Pagina's

maandag 3 juni 2013

Wat is een duurzame koekenpan?

Onze teflon koekenpan bakt steeds erger aan bij het bakken. Waarschijnlijk het gevolg van de pan in de vaatwasser wassen. Hoewel... voor de komst van de vaatwasser waren we ook al niet goed met teflon pannen.

Maar nu ben ik het echt beu. Het is zo zonde om elke paar jaar een nieuwe pan met kankerverwekkende teflonlaag te kopen. Het zou toch mogelijk moeten zijn om iets te vinden wat minimaal 20 jaar mee gaat, net zoals de rest van onze pannen?

De meeste zaken kunnen prima in de rvs koekenpan, die we een paar jaar geleden kochten en waar we nog steeds heel blij mee zijn. Alleen ei en vis bakken wel erg snel aan in die pan.

Iemand ideeen voor een degelijke gifvrije koekenpan waar je goed vis en ei in kunt bakken?

21 opmerkingen:

 1. Ik heb een koekenpan van BK. Deze bevalt na 4 jaren nog ontzettend goed, geen slijtplek te zien! Je betaald wel even wat meer, maar als je er ook jaren plezier van hebt, dan is het het geld wel waard!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een klein blauwstaal koekenpannetje voor een eitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het kan ook liggen aan het vet dat je gebruikt. Roomboter is calorietechnisch natuurlijk een knaller, maar voor die paar keer dat je vis of een ei bakt is het een goede oplossing.
  Vis lukte bij mij ook eerst niet zo goed, maar ik heb geleerd dat je de vis eerst volledig moet droogdeppen. Daarna kan je er een beetje bloem over doen. Dan blijft deze het beste om te bakken.
  En dan heb je nog de temperatuur....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij malen niet om calorien :-) en bakken regelmaig in roomboter, maar ook dan bakt het aan (of misschie moet er meer roomboter in - maar er zit een grens aan de hoeveelheid roomboter die ik wil gebruiken om te bakken).
   Bakt zalm met een bloemlaagje niet juist ook aan?

   Verwijderen
  2. De pan moet goed heet zijn, dan schroeit het meteen dicht in plaats van dat het sompig wordt.

   Verwijderen
 4. Hallo ik heb ook een BK zonder teflon bevalt prima een ei bak ik erin zonder boter en bakt echt niet aan voor 20 cm doorsnee 18,95
  24 cm doorsnee 22,95 op de onder kant staat BK met een soort kroontje en de binnen kant is blauw grijs die van mij is voor gas voor andere warmte bronnen zijn ze wel duurder gr Esmiralda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder teflon schrijf je, maar zit er dan ook geen andere zooi in?
   En gaan die wel echt lang mee? (>20 jaar).

   Verwijderen
 5. Ik bak veel op een panfitvelletje, heb je ook geen boter nodig.
  Hier bijvoorbeeld:
  http://www.eganederland.nl/paginas/winkelpagina.php

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Nans wij hebben een winkelier Wiens vrouw kanker kreeg hij is toen op zoek gegaan naar pannen zonder teflon omdat dat zo ie zo kanker verwekkend is er zit dus ook geen andere zooi in wat slecht is en ze zijn echt hun geld waard ik ben er geweldig blij mee bij die teflon pannen had ik altijd z n rotgevoel heb toen gelijk al mn 3 stuks k pannen weg gegooid en heb twee nieuwe aan geschaft gr Esmiralda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb twee van die zgn 'super bkpannen' gehad en het waren beide waardeloze 'bakaanpannen' die vrij snel in de kliko verdwenen.
  Als het even kan gebruik ik liefst de roestvrijstalen koekenpan en voor eieren gebruik ik de teflonpan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 't Valt mij op dat eieren gebakken in kokosolie niet fijn bakken, zelf heb 'k ooit twee gero pannen met thermolon (keramische) antibaklaag, aangeschaft. Wel duur maar werkt super!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik wil graag keramische pannen maar ze zijn zo duur!
  We hebben een groot gezin dus aan kleine pannen heb ik niks. Even doorsparen dus...

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/06/04/boom

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb gewoon een paar van die Tefal-pannen. Als ik genoeg vet gebruik (in mijn geval kokosolie) en ervoor zorg dat dat vet ook goed heet is, dan bakt het niet aan. Anders wel, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt tegenwoording van die pannen met zo'n grijzige, meer op email lijkende laag erin. Dat zal dat thermolon zijn, wat hierboven genoemd wordt. Ze worden wel 'groene pannen' genoemd dacht ik. Daar maken we inmiddels alweer een paar jaar met veel plezier gebruik van.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Interessant onderwerp! Ik heb geloof ik een pan met teflon en zo'n zilverkleurige pan met ruitjespatroon. Die zilveren pan bakt wel erg aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb sinds kort een paar keramische pannen (via een spaaractie in de supermarkt) en ik was zoals dat in het engels heet 'flabbergasted'. I-de-aal! Bakt vrijwel niet aan, is gemakkelijk schoon te maken, mag gewoon met de borstel omdat je het er niet afkrast. Ik zeg zonder meer: keramisch! Is wat duurder, maar dan heb je ook wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb sinds 2 maanden een pan met een keramische, witte, binnenkant. 25 euro bij de kookwinkel, ik zag ze ook voor 20 euro bij tuinland. Ik gebruik 'm voor idd; eieren en pannenkoeken. Voor de andere bakdingen gebruik ik een RVS pan van IKEA. Je moet wel een houten spatel aanschaffen voor de keramische pan, anders beschadigt 'ie. Maar verder bakt 'ie absoluut niet aan, ik vind het een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik heb nu ook 2 van die keramische pannen gekocht , ik vind ze echt geweldig ,ze waren wel duur in aanschaf ,maar die zogenaamd onverslijtbare pannen van tefal waren ook duur en bepaald niet onverslijtbaar, de teflon laag ,die naar nu blijkt ook nog eens kankerverwekkend is gaat vrij snel kapot, nu weet ik niet of de keramische pannen langer meegaan ,want ik heb ze nog maar net ,maar ze zijn wel fijn om te gebruiken en makkelijk schoon te maken voorlopig ben ik er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Had ook een BK pan, prima maar die moet je NIET in de vaatwasser doen. En je moet zorgen dat niemand dat doet O_o
  Heb destijds bij de lidl een pan gekocht met een gladde laag, iets keramisch. Geen teflon! Was 20 euro en ik doe er nu *rekent* zes jaar mee. Was nog made in Switzerland ook. Kijk...

  Truc is ook de pan echt goed heet te laten worden. Meestal bakken dingen aan omdat de pan niet heet genoeg is. Daarom mislukt de eerste pannekoek altijd. Althans bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. mijn vriend wast zijn koekenpannen nooit af maar maakt ze schoon met keukenpapier , de meeste pannen die hij heeft zijn al meer dan 10 jaar oud.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ook hier geen gevaarlijk teflon meer in huis. (Giet)ijzeren pannen zijn echt geweldig. Niet afwassen met afwasmiddel, alleen heet water of schoonvegen met een stukje papier. Deze pannen moet je voor het eerste gebruik inbranden met behulp van olie en aardappelschillen. Door het gebruik ontstaat er een laag in de pan, die als anti-aanbaklaag functioneert. Er bakt echt niets aan! Maar geen afwasmiddel gebruiken dus. Deze pannen gaan dan een leven mee. Mijn ijzeren koekenpannetje heb ik bij de Lidl gekocht, was als enige overgebleven en ging voor 50% korting weg: 10 euro. Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen