Huwelijkse voorwaarden

als ik zo eens om mij heen kijk, dan zie ik dat het merendeel van de stellen hun geld nog steeds op de grote hoop gooit en gewoonlijk loopt dit prima. Lastig wordt het vaak pas bij scheidingen of als er schulden ontstaan, om wat voor reden dan ook.

In praktijk hebben ik en mijn man onze financien gescheiden: hij heeft zijn inkomsten en bankrekening en ik heb de mijne. Samen hebben we dan nog een huishoudelijke en / of rekening waar maandelijks geld op wordt gestort en een verdeling in wie welke vaste lasten betaald.
Jaarlijks lopen we de uitgaven na en worden de bedragen zo nodig bijgesteld. We dragen beiden ongeveer de helft bij. 

Verder is het niet zo strikt en is er geen systeem in wie wanneer tankt. We houden allebei voldoende geld over om gul te kunnen zijn, ook naar elkaar toe. 

Op papier zijn onze financien niet gescheiden. We zijn gehuwd in gemeenschap van goederen en dat betekent dat alles van ons beiden is. Om ons heen hebben wij de laatste jaren echter wat voorbeelden gezien waarbij dit toch niet zo handig bleek te zijn.

Eeen stel wat ging scheiden, waarbij de vrouw de helft van de eenmanszaak van de man opeiste. Sowieso komen er bij een scheiding vaker hele nare discussie over de verdeling van geld. Daarnaast had manlief vanuit zijn eenmanszaak onlangs een grote openstaande rekening waarbij het niet zeker was of deze betaald zou gaan worden. Het leek er namelijk op dat de debiteur wel eens failliet zou kunnen gaan en in zo'n geval is de kans groot dat je naar je geld kunt fluiten.

Dit heeft ons aan het denken gezet. Mijn geld is voor mij namelijk echt mijn geld. En de zaagmachine van manlief is echt van hem. Ik spaar en hij investeert en beiden zijn we daar erg tevreden mee. Ik zou er niet aan moeten denken dat we alles kwijt raken als er om wat voor reden dan ook opeens een financieel probleem is in het eigen bedrijf van manlief.

Nu hebben we met een WA verzekering al een en ander afgetimmert. Een rechtsbijstandsverzekering is waarschijnlijk ook geen slecht idee en er blijken ook verzekeringen te bestaan tegen niet betalende debiteuren. Toch neigen we er inmiddels naar om daarnaast huwelijkse voorwaarden af te spreken. De crisis is immers nog niet voorbij en er kan altijd een opdrachtgever failliet gaan. Hoe goed manlief zijn debiteurenbeleid ook is.

En een failliet eigen bedrijf met verplichte verkoop van het eigen huis is 1 ding. Daar bovenop ook nog beslaglegging op mijn inkomen en spaargeld is heel wat anders. En als VOF of eenmanszaak ben je nu eenmaal hoofdelijk aansprakelijk met je gehele vermogen en inkomen EN dat van je partner als je dat niet anders regelt.

Andere gezinnen met gemengde inkomens volgen ons uitzoekwek met interesse. Kennelijk zijn wij
niet de enigen die hier risico's in zien.


Hebben jullie iets geregeld of afgesproken rondom jullie financien?

Reacties

  1. we hebben saampjes alles of we hebben saampjes niets, we geven niets om geld , nooit gedaan, succes met het maken van beslissingen, liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn destijds getrouwd op huwelijkse voorwaarden omdat mijn man toen nog een eigen bedrijf had. Nu hebben we ieder een eigen rekening en een gezamenlijke huishoudpot.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me verstandig om dit te regelen.

    Wij zijn niet getrouwd, dus onze financiën zijn automatisch gescheiden. En een deel van onze financiën (huishoudbudget) is gedeeld volgens onze eigen wensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij een eigenbedrijf of een gerede kans daarop bij het aanvangen van het huwelijk is het altijd verstandig om huwelijkse voorwaarden te maken. Ook als de een veel meer vermogen inbrengt als de ander, bv een eigen huis.

    Wij hadden geen eigen bedrijf, onze inkomens kwamen gescheiden binnen. 1 rekening was een en/of rekening, daar gingen alle vaste lasten af, en de andere rekening was de 'leuke dingen'rekening.
    Bij onze scheiding was dat geen enkel probleem om het te splitsen. Mits je elkaar eerlijk tegemoet treed.
    Als ik nu weer zou gaan trouwen, samenwonen of anders een financiele relatie met iemand aan zou gaan zou ik het juridisch wel dicht timmeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij zijn nog niet getrouwd, en hoe we dat gaan doen ligt er ook aan hoe mijn bedrijfje gaat lopen. Mocht het daar uiteindelijk om grotere bedragen gaan, dan worden het huwelijkse voorwaarden, zodat het inkomen van mijn vriend er apart van staat als er iets gebeurt. Maar zoals het er nu naar uit ziet is dat niet nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ook nu al gewoon huwelijkse voorwaarden doen. Zelfs als je alleen maar de intentie hebt om ooit een eigen bedrijfje te starten. Vooraf is veel makkelijker en goedkoper dan later nog regelen.

      Houd dan wel rekening met je verrekeningsbeding want als je dat niet doet, of niet vaak genoeg doet kan bij een scheiding de rechter bepalen dat je scheiding moet gebeuren als ware je gehuwd in gemeenschap van goederen.

      Verwijderen
  6. Wij zijn ook op huwelijkse voorwaarden getrouwd, inderdaad al op voorhand doen, is voordeliger.
    Verder hebben we ieder een betaalrekening, wel een en/of overigens.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en dat werkt voor ons prima. Maar we hebben het er van tevoren wel heel goed over gehad en hebben ook veel samen gepraat over geldzaken en hoe we daarin staan...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Omdat mijn man een eigen bedrijf heeft zijn wij getrouwd op huwelijkse voorwaarden.
    Omdat we allebei kinderen meebrachten hebben we tevens een testament gemaakt.

    http://inenomdekas.wordpress.com/2013/07/16/postzegels

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hebben samen een zaakje opgebouwd en werken er al ruim 35 jaar naar alle tevredenheid ! Toen we trouwden (41 jaar geleden)hadden we geen geld om huwelijkse voorwaarden op te laten maken en gelukkig blijkt het achteraf ook niet nodig geweest !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als je samen een zaak hebt is hey misschien een ander verhaal, maar in jouw geval zou ik ze zeker laten maken. Het is nu wel duurder dan voor het huwelijk en volgens mij moet de rechter er aan te pas komen. Je zou niet de eerste zijn die meegesleept wordt in een faillisement, waarna je ook jouw hele salaris en je spaargeld weg kunt brengen naar de curator. En daarna drie jaar WSNP.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben geen jurist, maar ik dacht dat het mogelijk was ook achteraf huwelijkse voorwaarden op te stellen. Wat rond googlen zegt dat dat ook kan http://www.huwelijksevoorwaarden-nl.nl/procedure-opstellen-wijzigen-opheffen-huwelijkse-voorwaarden.php.

    Ga eens langs bij een notaris en laat je informeren of voors en tegens. Dat zal niet zoveel kosten. Kan je altijd nog beslissen wat je doet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Achteraf huwelijkse voorwaarden opstellen kan inderdaad, de eigen woning kan dan alleen niet zomaar op 1 naam en er zijn meer kosten aan verbonden, dan als je het geljk bij het aangaan van een huwelijk regelt.

      Huwelijkse voorwaarden kun je passend makenop je eigen situatie en daar zit hier het nadenk / uitzoekwerk in. De huwelijkse voorwaarden gaan er in ieder geval wel komen!

      Verwijderen
  12. Ik lees je blogje een beetje laat dit keer maar toch nog even een reactie van deze notariële rechtenstudent.
    Het is altijd nuttig om met een notaris te gaan praten, van een afstandje is een situatie altijd moeilijk in te schatten. Maar als ik het zo lees is het inderdaad verstandig om in jullie geval huwelijkse voorwaarden op te maken. Dat is geen standaard document maar kan geheel naar wens worden aangepast. Het kan 'warmer' met meer elementen die lijken op gemeenschap van goederen en het kan 'kouder' in de zin van meer richting 'koude uitsluiting' (= dan deel je helemaal niets, nu niet en niet na eventuele echtscheiding). Hou er wel rekening mee dat huwelijkse voorwaarden in beginsel worden gemaakt voor bij echtscheiding en niet puur om schuldeisers buiten de deur te houden. Daarom is het niet mogelijk om volledig door te gaan alsof het in gemeenschap van goederen is maar toch even ergens te bepalen dat schuldeisers buiten worden gesloten. Als ik lees hoe jullie nu al met jullie financiën om gaan, lijkt mij dat geen probleem zo op het eerste gezicht. Prijzenswaardig is het feit dat jullie jaarlijks alle financiën al nalopen dan wordt het uitvoeren van een periodiek verrekenbeding misschien ook makkelijker. (Op papier is dat namelijk vaak afgesproken maar in de praktijk komt er ongeveer even vaak niets van terecht, met alle rompslomp van dien bij bijvoorbeeld echtscheiding of overlijden.)
    Omdat er van alle goederen die nu in de gemeenschap vallen moet worden bepaald naar wie die eventueel gaan, wat dus wil zeggen meer administratie, zal het nu duurder uit kunnen pakken dan bij het begin van het huwelijk omdat er dan nog niets gemeenschappelijk is. Maar de situatie is zoals die is dus ik zou daar gaan argument in zien om er maar helemaal niet aan te beginnen. Een mogelijke tussenweg is veel gemeenschappelijk laten maar ook daar kleven natuurlijk nadelen aan. Misschien helpt het al als je zelf een inboedellijst maakt met daarbij de vermelding naar wie het tegoed/object moet bij de verdeling.
    Heel veel succes!

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts