Pagina's

dinsdag 27 augustus 2013

Geld over van het huishoudbudget

Lente en zomer zijn hier altijd dure maanden. De gemeentelijke heffingen, waterschapsbelasting en dergelijke zaken worden allemaal tussen februari en september afgeschreven en dat hakt er aardig in bij het huishoudbudget. Daarnaast zorgen ook de vakantiekinderen voor wat extra kosten: ons gezin bestaat voor 3 weken toch uit 2 personen meer.

Een verschil met 2 jaar geleden is, dat we tegenwoordig die extra kosten betalen van de lopende rekening in plaats van daar spaargeld voor aan te spreken. Deze zomer lukte het voor het eerst om zelfs het automatisch sparen door te laten lopen. Deels komt dat door onze minimoestuin, die met haar dagelijkse gift aan groenten voor een besparing op de boodschappen zorgt. Deels komt het oom door slim inkopen.

In plaats van wekelijks bij de biologische thuissuper te bestellen doen we dit eens per 3-4 weken. Dit scheelt 3,50 aan bezorgkosten per week. Dit kunnen we zo doen door een combinatie van een superkoelkast waarin dingen heel lang vers blijven, onze kleine moestuin en doordat een zorgboerderij bij mijn werk betaalbare biologische groenten verkoopt.

Daarnaast zijn we een aantal zaken in bulk in gaan kopen, zoals risotto, havermout, peulvruchten en amandelen. We kopen deze zaken tegenwoordig biologisch in plaats van gangbaar, maar dan wel met 5 kg tegelijk en daarmee voor een fors lager bedrag dan dat deze artikelen per pond kosten. Ook vlees kochten we dit jaar voor het eerst met 20 kilo tegelijk in. Deze aankopen deden we in de maanden dat er geen extra bedragen werden afgeschreven van de huishoudrekening. Daarmee zijn onze bulkaankopen een goede investering voor onze financieel wat krappere zomer.

Tot slot houden we gewoon meer de hand op de knip. Geen gedachtenloos boodschappen doen, maar bewust inkopen. En ach... zo moeilijk is dat ook niet als de basis in ruime hoeveelheden al thuis aanwezig is.

Kwamen we 2 jaar geleden spregelmatig met moeite rond van ons huishoudbudget van 500 euro (netto 380: 120 euro wordt hier altijd onmiddellijk overgeschreven naar de huishoudelijke spaarrekening, waar we onderhoud huis en vervanging huishoudelijke apparaten van betalen), de laatste 2 maanden schreef ik aan het einde van de maand nog eens 100 euro extra over naar de spaarrekening. Dit betekent dat we op dit moment van 280 euro per maand rondkomen, waar dan ook nog eens 80-120 euro vanaf gaat aan gemeentelijke heffingen en dergelijke.

En eigenlijk ben ik er best trots op dat het ons lukt om van die 200 euro voor het merendeel biologisch te eten. Ik ben benieuwd of dit stand houd van de winter, als de opbrengsten van de moestuin wegvallen.

Wat geven jullie per maand uit aan huishoudelijke uitgaven? (bij ons omvat dit alles op het gebied van eten, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging, waspoeder enz)

15 opmerkingen:

 1. Rond de 300 nu per maand. Voor 3 personen. Zonder moestuin :( en helaas nog niet alles biologisch. Ook niet heel budgettechnisch de laatste maanden omdat het niet echt hoefde. Gaan we wel weer doen, met het oog op ons spaardoel voor eind 2014 :) Respect voor jullie en hoe goed jullie het doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Enne... hier ook niet alles biologisch hoor, sommige dingen tikken te hard aan en dan kijken we heel pragmatisch toch ook naar onze portemonnee.

   300 euro met 3 personen is ook niet verkeerd toch?

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Bij biologischetoko.nl
   Oa omdat je daar in het groot in kan kopen, met het aanvullende voordeel, dat er boven de 60 euro geen verzendkosten zijn.

   Verwijderen
 3. Wij zitten rond de 340 voor drie volwassenen, waarvan twee glutenvrij moeten eten. We eten heel veel groente en fruit. Onze glutenvrije zoon eet twee keer per dag warm. We hebben deels dieetproducten en deels biologische producten. Verder vermijd ik e-nummers zoveel mogelijk. Aan verzorgingsproducten ben ik weinig geld kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tussen de 350 en 400 per maand voor 4 personen die eigenlijk allemaal al grote portie's eten. Dus 4 stukken vlees e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ontzettend goed zeg!! Ik denk dat wij ongeveer op 175 zitten. Ik probeer 160 aan te houden voor de boodschappen en heb soms iets extra's nodig als er veel persoonlijke verzorging oid bij zit. Wij hebben dit jaar voor het eerst echt een moestuin en ik ben al druk aan het 'inblikken' voor de winter. Nu merk ik het verschil nog niet echt, omdat we met dit weer ook veel rommelig eten (ongezonde hap of juist weer alleen fruit, of soms helemaal niet), maar hopelijk wordt straks wel duidelijk wat het moestuinieren oplevert!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat rommelige eten met mooi weer is erg herkenbaar...

   175 euro per maand is sowieso een heel net bedrag trouwens!

   Verwijderen
 6. Ik zit nog middenin het bespaar-proces. De uitgaven hier zijn naar mijn idee nog behoorlijk hoog:
  Per week ongeveer 70 euro aan boodschappen in de supermarkt, plus nog eens 10 á 15 euro aan luiers bij de k.ruidvat(voor 2 kids). Das dus totaal zo'n 350 euro per maand voor 2 volwassenen en 2 kids (2j en 5m)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is echt goed!Ik kan de teugels wat laten vieren gelukkig en kocht net bio-appeltjes voor 4 euro de kilo. Dat hakt er in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!
   En op zich kunnen de teugels ook wel wat losser, maar het is gewoon wel goed zo.
   We komen echt niets tekort en kopen deze maanden regelmatig juist wat extraatjes zoals zachte geitenkaas, pijnboompitten en parmezaanse kaas...

   Ben geen appelfan, dus voor 4 euro p/ kg zou ik die lekker in de winkel laten, maar kocht wel al een pond kersen voor een fractie minder...

   Verwijderen
 8. Ik probeer om 70 euro per week aan boodschappen uit te geven. Hierin zit ook mijn verslaving ( ik rook ). Ben alleen met 2 kids van 9 en bijna 8. In dit bedrag zit alles, wasmiddel, deodorant, shampoo en eventueel iets bij de action of hema weg. De ene week hou ik geld over, de andere week moet ik meer bijpinnen. Maar maandelijks heb ik er 350 euro voor gereserveerd.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij zijn met 2 volwassenen en een papegaai. Wij proberen alles van € 70,00 per week te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij leven met 2 volwassenen en 2 kids 3 jr en 15 jr voor 275 euro per maand doen we alles van ...
  Grt caitlin

  BeantwoordenVerwijderen