Pagina's

donderdag 5 september 2013

Sjoemelen met vlees

Net de documentaire gekeken van Zemla: sjoemelen met vlees en me weer eens verbaast. Wat zit onze maatschappij toch rot in elkaar.

In de pers wordt vooral het sjoemelen met het 'Beter leven keurmerk' genoemd. Persoonlijk vind ik dat zeer kwalijk, maar het is maar een stukje van de stronthoop. De keurmerkloos etende burger kan met dergelijke nieuwsberichten nog denken dat ie goed zit, maar de dubieuziteit gaat verder dan het frauduleus labelen van voedsel.

Vlees wat 3 jaar in de vriezer ligt en daarna met een beetje bijsnijden weer wordt verkocht, vlees wat op het gemakje op en neer naar Italie is geweest en waar de vreemd gekleurde delen voor de doorverkoop maar even weg worden gesneden. Poep op vlees (40-60% van het vlees) waar niet hygienisch mee wordt omgegaan (met daardoor kans op e-colibacterie).

Medewerkers die stuk voor stuk niet op tv durven uit angst voor repressailles ( ontslag / maar ook angst voor verdere persoonlijke repressailles jegens zichzelf of hun gezin).

Een 'onafhankelijke' keuringsdienst (natuurlijk ook al geprivatiseerd) met directieleden van de grootste slachthuizen in het bestuur, met vleeskeurders die hun mond moeten houden, niet goed hun werk kunnen doen (en daardoor vlees van zieke dieren er niet uit kunnen halen)  en geen melding mogen maken van misstanden enz. enz.

In een woord: misselijkmakend.

Ik ben blij dat we inmiddels een vleespakket hebben van een boer, want ik hoef echt geen vlees meer uit de supermarkt. Niets meer! Ook geen (zogenaamde?) bio. Bah!

Het ergste vind ik nog dat ons politieke systeem dit soort misstanden toestaat. Door bedrijven te privatiseren die onafhankelijk zouden moeten zijn, door de positie van werknemers steeds verder te verzwakken en door toe te staan dat werknemers uit Oostbloklanden hier uitgebuit kunnen worden / Nederlandse werknemers hun baan verliezen.

Maar vooral ook door de idiote redenatie erop na te houden dat de markt zichzelf wel controleert. De markt doet dit namelijk niet. Je hebt altijd en overal kloothommels die misbruik maken van de situatie. Als dat niet zo was, dan hadden we ook geen politie nodig en waren regels overbodig. Je moet er als overheid vanuit gaan dat er gesjoemeld gaat worden en op basis daarvan je beleid maken.

Als je het beste voor hebt met je land en met je burgers tenminste...


Hebben jullie de documentaire gezien?
Wat vind je ervan? En heeft dit invloed op wat je eet of koopt?

15 opmerkingen:

 1. Ik heb hem gezien en vond het zeer schokkend. En het sterkt mij in de gedachte dat economie/winstmaken de nieuwe god is tegenwoordig. Economie is belangrijker dan volksgezondheid.
  Echt vreselijk.
  Gelukkig eet ik nog maar 1x in de week vlees en dan nog biologisch. Maar ik weet niet of ik dat nu nog durf......
  Groetjes,
  Arja
  www.arjasart.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wist van deze situaties in de VS, maar hoopte dat het hier wel mee zou vallen....
  Ik heb verder de indruk dat er ook gerotzooid wordt met ander eten. Ik verdraag geen gluten en krijg reacties op voedingsmiddelen waarbij dat niet zou moeten. Meestal dierlijke producten, en die worden soms opgespoten met eiwithoudend water om het gewicht te verhogen en/of het product er mooier uit te laten zien. Ik krijg glutenproblemen bij gerookte zalm, diepvreiszalm, gerookte makreel, ham en vast nog meer dingen maar eet daarom liever zoveel mogelijk plantaardige basisproducten.

  Ik ga de docu nog zien. Ik vraag me af of ik het vlees wat nog in de vriezer, nog wordt gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij eten sowieso vooral vega, dus ik maak me er voor mijn eigen gezondheid weinig zorgen. Maar vind het wel heel kwalijk dat dit gewoon kan gebeuren in een land als Nederland! Bah!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet nog kijken,maar ga dat enkele stukje vlees voortaan maar bij de bio-boer kopen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb een stuk in de krant gelezen over de documentaire en ga hem zeker nog even kijken. Maar op al die momenten, ook na het paardenvleesschandaal, ben ik steeds blijer dat ik al jaren geen vlees meer eet. Maja wordt er niet ook met mijn groente gerommeld en is mijn sporadische vegaburger wel echt vega?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb de docu gezien, vind het niet gek dat ik het vlees van de straat opraap ( roadkill ) en met een gerust hart opeet, voor ons geen vlees van een dier dat punt 1 een heel erg slecht leven heb gehad en 2 ook nog eens slecht en ondierlijk word geslacht, en 3 geen respect voor het vlles/eten, geef ons maar een konijntje van de jager en anders hebben we hier heerlijke verse eitjes van onze eigen kippetjes, geen vlees vinden we ook niet erg, het moet niet, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb de documentaire nog niet gezien, maar er wel over gehoord. Alleen de verhalen klinken al huiveringwekkend. Bah.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vreselijk, waarom kan dit zomaar in ons land! Blij dat ik al jaren geen vlees eet!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het was echt schokkend om te zien. Wij eten [aten] af en toe nog wel bio vlees uit de super, maar als ik het goed begrijp is ook dat helemaal niet zo zeker bio. Verder bestellen we sinds enige tijd bij cowporation en daar voel ik me beter bij...maar nu ga ik overal aan twijfelen. Toch maar nóg minder vlees dan die 1 a 2 x per week misschien zei ik tegen manlief. Die is het gelukkig helemaal eens, dus ik ga weer lekker op jacht naar fijne vegetarische recepten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was al gestopt met 'bio' vlees uit de supermarkt omdat het gehakt van de D.irk een paar keer wat wittige delen bevatte. Niet vlezig, maar anders. Iets wat ik bij de biologische thuissuper / het vleespakket nooit heb. Alsof er papieren zakdoek doorheen gemalen was.

   Kan ook best iets anders zijn, maar ik was er vies van en koop dus al een poosje geen biovlees meer in de supermarkt. En sowieso steeds minder.
   Alleen van de melk moet ik nog eens af...

   Verwijderen
  2. bah, dat klinkt vies. Melk drink ik eigenlijk nooit, daarvan heb ik altijd alleen een pak lang houdbare staan voor pannenkoeken e.d. Yoghurt was wel favoriet maar daar kan ik niet meer tegen, krijg ik ineens enorme krampen van.
   Vind je melk echt lekker om te drinken? Of is het meer een gewoonte?

   Verwijderen
 10. Weet je, het 'vleespakket van de boer' wordt ook ergens geslacht en hoe gaat dat dan? Ik koop ook bij cowporatation en soms bij heldervarken en vraag me nu af waar dat vlees geslacht wordt en of dat dan okee is? Aan de andere kant: als 60% poep bevat, en ik ben er nog nooit ziek van geworden dan zal het wel meevallen (hoop ik). Het zijn altijd hele moeilijke keuzes vind ik!
  Maar misschien wordt er net zo hard gerommeld met bio-groente, als de vraag groter is dan het aanbod krijg je misschien ook wel bio-groente met een leuk label maar stiekum bespoten met van-alles-en-nog-wat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga idd wel vragen waar / wie er slacht.

   De slagerij in het dorp slacht nog zelf en kan precies zeggen van welke boer het vlees is + zelfs waar de dieren in de wei staan.

   In de documentaire leek er strenger gecontroleerd te worden bij de kleine slachters.

   Verwijderen
 11. Eerlijk gezegd vond ik de 'kleine' slachter uit de documentaire wel heel goed overkomen. Ik kan er eigenlijk nooit naar kijken, zeker niet zonder enige schaamte dat ik daar zelf gebruik van maak, maar vond dat er daar wel respectvol met de dieren en karkassen omgegaan werd. Als er zo geslacht wordt bij de bio slager/cowporation én de dieren hebben een dierwaardig bestaan gehad dan kan ik nog wel leven met af en toe vlees eten. Maar het blijft lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan niet naar dat soort documentaires kijken zonder helemaal misselijk te worden. Ik word al naar als alleen al de foto's van de geslachte dieren zie. Dus ik kijk maar niet en ben dan al lang blij dat er van tevoren "zoveel" over te doen is geweest dat ik het net waarop Zembla wordt uitgezonden die avond héél snel voorbij gezapt ben.

  de vegetarische "slager" is het enige dat er voor me overblijft.....

  BeantwoordenVerwijderen