Pagina's

zaterdag 10 augustus 2013

Mag een kind er soms ook even tussenuit?

De afgelopen weken las ik op verschillende plekken stukjes over kinderkampen / vakanties voor gezinnen die het financieel zwaar hebben. De reacties daarop vond ik eerlijk gezegd regelmatig schrijnend. Het motto van veel mensen is dat vakantie een luxe is en dat het dus niet hoeft.

Nou zat ik hier de afgelopen 3 weken met twee van die ventjes die hier op vakantie zijn, omdat het gezin waar ze uit komen het niet makkelijk heeft. Het is het tweede jaar dat we vakantiekinderen hebben en ik heb (ook bij andere gastgezinnen) inmiddels gezien dat er verschillende redenen zijn waarom een kind op deze manier op vakantie gaat.

Soms is het vooral om een (alleenstaand) ouder(s) te ontlasten. Veel alleenstaande moeders werken in Frankrijk, naast de zorg voor gezin en huishouden. Best pittig als je jaar rond in je uppie alles draaiende moet houden en dan ook nog eens met een lange schoolvakantie terwijl je zelf moet werken en je in een appartement woont, waar buiten spelen geen verantwoorde optie is.

Regelmatig speelt er meer in een gezin, zijn er (financiele) problemen, is er bijvoorbeeld een gehandicapt kind of zijn de ouders zwakbegaafd, ziek of op andere wijze beperkt. Dat is zwaar voor een gezin en ook voor het kind.

Wat mij opvalt is dat de kinderen heel veel opsteken in zo'n vakantie, wat kennelijk ook weer doorwerkt in het gezin / thuis. 1 van de jongens was hier vorig jaar ook. Vorig jaar heeft hij bij ons goed leren fietsen. Na de vorige vakantie kreeg hij thuis ook een fiets en inmiddels fietst hij echt goed. Vorig jaar speelde hij memory als een 4-jarige, aan het einde van de vakantie had hij hele tactieken (inclusief vals spelen) ontwikkeld. Het spel hebben we toen meegegeven naar huis, met een uitleg erbij voor zijn (Afrikaanse) moeder dat het spel het geheugen traint. Deze zomer hebben we hem monopolie geleerd.

Wat me ook opvalt: vorig jaar was dit ventje aan de mollige kant. Dat was er na 3 weken fietsen, zwemmen, rennen en weinig snoepen wel af. Op de een of andere manier is dat er ook niet meer bijgekomen. Een wonderlijk resultaat van een vakantie hier?

Daarnaast is in ons geval (beide jongens komen uit een 1 oudergezin met alleen een moeder), het contact met manlief een groot goed voor de knullen. Als hij zegt dat je sterk wordt van het eten van groenten, of dat een echte knul spullen draagt naar het strand, nou dan is dat zo en dan wordt er opeens een stuk minder gemort over sjouwen of groenten.

Als ik dan naar die zongebruinde blije koppies kijk en ik zie ze een hele middag rondsjouwen in het meer dan is dat een groot goed. Niet alleen voor hen, maar ook voor mij dat ik dat (samen met manlief natuurlijk) die jongens kan en mag bieden.

Is zo'n vakantie dus een luxe?
Nee! Voor veel kinderen is een dergelijke vakantie een pauze van de zorgen thuis.
Daarnaast: is het een luxe om eens per jaar 3 weken zomaar veilig buiten te kunnen spelen?
Ik vind dus van niet.


Europa kinderhulp is altijd op zoek naar gastgezinnen. Dus lijkt het je leuk om een Nederlands, Frans, Duits of Belgisch kind een onvergetelijke vakantie te bezorgen, meld je dan vooral aan voor volgend jaar.

