Pagina's

vrijdag 23 augustus 2013

Overvloed door spaarzaamheid

Laatst bedacht ik mij dat spaarzaamheid op verschillende manieren voor overvloed zorgt. Niet alleen kom je beter uit met je geld, spaarzaam zijn met wat je hebt geeft soms ook een gevoel van weelde omdat je langer doet met wat er is.

Neem theezakjes: ik hou van lekkere thee. Zelf hebben we meestal eenvoudige Chinese groene thee met soms een zakje citroenthee van Simon L.evelt voor de verwennerij. We zijn vrij zuinig met ons theegebruik en houden beiden van slappe thee, dus een theeknijpertje of theezakje gaat wel een dag of 2-3 mee.

Laatst kreeg ik van verschillende kanten zomaar 4 soorten echt lekkere kruidenthee. Als je er 1 zakje per kopje doorheen jast, dan zijn 4 van die pakjes zo weg als je dagelijks thee drinkt. Hier doen we daar echter schijnbaar eindeloos mee en dus geniet ik al tijden van een uitgebreid thee assortiment.
En dat voelt zo weelderig: al die lekkere thee, die we zomaar hebben gekregen en die ook maar niet op lijkt te raken.

Ook de bulkvoorraad amandelen geeft mij dat gevoel van overvloed. Ik ben dol op amandelen, maar het is altijd wat ingewikkeld om hier een pondje of meer te kopen en dus zit er vaak ruime tijd tussen het opraken en de aanschaf van een nieuwe zak amandelen. Niet meer dus... op dit moment staat er nog ruim 4 kg aan biologische amandelen in de voorraadkast. 4 kilo om mee te bakken, door de zelfgemaakte muesli (ook iets wat een gevoel van overvloed geeft trouwens) te doen of gewoon een handje van te nemen. Het gaat niet hard met die 4 kilo, want zoveel snoepen we er nou ook niet van, maar het IS er en dat is heel fijn.

Herkennen jullie het gevoel van overvloed door spaarzaamheid?
En waar zit 'm dat bij jullie in?

10 opmerkingen:

 1. Een volle fruitmand en groenten in de koelkast...
  Dat maakt dat ik me rijk voel.
  En natuurlijk...tijd met elkaar/vrienden. Samen koekjes bakken en twee theepotten thee erbij en dan smullen of met zelfgemaakte popcorn "bioscoopje" spelen met een opgenomen film van tv. Ja, dat voelt rijk.
  O, wat ik ook een luxe vind, vergelijkbaar zoals voor anderen een glas champagne, is een glas bubbelwater met groene ranja. Werkelijk, een tractatie...en het kost bijna niks.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik herken het hoor! Nu we echt heel zuinig aan doen, is het echt luxe om zelf iets te bakken of eens iets extra te kunnen kopen als je wat geld overhoud. Deze maand hebben we nog 51 euro dus nooit meer allemaal nodig nu de maand al bijna om is.
  Dus ik kan vandaag onszelf verwennen met iets extra lekkers voor bij de koffie ofzo. Weet nog niet wat het wordt maar alleen al het idee! Dat vind ik echt super, ben er zo blij mee als een kind.
  En wat ook luxe voelt is dat mensen zomaar eetbare spullen of soms kleding komen brengen...

  Geniet ze van jullie thee en amandelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!
   Dat het als een luxe voelt als mensen je wat geven is herkenbaar.

   Goed van je dat je geld overhoud deze maand.

   Verwijderen
 3. Als ik tegen de avond weer een schaaltje frambozen kan plukken en ze later op de avond op een cracker met zelfgemaakte chocopasta leg voel ik me helemaal rijk. Net als wanneer ik weer met een schaal pruimen van onze boom op tafel zet.
  De luxe van al het groente en fruit dat we kunnen eten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De keuze van broodbeleg (waarvan anderen weleens vinden dat het wat karig is hier) Iedere dag het moment van kiezen: kaas, appelstroop, smeerkaas soms of kipfilet... echt een rijk gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De opbrengst van onze moestuin (zoveel groente dat we naast invriezen/inmaken ook regelmatig wat weggeven), zelfgemaakte muesli die maar niet op lijkt te raken en mijn voorraad hobbyspulletjes waardoor ik genoeg creatiefs te doen heb zonder daarvoor (veel) spullen te hoeven kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gewoon met mijn vader een kop koffie kunnen drinken, met hem naar zijn nieuwe kuikens kijken en daarna op zijn tuintje een komkommer krijgen. dit geeft mij op het moment al zo'n gevoel van rijkdom .Ik ben zo blij dat ik hem nog heb .En dat hij weer rommelt met zijn beestjes en zijn tuintje!weet je ,ik zet altijd met zo'n 1 kops zakje een hele pot thee .en dan lopen er nog mensen te klagen dat de thee sterk is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een wijs woord: de rijkdom van het nog hebben van je ouders vergeet je vaak als ze nog fit zijn. Het klinkt alsof je vader ziek was. Ik hoop voor je dat je nog een poos van hem mag genieten!

   Verwijderen
 7. Wat leuk dat jullie het gevoel van weelde herkennen.
  Grappig dat het voor meer mensen op de een of andere manier ook met voedsel samengangt.

  Fijn hoor, om zo rijk te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Spullen kunnen weggeven aan mensen die het nodig hebben, genoeg eten op voorraad om het een tijdje uit te kunnen zingen, lekker met een boek in de tuin, de schoonmaakster die nu elke 14 dagen 3 uur komt.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen