Pagina's

vrijdag 13 september 2013

Mag het er zijn?

Gisteren was zo'n echte hormonale rotdag, waarbij ik met 2 verkeerde benen uit bed stapte en de boel de rest van de dag ook niet verbeterd kreeg.

Gelukkig heb ik vrijwel nooit van dat soort dagen. Meestal ben ik goedgehumeurd en een eventueel licht ochtendhumeur is na een tweede mok koffie echt wel weg. Vandaag was er echter geen helpen aan: het was typisch 'zo'n dag'.

Nou kun je op dat soort dagen meerder dingen doen:

 1. Thuis blijven en met je hoofd onder de dekens gaan zitten 
 2. Iedereen uitfoeteren die ook maar even in je buurt komt
 3. Een nepglimlach opprikken en net doen alsof er niets aan de hand is, tot je bij situatie nr 5 huilend (of vloekend) de deur uitstormt.
 4. Aangeven dat je echt je dag niet hebt en de omgeving verzoeken hier rekening mee te houden en er zelf maar zo'n beetje het beste van maken.

Eigenlijk had optie nr 1 mijn sterke voorkeur, maar dit was een onhandige dag om niet te gaan werken. Dus koos ik voor optie nr 4.

De dag verliep van voor tot achter enigszins moeizaam (compleet met niet werkende apparatuur, een niet meedenkende serviceafdeling, een massa telefoontjes en adhoc dingen en een collega die me met veel druk een haastklus in de schoenen probeerde te schuiven). Maar hoewel ik hier en daar wat pinnig ben geweest (met bliksemende ogen), is er niemand uitgefoeterd en heb ik geen heel foute opmerkingen gemaakt. En dat terwijl er aardig wat gedoetjes waren. Wel was ik duidelijk van de leg.

Al met al een dag waarvan ik er niet teveel van hoop te hebben, maar toch voelt het goed dat die onbalans er mocht zijn van mezelf. Ik heb mezelf namelijk ook niet uitgefoetert voor geblunder hier en daar en ook het humeurige mocht er zijn.

En dat brengt me tot het volgende: op van die dagen dat jij eigenlijk boos, verdrietig of gewoon van slag bent, wat voor optie kies jij dan?
En mag dat gevoel / die onbalans er dan zijn?
Oftewel: Mag jij van jezelf je eigen imperfecte zelf zijn?


15 opmerkingen:

 1. Ik heb soms ook wel een baaldag. Maar meestal ga ik dan hardlopen, en daarna voel ik me beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik loop al een paar dagen met zo'n donderwolk boven mijn hoofd. Lichamelijk gaat gewoon ff niet zo lekker (veel maagzuur, waarschijnlijk een blaasontsteking en oververmoeid) en dan kan ik gewoon weinig hebben. Maar ik probeer het altijd heel erg bij mezelf te houden en andere mensen er niet teveel mee lastig te vallen. Alleen sander, bij wie ik 100% mezelf ben, merkt het dan wel vaak, omdat ik dan juist bij hem ff uit mijn slof schiet. Dus optie 3 past denk ik het beste bij me.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja natuurlijk mag ik kwaad of verdrietig zijn van mezelf. Niet mogen lijkt me verdringen.Meestal onttrek ik me zoveel mogelijk aan gezelschap en merk,dat het met rust vanzelf weer wegtrekt. En wonderlijk,dat dan vaak je fijne motoriek ook verstoord is. En er dingen uit je handen vallen of je stoot je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms heb ik ook zo'n dag, denk ik; en als ik dan aan het werk ga, valt het allemaal toch weer mee en komt er ineens iets langs waardoor ik toch weer vrolijker word. Niet altijd, maar soms. Dat geeft me vaak hoop op dit soort dagen: "misschien voel ik me straks weer beter".

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Nans,

  Leuke blog! Mijn vrouw en ik zijn allesmetkorting.nl begonnen, een site waar je eenvoudig online aanbiedingen met elkaar kan delen. Je kan er nog wat mee verdienen ook. Misschien vind je het leuk om hier een keertje over te schrijven? gr. Pieter
  info@allesmetkorting.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel herkenbaar... Moeilijk moeilijk. Mijn voorkeur is inderdaad nr 1 maar dat gaat niet als je moet werken. In de praktijk wordt het dus nr 3, waarbij mijn honden dan soms het ontploffen moeten ondergaan, omdat ik moeilijk mijn thuiszorgcliënten kan gaan uitfoeteren :-/

  Nu probeer ik, geïnspireerd door een boek op boeddhistische inslag, te accepteren hoe ik me voel. Oefenen....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mmmm, merk bij mezelf dat ik de laatste tijd snel boos en geïrriteerd ben. Een kleinigheidje dat tegenzit op mijn werk, maakt dat ik bijna ontplof. En dat ken ik niet van mezelf, maar ik denk dat het goed is dat ik er aan toegeef, ook collega's zagen dat ik niet altijd dat 'lieve vrouwtje'ben, en dat mag best eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toevallig schreef ik er deze week ook over. Hormonaal ontploffingsgevaar. Ik heb tabletten gehaald en voel me na twee dagen al een stuk beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een combinatie van 2-3-4.

  ik begin in de ochtend met optie 2, dat is dus snauwen tegen mn vriend, dan vervolgens optie 3 op mn werk, als ik dat na meestal 10 min niet meer volhou, dan gaat optie 2 weer in..om vervolgens optie 4 te nemen en het eea uit te leggen.. en dan soms weer optie 3 als ik thuis kom, om het goed te maken van de optie 2 in de ochtend...maar dan kan natuurlijk weer gelijk resulteren in optie 2 bij een verkeerde opmerking/blik/uitleg/vraag...vervolgens gaat optie 4 weer in..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahaha misschien ook 'ns starten met optie 4 mensen kunnen het naar mijn ervaring heel goed hebben als je af en toe zegt dat je je dag niet hebt.

   Overigens herkenbaar hoor!

   Verwijderen
 10. voordeel, als ik zo'n dag heb..... ik sta 's morgens op en dan is er niemand die tegelijk met mij opstaat. Dus ik val niemand lastig.
  Op mijn werk zit ik lekker alleen op het kantoor dus ik kan alleen mijn beeldscherm vol foeteren, ergeren wat al niet meer.
  Tegen die tijd dat er koffie is, is het 'buitje' alweer over. (soms niet en dan pms we gewoon door tegen het beeldscherm) ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als er hier zo'n dag is, dan slik ik valeriaan in pilvorm, en dan heb je er nog twee soorten van de "gewone" en de extra sterke, die laatste is alleen als er echt veeel stress is
  ner.vo.vit en ner.vo.vit fo.r.t.e van bi.o.n.a.l. helpen goed, en zorgt er voor dat je je een stuk beter voelt.

  Hopelijk is je weekend een stuk beter ;)

  Veel Liefs,
  Ruby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het weekeinde is een stipuk beter dank je.
   Die van die valeriaan ga ik onthouden.
   Hoewel k tegelijkertijd wel vind dat het af en toe best mag: zo'n dag.
   Ik bedoel: als je altijd rustig, begripvol en redelijk bent, dan wordt je ook een beetje eng. Af en toe zo'n off-day maakt je menselijk.

   Verwijderen
 12. optie 1 is geen optie met 2 kids thuis en zomaar vrij nemen als gastouder nemen de ouders me niet in dank af.. (en lost niets op met eigen kids thuis :p dus alleen bij echt te ziek om te werken..) dus hier moet optie 4.. er het beste van maken en het dochter uitleggen (anderen nog te jong) en dan rust pakken op momentne dat vriend thuis is, ff lekker in bad of boven op bed even een opgenomen serie kijken oid. en lekker eruit met de kids overdag ipv thuis blijven hangen (als t weer zich daarvoor leent...)

  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen