Handig voor wie?

Ik belde mijn huidige energieleverancier Greenchoice vanmorgen voor een aanbod voor het komende jaar. Dit aanbod vond ik 5 minuutjes later in mijn mail en was interessant genoeg om bij Greenchoice te blijven. De prijzen zijn een klein beetje veranderd. Daarom gaf ik aan dat het mij handig leek om per de wijziging van het contract een jaarafrekening te krijgen.

Vervolgens kreeg ik een verhaal dat dit niet handig was, omdat ik met een eindafrekening per heel jaar (het aanbod liep uiteindelijk 10 maanden - daar kan ik ook niets aan doen, want zo ingesteld door greenchoice), meer overzicht zou hebben in mijn verbruik.

Toen ik me hardop afvroeg hoe zij dan achteraf wisten hoeveel energie ik had verbruikt binnen welk contract kreeg ik het antwoord dat ze daar een schatting van maakten.

Mijn conclusie: voor Greenchoice zal het best handig zijn om de afrekening per jaar te doen en dit door 2 contractsjaren heen te laten lopen, maar voor mij is dat niet erg overzichtelijk. Daarbij loopt het volgende contract wel een volledig jaar. Met nu een hinkelstap na 10 maanden lopen contracten en jaarafrekeningen dan vervolgens fijn synchroon.

Dus vragen we gewoon een eindafrekening aan, aan het einde van dit contractsjaar. Weten we ook gelijk of we bij moeten betalen of dat we terug krijgen en wie weet kunnen de maandelijkse bedragen dan ook weer wat omlaag. 

Voor wie nog niet durft over te stappen: pak je prijsafspraken voor het komende (of lopende) jaar er eens bij en kijk eens wat gas, eletrictriciteit en vastrecht je per eenheid kosten. Controleer dat dan eens op een overstapsite. Wel even goed  kijken wat er in de bedragen zit. Overstapsites rekenen vaak de energiebelasting niet mee (heel onhandig). 

Ik kwam inclusief alles (energiebelasting en btw) op krap 20 cent per kwh elektriciteit en iets meer dan 53 cent voor een kuub gas. Vastrecht kost per energiesoort 24 euro per jaar.



Reacties

  1. Zelden loont het m te blijven bij zelfde maatschappij of je moet grootverbruiker zijn.

    Als ik mijn welkomsbonus verreken dan betaal ik 46 eurocent voor M3 gas en 16 eurocent voor een Kw :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even nieuwsgierig: heb je daar je vastrecht ook in meeberekend? Bij sommige energieleveranciers vond ik die namelijk erg hoog

      Verwijderen
    2. Is wat hoger maar in het totaal wat dit de goedkoopste aanbieder en niet eens die met de hoogste welkomsbonus.

      Vaak na een jaar betaal je een heel hoog vastrecht :(

      Verwijderen
  2. Ik verwacht per 1 juli prijsdalingen bij de leveranciers. Daarom wacht ik die datum af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is dat een jaarlijks iets?
      Wij kunnen daar sowieso weinig mee: ons huidige contract loopt per 1 juli af en als je daarna een variabel tarief neemt, dan gaan de prijzen gelijk fors omhoog

      Verwijderen
  3. Wij betalen meer: 0,76 voor gas en 0,19 voor elektra. Incl. alle kosten (transport, btw enz enz)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ernie, Bij de prijzen die ik noem zit alles in, behalve het vastrecht (20 euro per energiesoort). Voor ons waren met name de grote verschillen in gasprijzen een reden om toch eens over te stappen van leverancier.

      Verwijderen
    2. 0.76-0.53= 0.22 verschil per kuub.
      Als je dan 1500 kuub zou verbruiken is dat ruim 300 euro verschil op jaarbasis.

      Dan weet ik natuurlijk niet wat je aan vastrecht betaalt.
      Stel dat je niets betaalt aan vastrecht (meest gunstige mogelijkheid). Dan is het verschil nog steeds meer dan 250 euro per jaar.

      Vastrecht was trouwens 24 euro zag ik.

      Verwijderen
  4. Vastrecht zit toch in de netwerkkosten ? En die kan ook behoorlijk verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het blijft belangrijk om alert te zijn, dat blijkt wel weer.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts