaar in haar ''botswagentje'; van slecht 800 euro :)

   Succes met zoeken !!!

   Verwijderen
  3. De prijs in Zeeland scheelt zo 1000 euro met de prijs in de randstad... Daarvoor rij ik wel.
   Sowieso is de dichtsrbijzijnde dealer hier minstens 20 km verderop en is er simpelweg minder aanbod qua bedrijven en autoverkopers als in de randstad / brabant.

   Verwijderen
 2. Vind de vragen een beetje vreemd, en kan me heel goed voorstellen dat een verkoper niet weet of er een reservewiel in ligt of plakset bij zit.
  En hoeveel profiel er op een band zit weten ze zo natuurlijk niet, dat ze voldoen aan de apk eisen is voldoende. ( kan je altijd zelf even kijken )

  deb

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lastige is, dat auto's in onze provincie gewoonlijk wat duurder zijn tweedehands, dan in bijvoorbeeld Brabant of de Randstad. Dus kijken we via internet wat verder weg en willen we eerst eea weten voordat we ervoor gaan rijden.

   Verder vind ik dat een verkoper best wat moeite mag doen voor een potentiele klant. Het gaat inmers nie om bedragen van 3 tientjes...
   Dus ja: ik verwacht dat een verkoper even gaat kijken hoeveel proiel er op die band zit. Doet hij dat niet, weet hij me niks te vertellen en wordt er vaag gedaan, dan wil ik daar al niks meer kopen.

   Wat dat betreft was het telefoongesprek informatief genoeg...

   Verwijderen
 3. Wij trekken er meestal een zaterdag voor uit als het zover is. In de weken ervoor weten we al wat voor merk en model het moet worden. Dan is het een kwestie van aanbd screenen op internet en dan de keuze maken. Waar heb je een goed gevoel bijen hoe rijdt de auto? Telefonisch info inwinnen hebben wij nog nooit gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat knap da je in 1 zaterdag een auto koopt. Wij lopen er of zo in 1 keer tegenaan, of moeten goed zoeken. Deze keer gaat het gewoon ook wat moeizaam.

   Verwijderen
 4. Sommige dingen kunnen per telefoon al besproken worden en daarna in het echt gaan bekijken.

  Geef groot gelijk, dingen zoals de banden en alles kunnen ze met 1 muisklik zo in de computer opzoeken, betekent dat degene die daar over gaat of bezig was met een klant of er gewoonweg niet was.

  Gewoon op de manier doen die het best voor jullie bevalt, hun horen dit niet vreemd te vinden want een echte gehaaide koper zal van te voren ook belletje plegen en navraag doen.

  Neem het ze niet kwalijk, degene die erover gaat was er jammer genoeg niet.

  Ben benieuwd wat jullie koop wordt!

  Veel Liefs en Fijn weekend!

  Ruby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn er uiteindelijk toch niet meer heengereden. Die verkoper was vrij jong, maar op een eerder mailtje was ook al niet gereageerd en dan houd het op.

   Verwijderen
 5. Wij hebben ook wel eens naar de andere kant van het land gebeld voor een auto. De verkoper (een kleine garage) was heel eerlijk over de staat van de auto en wat er aan moest gebeuren (o.a. koppeling vervangen). Uiteindelijk een paar dagen later erheen gereden en gekocht want ik had een goed gevoel na het gesprek met de verkoper.
  Wij rijden er nu al weer 5 jaar in rond en zijn nog altijd blij met de auto.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen