Pagina's

zondag 15 september 2013

Slecht met restjes

Vanavond ruimde ik de koelkast weer eens op en moest tot mijn eigen ongenoegen weer het een en ander weg gooien.Een vergeten restje mais en een half pannetje bramen die ik glad vergeten was.

Regelmatig worden er zo etenswaren weg gegooid. Geen bergen en geen zaken die me de kop kosten, maar het is zo vreselijk irritant!

Ik probeer al een poosje om hier beter mee om te gaan, maar heb er nog geen handvatten aan kunnen vinden. Koken volgens een weekmenu lukt hier niet. Manlief en ik wisselen elkaar ad random af met koken en manlief kookt niet graag volgens recept en maakt andere dingen dan ik. Wij beiden zijn lichtelijk chaotisch en zien ook voor in de koelkast geplaatste potjes makkelijk over het hoofd (of denken dat dat morgen wel komt).

Zucht.... tips zijn welkom. 

22 opmerkingen:

 1. Ik heb een lijstje met wat ik wanneer geopend heb, welke bederfelijke waar, en welke restjes er zijn.
  Dat hangt op de deur. Wonderlijk genoeg gooi ik sinds dat lijstje er is niets meer weg. Eerder vergat ik wel af en toe een restje.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op vaste dagen (twee keer) in de week restjes eten misschien?
  Ik zet zelf ook de restjes op een vaste plank in de koelkast. Scheelt mij ook. Maar ja ik ben niet echt chaotisch. Elke plank heeft zo zijn vaste indeling en daar moet je wel consequent voor zijn.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een vaste plank voor wat dan ookis hier niet echt haalbaar.

   Alleen groenten en zuivel hebben hun eigen plek (zo ongeveer)

   Verwijderen
 3. Speciale plek voor restjes in de koelkast maken? Bijvoorbeeld een plank ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben zelden restjes maar als er dan toch eens 'iets' over is, verwerk ik dat in de volgende warme maaltijd, soep of wordt het restje gewoon met de boterham 's avonds opgegeten. Als er een restje is, wordt het zeker niet weggegooid want eten weggooien, vind ik zonde... Op de duur is het een gewoonte om, voor je het dagmenu bepaalt, eens te kijken of je nog een restje van vorige maaltijd over hebt of er eventueel groenten of fruit in de koelkast liggen die best eerst verwerkt worden.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoals macmama al zei: meteen in de vriezer. Zo gaat het hier ook en met enige regelmaat haal ik dan een aantal (boter)bakjes met verrassingseten uit de vriezer. Als 't nodig is qua hoeveelheid een blik soep erbij en hup... een maaltijd die bijna niets kost!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelijkinvriezen is idd handig.

   Kan ook met slagroom (restjes slagroom vergeet ik nogal eens).

   Zou je mais ook in kunnen vriezen?

   Verwijderen
 6. Eenmaal per week kliekjes met restjes eten. Dat werkt bij ons prima. En bederfelijke zaken als zacht fruit meteen ge bruiken of anders invriezen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien een herinnering in de telefoon (of agenda zetten)op zijn laatst een dag voor de "overdatum" dag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat werkt niet echt. Soms ben ik dan niet thuis, kookt manlief of vergeet ik het alsnog.

   Verwijderen
 8. Ik heb bij de aaa ceee tion koelkaststickers gekocht. Van iedere weekdag is er een stickervel met daarop de dag en een wit vlakje. Ik plak het op het deksel van het te bewaren product met de datum erop. Het wordt daardoor wat overzichtelijker. (en toch gaat er nog wel eens iets de afvalbak in.....helaas)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit klinkt haalbaar. vaak gaan er ook dingen weg, omdat ik niet weet hoe lang ze al geopend in de koelkast staan.

   Verwijderen
 9. ik bewaar restjes altijd voor de lunch de volgende dag omdat ik dan toch alleen eet en als ik ze dan ook niet op eet gaan ze de vriezer in voor de keren dat ik alleen eet en geen zin heb om voor een persoon te gaan koken dan hoef ik zon restje alleen te ontdooien en te verwarmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hier zijn de restjes noit genoeg voor een andere maaltijd dus t meeste gaat weg... meestal schat ik de hoeveelheden aardig goed in.. (niet altijd)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor in de vriezer gebruik ik boterbakjes. Heb een rol schilders tape en dat gebruik ik om op het boterbakje te schrijven wat er in zit.
  Schilders tape kost bijna niets zeker in vergelijking met stickers.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn man kookt ook heel anders dan ik! Andere gerechten en ook veel rommeliger. (vind ik)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. in het weekend maak ik voor de eerste 3 dagen van de week een menu en doe hiervoor boodschappen. Voor de donderdag voorzien we geen 'warme maaltijd' op voorhand (we hebben die dag ook het minste tijd om te koken) en eten dan de restjes op. In jouw geval kon dat een omelet met mais zijn en daarna een yoghurt met besjes. Als je daarmee niet genoeg hebt kan je een oude boterham toasten of een bakje soep uit de diepvries halen. Soms zijn het rare combinaties maar eten is eten :-). Op die manier lukt het bij ons nu beter. Margay

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe inkopen voor een week, anders kost he me teveel tijd en gedoe.

   Maar kan wel na 3 dagen natuurlijk wel steeds restjes eten...

   Ik ga hier eens over nadenken...

   Dank je wel!

   Verwijderen
 14. Dank jullie wel voor de tips! Ik ga hier eens over peinzen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb de reactie's niet gelezen, maar ik stop altijd wat over is in de vriezer. Soms maar een eenpersoonsportie. Op dagen dat het mij dan uitkomt haal ik de portie's eruit. Soms dus wel 4 potjes en mag iedereen kiezen wat hij/zij eet.
  Gratis en voor niks.

  BeantwoordenVerwijderen