Pagina's

maandag 30 september 2013

Planning en organisatie


Het is hier al een poosje beredruk met werk, geklus in huis, huishouden, sociale dingen en duizend klusjes die eigenlijk ook nog moeten. En dan nog de dingen die ik wil doen om me senang te blijven voelen.

Ondertussen werd ik steeds onrustiger van de groeiende lijst met dingen die ook belangrijk zijn, maar waar ik maar niet aan toe kom.

Dit weekeinde de koe bij de horens gepakt, mezelf streng toegesproken en gestart met het op zondag maken van een weekplanning (waar ik me aan moet houden!). Elke dag doe ik iets extra, naast de dagelijkse dingen die ik beter bij wil houden. Per week wil ik kijken wat de meest belangrijke klusjes zijn om te doen.

Dagelijks terugkerende dingen zijn het opruimen van de woonkamer en keuken, spullen klaarleggen voor morgen en zo nodig een wasje draaien of ophangen.
Ik moet zeggen dat het nu al rust geeft. De dingen die ik van mezelf vandaag na mijn werk moest doen zijn gedaan (kaartje sturen, koelkast schoonmaken en vakantiekind bellen) en dus is de avond vanaf 20.00 uur vrij met een voldaan gevoel.

De aanstichter van dit alles is mijn broer, die ik dit weekeinde bezocht. Ik verbaasde me erover wat hij met een volle werkweek en groot gezin toch nog aan klussen gedaan kreeg. Zijn reactie:'ik plan het gewoon in' zorgde bij mij voor een ahaa moment.

We plannen een aantal dingen dus gewoon maar in...

Hoe gaan jullie om met het spanningsveld tussen tijd, wensen en verplichtingen?

11 opmerkingen:

 1. Tja, eerlijk gezegd blijft dat voor mij ook lastig. Als ik het achter-de-feiten-aanlopen helemaal beu ben, maak ik een lijstje, en begin ik met prioriteit A, dan B en zo verder. En ga ik iedere dag bekijken wat ik die dag kan doen.
  Vaak heb ik al een nieuw lijstje voordat het oude helemaal is afgewerkt. Maar de belangrijkste dingen zijn dan in ieder geval gedaan.
  Ik denk dat ik een nieuwe deadline ga stellen voor de babyfoto-albums: voordat ze gaan trouwen... Gewoon de moed erin houden, wat vandaag niet is komt morgen wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha foto albums, daar doe ik dus al niet aan... Voor de vakantiekinderen had ik zo'n insteekmapje gekocht en daar alles ingeschoven.

   Hoeveel jaar heb je nog voor die foto's?

   Verwijderen
 2. Als het even kan, doe ik elke dag iets extra's bovenop het gewone dagelijkse werk. Meestal bedenk ik van te voren wel wat ik ga doen, maar soms gebeurt het ook spontaan en lokt het ene werkje het andere uit.
  Op de een of andere manier houdt het me ook fit en ben ik ook trots als die extra klusjes gedaan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat dit hier ook zo werkt, maar dat is even in het slop geraakt.
   Hopelijk lukt het om dat ritme deze herfst weer op te pakken.

   Verwijderen
 3. tijd is overal hetzelfde 24 uur, wensen zijn fijn om te hebben en verplichtingen doe ik niet aan, dat leeft leker relaxed en heb ik dus alle tijd om dingen te doen, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marion,
   Bedoel je dan dat je gewoon niet klust / geen administratie doet als je daar geen zin in hebt? Hier liggen namelijk altijd van die klusjes als een evaluatieformulier van europa kinderhulp, die nog ingevuld moet worden, de auto willen we vervangen (=uitzoekwerk), er is een cursus rondom adoptie waar ik heen wil, het gras moet nog gemaaid worden en er moet nog een verzekering worden aangepast enz enz....

   Eat doe jij dan met dat soort dingen?

   Verwijderen
 4. Ook hier is planning het toverwoord. Inmiddels ben ik aan het testen om een ruimte per dag te doen qua schoonmaken (zolder, slaapkamer, douche, etc.). In twee weken ben ik dan door mn hele huis. En per dag een extra klus. Dus iets uitzoeken, administratie bijwerken. Daar heb ik een lijstje van en elke dag pak ik minstens één ding daarvan.

  Ik denk dat het vooral belangrijk is om voor jezelf een goed ritme te hebben, maar zie die maar eens te vinden! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een planning helpt mij ook erg. Het geeft een gevoel van controle en overzicht waardoor de spanning en stress minder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Plannen en regelmaat. Elke dag een klusje gepland. En regelmaat als bijvoorbeeld elke tweede zaterdag het beddengoed verschonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Plannen en regelmaat. Elke dag een klusje gepland. En regelmaat als bijvoorbeeld elke tweede zaterdag het beddengoed verschonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik plan niet zo veel, ik leef heerlijk met de dag. Ik maak me niet zo gauw druk om het huishouden oid, komt het niet vandaag dan komt het wel morgen. Het enige waar we hier wel regelmaat in hebben is het eten, 3 maal per dag. En dat de kinderen (helaas) naar school toe moeten.
  Groetjes Esmee

  BeantwoordenVerwijderen