8 opmerkingen:

 1. Veel reacties kwamen volgens mij op een (naar ik meen) artikel uit de Telegraaf waarin gesteld was dat het zielig is als Nederlandse kinderen niet op vakantie kunnen. Maar wat is vakantie? Eigenlijk logeren de kinderen dus bij jullie, ik denk dat de moeder van deze jongens er niet voor hoeft te betalen. Heel erg super dat jullie dit mogelijk maken. Het ging in het artikel volgens mij over betaalde vakanties, en als ouders dit niet kunnen betalen en hun kinderen voor zielig worden uitgemaakt, dan kan dat overkomen alsof je niet goed voor je kinderen zorgt. Ik denkdat daar de meeste reacties uit voortkwamen. Als je tijd hebt voor je kinderen en je kunt leuke dingen met ze thuis doen, of ze kunnen logeren is dat natuurlijk ook een fijne vakantie. Maar wat "jullie" jongens betreft, nee, dat is zeker geen luxe. Die vakantie bij julie maakt hun leven, dat van hun moeder en dat van jullie weer een stukje mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou... ik vond veel reacties wel erg uitgaan van de ideale situatie dat er een ouder was die dingen met de kinderen kan gaan doen, kinderen buiten kunnen spelen enz.

   Ik denk dat vakantie voor kinderen die het hele jaar in een apartementje wonen in een buurt waar jeniet goed op straat kan spelen toch wel iets belangrijks is.

   Kijk, hier, met het Veerse meer op loopafstand en de speeltuin om de hoek is het zo zielig niet. Maar niet ieder gezin woont zo. Overigens zijn uitjes / logeren ed wat mij betreft ook vakantie.

   Verwijderen
 2. helemaal eens met Jolanda! Kan het niet beter verwoorden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'k Sluit me heulemaal bij Jolanda aan!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kijk als je met op vakantie gaan bedoelt dat je op zijn minst 3 weken naar het buitenland moet bijv. met het vliegtuig en allerlei luxe uitstapjes, dan denk ik nee dat is niet nodig als je ouders hebt die zich de luxe van 3 weken vrij kunnen veroorloven en in die 3 weken leuke dingen met je gaan doen zoals lekker zwemmen of een dagje naar een pretpark,maar bedoel je met vakantie gewoon even lekker in een andere omgeving al dan niet in eigen land en gewoon bij een ander gezin in huis en even kind zijn als je ouders ziek zijn of alleenstaand en geen geld hebben of als je een gehandicapt of ziek broertje of zusje hebt ,waardoor alle aandacht daar heen gaat,nee dan vind ik dat echt geen overbodige luxe , top dat er mensen zoals jullie zijn die kinderen die kans kunnen en willen geven, ik woon helaas in een te klein huis en heb als alleenstaande moeder niet de middelen om dit te kunnen ,maar gelukkig zijn er nog steeds mensen die zich inzetten voor anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het mooi dat je de daad bij het woord voegt, en handelt naar je idee over vakantie. Heerlijk voor je gasten dat ze bij je terecht kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb me vroeger wel eens aangeboden als gastouder, maar toen werden kinderen alleen in gezinnen geplaatst.
  Vond ik heel jammer.

  Vorig jaar ben ik via een coachingsproject buddy van een jongen geweest die 1x in de week bij mij kwam om nederlands te oefenen en leuke dingen te doen.
  Heel dankbaar werk.

  In dat draadje ging men er nogal vanuit dat ouders allemaal even creatief zijn en van alles konden verzinnen dat niets kostte.
  Maar veel ouders kunnen dat helemaal niet.
  Vaak omdat ze uit een heel andere wereld dan de onze komen en het zelf ook al niet meegekregen hebben.
  Dan werkt wat je zo'n kind mee mag geven door in het hele gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat prachtig om te lezen. Goed werk. Ik zou het ook wel willen, maar denk niet dat mij man er een liefhebber van is.
  De eerdere discussie ken ik niet, maar het verbaast me niet dat er zo gereageerd wordt.
  Doordat wij zelf veel zuiniger zijn gaan leven is er veel franje van af gegaan. Daardoor heb ik meer oog gekregen voor gezinnen die al jaren zo krap leven. Een keer een jaar niet op vakantie is voor ons soms wel een lekker rustig, dat is een keuze. Maar voor sommige gezinnen is het geen keuze. Die kunnen niet anders. Ik vind het ook hard klinken om dan maar te zeggen dat zo'n gezin maar tevreden moet zijn met een dagje naar zee of de kinderboerderij. Volgens mij zit de angel in het feit of je een keus hierin hebt of niet.

  BeantwoordenVerwijderen