Pagina's

vrijdag 12 juli 2013

Eindafrekening energieleverancier en verdere besparingen

Bij de overstap naar een nieuw contractjaar bij dezelfde energieleverancier heb ik een jaarafrekening gevraagd. We blijken 19 euro terug te krijgen. In eerste instantie leek me dat zo weinig. Hadden onze besparingen dan financieel niets opgeleverd? Natuurlijk hebben we met die maandenlange winter meer gas verbruikt dan vorig jaar, maar tegen een gunstiger gasprijs dan het jaar ervoor en met een flinke besparing (800 KWH!) op elektriciteit.

Na enig peinzen bedacht ik me dat ons contract maar 10 maanden heeft gelopen: van 1 september tot 1 juli. In de zomermaanden is ons verbruik laag. Dit betekent dat we de dure wintermaanden in 10 maanden hebben opgebracht en daar nog wat geld van over hebben. Niet gek gedaan als je het zo bekijkt.

Ik ben benieuwd wat het komende jaar gaat doen. Dan loopt ons energiecontract namelijk gewoon 12 maanden. Daarnaast hebben we binnen onze klusacties ook nog verdere energiebesparende plannen. De vensterbank die over de radiator heen steekt halen we weg. Daarvoor in de plaats komt een vensterbank met een kleinere oversteek. Dit betekent dat de warmte van de radiator niet meer onder de vensterbank blijft hangen, maar gewoon de kamer in gaat. Dan nemen we hoogstwaarschijnlijk ook nog een houtkachel. Of beter gezegd: ik denk niet dat manlief me daar nog vanaf kan houden....

Aangezien onze gasrekening zo'n 900 euro beslaat (voor ruim 1300 kuub) zie ik daar nog wel wat besparingsmogelijkheden, zonder dat het hier oncomfortabel koud wordt.

Staat er bij jou een houtkachel? 

11 opmerkingen:

 1. Ja, wij hebben een houtkachel en gebruiken deze als 'hoofdverwarming'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, sinds een paar jaar hebben wij een heerlijke houtkachel. En intussen 3 houthokken vol hout wat aankomende seizoenen gestookt kan worden en waar we goedkoop aan konden komen. Dat is nog wel een sport, want als je 'gewoon' een pallet hout moet laten komen is het een dure hobby en niet erg besparend. Ik hoop voor je dat de kachel er snel komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat houtstoken is zeer slecht voor de gezondheid en zelfs kankerverwekkend en ik geloof dat op lange duur helemaal niet goedkoper is je blijft nooit altijd gratis hout en aanmaak aan het verstoken en dat ook keurig jaren is gedroogd.

  Wordt tijd voor houtkachelstookbelasting :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het ten dele met je eens, in die zin dat veel mensen slecht stoken (een kachel kopen met een te groot vermogen en dan constant de kachel temperen - wat voor een slechte verbranding zorgt) vaak onvoldoende gedroogd hout gebruiken en dat er kachels zijn van verschillende kwaliteiten.

   Vanuit gezondheids en milieu-oogpunt gaan wij dus een kachel kopen die goed past bij de omvang van ons huis (zodat hij voluit kan branden), eentje met een een hoog rendement en goede naverbranding ( met - ik meen Duits- keurmerk) EN luchtinlaat van buiten.

   Verwijderen
  2. Houtstookbelasting geeft uiteindelijk geen oplossing. Een goed keurmerk ( hebben we in Nederland dus niet, in omliggende en Scandinavische landen wel) zou een betere oplossing zijn.

   Mensen kopen vaak zomaar wat en er worden nog best veel kachels verkocht zonder naverbranding ed. Het zou goed zijn om DAT te reguleren ipv weer een heffing erbij.

   Verwijderen
  3. Ja en denk aan al die extra woningbranden per jaar :(

   Verwijderen
 4. Hier op het franse platteland stookt nog bijna iedereen op hout, wij hebben 3 houtkachels, 1 in de keuken, 1 in de salon en een in de logeerkamer, we hebben alleen een elektrische kachel in de badkamer voor als het echt koud is. Elk jaar in november hebben we op het gemeentehuis een loting voor de percelen bos die gekapt worden, voor 1 april moeten de bomen omgezaagd zijn ivm met de sapstroom die dan weer op gang komt, vervolgens worden de bomen in stukken gezaagd en in augustus met de trekker naar huis gebracht. Wij hebben deze winter 40 kub verstookt dat is erg veel in vergelijk met andere jaren maar het was een hele lange winter. Het is erg veel werk want als we het hout thuis hebben moeten we het nog in stukken van 33 cm gaan zagen en kloven, we zijn met pensioen dus hebben we er tijd voor, ik vind het hele lekkere warmte maar ik ben nu wel blij dat het zomer is alhoewel we de kachel wel eens aan hebben op een kille dag. Wij hebben het hout gratis, de kosten om het hout thuis te krijgen zijn ongeveer 75 euro en natuurlijk de brandstof voor de kettingzaag, we stoken veel goedkoper dan in Nederland ik gebruik alleen maar gas om te koken en we hebben een elektrische boiler voor het warme water maar ik ben toch nog minder kwijt aan energiekosten dan vroeger.
  Groet uit de zonnige Haute Marne
  Adriana Dijkland

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt er altijd bij die meer verbruiken en voor veel minder :

  http://spaarmoeder.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Netjes hoor! Zit je waterverbruik daar ook bij?

   Verwijderen
  2. Geloof het niet maar als ik dat verbruik zie ruim 1700 M3 en 2700 Kw per jaar lijkt mij maandbedrag wel erg laag en toch komt ze met een sluitende nota ?

   Verwijderen
  3. Nou... vraag aan spaarmoeder bij welke energieleverancier ze zit zou ik zeggen!
   Daar kun je kennelijk alleen maar je voordeel mee doen!

   Verwijderen