Pagina's

zaterdag 22 juni 2013

Wie bied er meer?

Gisteren waren we naar de informatievond van europa kinderhulp.Omdat deze stichting afhankelijk is van giften waren er op de avond zelf lootjes te koop en was er een veiling.

En over die veiling heb ik me nogal verbaast: er waren een paar mooie, prijzige artikelen die geveild werden. Daar was ook zo'n volautomatisch expresso automaat bij. Uiteindelijk ging het ding weg voor meer dan 300 euro. Driehonderd zoveel euro die iemand zo maar even op een vrijdagavond uitgaf aan een koffiezetapparaat!

En, even voor de duidelijkheid: hij was niet de enige bieder.

Nou hebben wij ook een expresso apparaat met een maalmachine voor verse bonen en de mogelijkheid om gekookte melk toe te voegen.
De perculator (van een goed Italiaans merk) kostte 14 jaar geleden precies 19 euro. We kregen korting, omdat het rubber van het handvat af was. De koffie is er niet minder lekker om. Het machientje om bonen te malen kostte ons niets. Dat is namelijk een erfstuk. Ons melkpannetje komt van de Aldi meen ik. Het kostte toen een eurootje (of hadden we toen nog guldens?) of 8.

Alles bij elkaar kost ons handmatige expressomachientje ons dus 27 euro + 2 euro die we uitgaven aan het 4 keer vervangen van een rubberen ring.

Ach en uiteindelijk gaat het er niet eens om dat ons koffiesysteem zoveel goedkoper is (hoewel je heel veel koffiebonen kunt kopen voor het verschil), maar dat het me echt heeft verbaasd dat iemand in een opwelling zoveel geld uitgeeft.

Niet dat wij nooit in een opwelling iets kopen hoor :-). We zijn nou eenmaal niet roomser dan de paus. De aanschaf van onze ijsmachine (100 euro, afgeprijst bij de Aldi) was zo'n aanschaf, net zoals de rvs koekenpan van 120 euro. Bij die bedragen ligt echter wel onze limiet en daarnaast komen dergelijke plotselinge grote aankopen bij ons weinig voor.

Zouden jullie in een opwelling 350 euro uitgeven aan iets wat al een poosje op je verlanglijstje staat en wat opeens voor een heel goede prijs is aan te schaffen?

10 opmerkingen:

 1. Voor een tablet.....? het blijkt als je een tablet wil aanschaffen voor 100,00 dat kan prima werken maar er zit verschil in een goede tablet en een matige (slechte) Het is toch een beetje 'merk' gebonden (een goede). Tja het is net als met een auto kopen, alles rijdt maar de een net iets beter (veiliger) dan een ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn 'espressomachine' was 5 euro bij de kringloop ;-) koffiemaler ook gratis van oma gekregen, en pannetje bij de I.kea vandaan toen ik hem kocht ook iets van 5 euro. Bij elkaar dus 10 euro, een dertigste van wat zij betaald hebben.

  Ik kan me zulke dure opwellingen niet veroorloven. Vroeger wel, toen besloot ik in een opwelling een cursus bij de loi te bestellen (ik werkte en woonde nog thuis, dus het kon, maar als ik bedenk wat ik ook met het geld had kunnen doen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet in een opwelling. Maar ik kan wel heel bewust veel geld uitgeven voor iets dat ik echt graag wil.
  Zelfs dan is het eerst nog wikken en wegen, maar als de kogel door de kerk is dan is het oké.
  Vooral gevoelsmatig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Of ze hebben 300 euro aan het goede doel gegeven en er een espressomachine bij gekregen... Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een manier om er tegen aan te kijken ja.

   Verwijderen
 5. Zoveel besteden in een opwelling doe ik niet (meer).
  Al geven we dit soort bedragen weleens uit aan dingen waar we bewust voor gespaard hebben en we heel graag willen hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons tegenwoordig ook meestal bewuste, gespaarde aankopen inderdaad.

   Verwijderen
 6. geld uitgeven in een opwelling komt wel eens voor,maar dan gaat het meestal om vrij kleine bedragen. als ik grotere aankopen wil doen denk ik daar heel erg lang over na.en voor luxe artikelen zoals een espressoapparaat zal ik zeker geen honderden euro's uitgeven.wel voor een wasmachine of fiets, omdat ik daar dagelijks gebruik van maak en er niet echt buiten kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Niet in een opwelling maar als 'k iets, wat allang op m'n wensenlijstje stond, tegen zou komen op een veiling voor het goede doel zou 'k waarschijnlijk met een gerust hart meer uitgeven,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen