Het recht van de sterkste

Vandaag prikten een aantal berichtjes en gesprekken in mijn ziel. Allemaal dingen door elkaar die me   ernstig zorgen baren voor onze maatschappij en dan met name voor de zwakste schouders.

Allereerst sprak ik vandaag met een vrouw die was opgenomen in een GGZ-instelling. Zij en haar afdelingsgenoten ervaren een gebrek aan activiteiten op de afdeling. De mensen mogen de afdeling niet af, maar de activiteiten zijn wegbezuinigd. Dus zitten die mensen daar met een naar en vol hoofd, zonder afleiding en ontspanning.

Zo ook in de beschermde woonvorm waar ik later die dag was. Die lieve mensen wilden er eigenlijk maar niets over zeggen, want aan de begeleiding lag het niet: die deed echt wel zijn best. Maar ach.... alles wat zij vragen moet tegenwoordig wachten. De begeleiding is namelijk constant onderbezet en heeft dus geen tijd. Begeleiders werken veel alleen en moeten ondertussen ook nog allemaal extra clienten buiten de woonvorm begeleiden. Dit naast de doelgroep in de woonvorm die een steeds zwaardere zorgvraag heeft. Dus is er zeker geen tijd om samen boodschappen te doen of voor een kop koffie in de stad. En wie niet luid en duidelijk vraagt, die wordt overgeslagen bij het avondrondje.

Verder met de dag... en daar was een berichtje op nu.nl dat het Ruwaardziekenhuis failliet is. Pas na het faillisement is het ziekenhuis overgenomen. Volgens nu.nl omdat dit voor de financiers (oa zorgverzekeraars en banken) goedkoper zou zijn: de schulden hoeft men dan namelijk niet te betalen, die blijven namelijk in de failliete onderneming achter. En van al het vaste personeel is men ook mooi in 1 klap af. Dat daarmee 1100 gezinnen in de zorgen zitten en de toeleverende bedrijven mogelijk in de financiele problemen komen en failliet kunnen gaan.... DAT zal de heren zorgverzekeraars en bankiers kennelijk een zorg zijn. Het gaat immers om de keiharde pegels en daar moet je als zorgverzekeraar maar niet gul mee zijn. Want er mag nog wel een miljardje bij op de eigen spaarrekening.

Nog maar een berichtje wat mij ergerde: er is een plan dat je eerst 4 weken niets krijgt, voordat je recht hebt op bijstand.

Zucht... Ik zal maar even niet schrijven wat ik daar van vind. Of nou ja... 1 opmerking dan: denken jullie dat die wachttijd ook voor de wachtgeldregeling van politici zal gaan gelden?

Ik wordt er zo boos en verdrietig van dat al die bezuinigingen afgewenteld worden op de gewone mens. Zeker als ik denk aan al die vreselijk kwetsbare mensen waar ik mee werk. Als je (tijdelijk of blijvens) al niet thuis kunt wonen vanwege je lichamelijke of geestelijke gezondheid, moet je dan nog extra gestraft worden door alles wat het leven nog een beetje draaglijk maakt te verwijderen? Ik vind dat om te huilen.

Want, als het leven zwaar is, wat helpt dan om toch het hoofd boven water te houden?
Voor mij is dat liefdevolle aandacht, afleiding en de mogelijkheid om je verhaal kwijt te kunnen.
En voor jullie?

Reacties

  1. Dat is zo asociaal. En... we betalen met zijn allen meer dan ooit. Voor de banken die falen, terwijl ziekenhuizen failliet gaan! Uuuuh....

    http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/het-kost-veel-en-je-hebt-niets

    En dan verdwijnt de jeugd-GGZ. En worden speciale scholen wegbezuinigd. Dagbesteding wordt wegbezuinigd terwijl die mensen een paar jaar terug juist allemaal daar heen moesten. Hoor het ook van mensen die in de zorg werken, het is echt schrijnend.

    Het is echt vernederend. Vernederland. Het is waar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet het niet, ik kan er erg depressief van worden. Ik werk zelf in de thuiszorg (persoonlijke verzorging) en daar begint het verschralen ook, hoewel we voorlopig ons werk nog wel behoorlijk kunnen doen. Verzorgingshuizen worden afgeschaft, mensen moeten thuis blijven wonen, maar daar moeten dan wel kinderen, vrienden en buren een zeer flinke steen aan bijdragen.
    Hoe het over een paar jaar is, daar durf ik niet over na te denken, laat staan over 30 jaar als mijn generatie zelf aan zorg toe is...

    En toch moeten we niet vergeten dat er bijna geen landen in de wereld zijn waar de mensen het beter hebben dan in ons land...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat te denken van dagbesteding die niet wordt wegbezuinigd maar 't vervoer er naar toe mag je zelf betalen, gebeurt hier in de provincie, vrijwilligers die graag bezig zijn maar geen onkostenvergoeding meer krijgen zelfs 't buskaartje zelf mogen betalen ( ideetje van de groninger wethouder )
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Verschrikkelijk dit soort dingen! Vooral de zorg is ontzettend duur geworden en de verzekeraars maken maar winst... :S

    Ik las laatst iemand die zei, we kunnen beter de mensen in de verzorgingshuizen omruilen met mensen uit de gevangenis, want daar wordt je veel beter verzorgd. Daar ben ik het dus mee eens, het is een schande!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er zal nooit bewezen kunnen worden,dat bezuinigingsmaatregelen tot zelfdoding kunnen leiden. Maar ik ben bang,dat het gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik helaas ook. Je zal maar in een GGZ maar met je volle hoofd blijven zitten, of echt geen uitweg meer weten voor je financiële problemen...

      Verwijderen
  6. Je zou denken van wel: 'wacht-opje-geld'-regeling. Maar waarschijnlijk niet. Ik denk dat het beter zou zijn als de zorg 'gerund' zou worden door mensen die ook daadwerkelijk UIT de zorg komen, in plaats van managers die van hoge positie naar hoge positie schuiven, ongeacht of het b.v. van een ziekenhuis naar een bank en van een bank naar een ziekenhuis is. Natuurlijk zullen er dan ook maatregelen genomen moeten worden waar niet iedereen blij van wordt, maar ik denk wel dat er dan meer gedaan kan worden met minder geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat je zegt! Onze hoofdstedelijke ziekenhuis gaat binnenkort weer gerund worden door een voormalig minister van Economische zaken die uit de politiek vertrok omdat hij meer tijd aan zijn gezin wilde besteden. Een econoom, geen arts. We zullen het maar weer afwachten of het er beter op gaat worden. Een ex- vice-premier, afkomstig van een kleine christelijke partij, is nu baas van de vereniging van zorgverzekeraars, voor de somma van 4 ton per jaar.

      Verwijderen
  7. Ik sprak vanochtend met een nichtje, en haar vader zit in een verzorgingstehuis. Zij vertelde ook over het tekort aan personeelsleden en dat activiteiten zijn wegbezuinigd… Je wordt daar echt niet vrolijk van.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts