Pagina's

vrijdag 27 september 2013

Rust, zon en....

aardappels!

Eigenlijk wilde ik vrijdagochtend even snel een poetsrondje doen, maar manlief bleek nog een klusdag in gedachten te hebben en dus ben ik vanmorgen het huis ontvlucht naar een vriendin.

Op de heenweg zag ik dat er aardappels gerooid werden en op de terugweg waren ze net klaar. Ik was de eerste raper op het veld en dat leverde een goede opbrengst op.

Het huis is nog steeds niet gepoetst (hoewel manlief wel het hele huis gestofzuigd had toen ik thuis kwam, erg fijn!), maar de wintervoorraad aardappelen is grotendeels binnen. Volgens mij is de opbrengst rond de 60 kilo en daar komen we een heel eind mee. Niet gek voor 2 uurtjes rapen!

Overigens is het rapen niet alleen leuk voor de opbrengst. Ik heb ook oprecht genoten van de zon en de stilte die midden op zo'n akker heerst.

Tips voor startende rapers:
- Misschien overbodig, maar je mag natuurlijk pas rapen als de boer klaar is. Ga vooral niet tussen trekkers doorlopen: niemand zit te wachten op een ongeluk. Pak zeker ook geen aardappels of uien van een veld wat nog niet gerooid is. Dat is namelijk gewoon diefstal. Daarbij: je bent te gast op iemand anders zijn land, dus gedraag je daar ook naar.
- Hou vooraf in de gaten waar de aardappel- en uienvelden zijn.
- Hou in de gaten wanneer de oogst begint. Aardappels en uien worden in rap tempo veld na veld geoogst. Als de oogst begint, dan zullen de velden die je in de gaten houd ook snel aan de beurt zijn. Overigens zien aardappelplanten er vlak voor de oogst beroerd uit: deze worden kapotgespoten en ogen vlak voor de oogst als verdorde struikjes. Hoe beroerder de struikjes eruit zien, hoe groter de kans is dat er op korte termijn geoogst gaat worden.
- Zorg dat je er als eerste bij bent: de grote aardappels en uien zijn het eerste weg, je bent echt niet de enige raper.
- Zorg dat je standaard een grote boodschappentas en / of een emmer in je auto hebt liggen om de aardappels richting auto te vervoeren (of dat je goede fietstassen hebt).
- Zorg dat je schoenen bij hebt die goed vies mogen worden.
- Loop eerst eens dwars over het veld en kijk waar de grote aardappels liggen. Vaak zit er een bepaalde lijn in - je hebt bijvoorbeeld meer kans om goede aardappels te vinden waar de trekker keert
- Neem een schop mee en check de randen. Soms staan er aan de randen nog een aantal aardappelplanten die niet meegenomen zijn met de oogst.
- Geniet van de stilte op de akker!
- Leg de aardappels op een koele, donkere plek. Er moet wel lucht bij kunnen. Een kist met een jute zak eroverheen is prima. Een rieten mand met deksel / jute zak eroverheen is ook goed.

Een en ander gaat natuurlijk wel makkelijker als je op het platteland woont, dat moge duidelijk zijn...

18 opmerkingen:

 1. Een vriendin verloor bij het bukken haar dure zonnebril. Thuis miste ze hem. Dat werd een duur betaalde wintervoorraad aardappels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja je raakt zo iets kwijt op zo'n aardappelveld. Sleutels, telefoon en zonnebril moet je echt goed wegbergen, anders wordt het een duur middagje rapen...

   Verwijderen
 2. Volgens mij is dit ook gewoon diefstal al voelt het wellicht anders. Of je moet natuurlijk toestemming hebben gekregen van de eigenaar. 60 kg is wel wat meer dan alleen een paar losse aardappels rapen.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook - dat moet je toch expliciet aan de boer vragen? Als boer zou ik wel willen weten wie er allemaal over mijn land gaan struinen.

   Verwijderen
  2. Het is een oud gebruik.

   Daarbij is het zo eenvoudig niet om in the middle of nowhere de bijbehorende boer bij een akker te vinden (ik heb een paar keer de bijbehorende boer gezocht voor een ontsnapte / dode / ondersteboven liggende schapen. Denk maar niet dat iedereen hier weet welk land precies van wie is.... Dat kan een behoorlijke speurtocht zijn.

   Verwijderen
  3. Het lijkt idd diefstal maar als jij ze niet raapt dan doet een ander dat wel of ze rotten op het land en dat is ook niet bevorderlijk voor de oogst van het jaar erna;-) zijn er geen mensen die je gezien hebben? Ik heb er vorige week ook twee emmers geraapt en die stilte was idd zalig maar voelde mij toch niet helemaal op mijn gemak;-)

   Verwijderen
  4. De boer reed volgens mij nog langs met de trekker en er kwamen na een uurtje ook andere mensen het akker op om te rapen. Het akker lag tegen het dorp aan, aan de doorgaande weg, dus er zijn heel wat mensen langsgekomen.

   Voel me er wel bij op het gemak: ik doe immers niets wat niet mag.
   Had dat ongemakkelijke wel toen ik begon met rapen.

   Verwijderen
 3. mag je zomaar rapen dan ? heb je geen toestemming nodig van de eigenaar ? , ben benieuwd, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier mag je gewoon rapen (Zeeland). Hoe het elders in het land zit, dat weet ik niet.

   Verwijderen
  2. Ha, Nans wist niet dat je ook in Zeeland woonde. Het is inderdaad heel gebruikelijk hier. We hebben er speciaal een zeeuws woord voor, nl. koteren.
   Vroeger heb ik het ook heel veel gedaan toen ik jong was samen met mijn vader en toen ik eenmaal was getrouwd, ging schoonpa altijd koteren en kregen zijn kinderen ieder een deel. Boeren zijn juist blij als er geraapt wordt, omdat de achterblijvende aardappels anders het volgende jaar weer opkomen. Meestal staat er dan een ander gewas op het land en passen de aardappels er niet tussen.

   Verwijderen
 4. Het mag niet, je moet toestemming hebben van de eigenaar van het land/ ( of degene die het perceel huurt )
  Vaak gaan de eigenaren ook het perceel nog even langs na oogst.

  Deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor de boer is sowieso aardappels rapen fijn, die dingen komen als ze in de grond blijven zitten volgend jaar weer op tussen andere gewassen en dat is vervelend met oogsten.

  Van de week ook, hele rijen uien zaten nog onder de grond, maar het veld was al leeg, dat blijft dan gewoon liggen....

  Als ik boer was, zette ik een bordje langs de weg dat men mag rapen voor een x bedrag per zak ofzo...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of als de boer een vrijgezel is - er zijn er meer die op die manier aan de vrouw zijn geraakt, lees er je klassiekers maar op na ;-)

   Verwijderen
 6. Ha Valhalla, dat had ik me ook al bedacht.

  Aan de anderen: misschien verschillen de gebruiken per regio, maar hier is het normaal als je aardappels raapt na het oogsten. Ik ben echt de enige niet op het veld en ook echt de enige niet die zijn hele wintervoorraad daar vandaan haalt.

  De boeren zijn hier echt te druk om na de oogst nog met een emmertje over het land heen te lopen. Al wat er na de oogst nog ligt, ligt er om weg te rotten.

  Mijn moeder (boerendochter) snapte de eerste winter juist niet waarom we niet raapten op het buurakker. Eerst stonden wij ook skeptisch t.o.v de legaliteit van het rapen, maar hier is het normaal om dat te doen.

  Neem de tips of laat ze: ik raap ondertussen vrolijk door!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aardappels rooi je met een vork.. Met een schep hak je de wortels aan gort en de aardappels mogelijk ook..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar ook... ik pas het aan.
   Dank je voor je opmerking.

   Verwijderen
 8. ik heb van de week mijn eigen aardappels gerooid , dat koste mij ook niets ,ik had namelijk in het voorjaar een paar aardappels vergeten op te maken en ze waren te ver uitgelopen om ze nog op te eten , ik zette de 3 aardappels in een grote planten bak en haalde er deze week 2 aardige maaltjes uit. dus volgend jaar ga ik dat maar weer eens herhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigen aardappels zijn inderdaad ook erg fijn!
   Leuk die twee maaltjes van eigen 'erf'!

   Verwijderen